INTERVIU

Roja Dove: “Parfumul este limbaj...

Roja Dove este unul dintre putinii oameni care poate sa iti…

HOT TREND

Machiaje “cat eyes” subtile &...

Tabloul tendintelor in machiaj este mai elaborat, insa, in ultima perioada,…

EDITOR'S CHOICE

Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane

Bijuteriile sunt povesti in miniatura. Povestea gandita de persoana care le…

INSPIRATIE

Rabanne H&M, o colectie de...

Toamna asta, H&M adauga un nou nume in portofoliul colaborarilor cu…

WE LIKE

CHANEL No. 1, frumusete si...

Gama de beauty Chanel No. 1 este ca o dimineata de…

POSTCARDS FROM FRIENDS

Acelasi loc, intr-o alta lumina

Andreea Macri a fotografiat, in ani diferiti, Capul Sounion din Grecia,…

HOT TREND

Piese vestimentare deconstruite

Ma captiveaza dintotdeauna rezultatele obtinute de designeri cand deconstruiesc piese vestimentare…

Inspiratie

Ai o rochie alba. Ce culoare sa fie pantofii?

Rochia alba e una dintre piesele emblematice ale verii. O vedem in magazine, in paginile tiparite sau virtuale ale publicatiilor de moda, pe strada sau in social media... Sunt sanse mari ca ea sa faca parte deja din garderoba ta sau poate reprezinta doar o idee cu care cochetezi momentan si iti imaginezi cu ce ai purta-o. Ma intreb cum sunt pentru tine aceste exercitii de imaginatie. Eu ma poticnesc uneori, daca nu chiar deseori, si ma simt ca in fata unei ecuatii complicate, cu mai multe necunoscute. Raspunsul la intrebarea "Ce culoare sa fie pantofii?" e una dintre ele. Stiu deja raspunsul clasic cand vine vorba de o rochie alba: cu orice culoare. Bineinteles! Doar ca acesta nu e de prea mare ajutor cand trebuie sa faci o alegere. In situatiile in care nu simt ca am compus in minte o tinuta cat de cat coerenta, caut solutii in fotografiile de pe catwalk sau de la evenimente la care celebritatile au purtat piesa vestimentara de interes. E un obicei care ma ajuta sa imi fac ordine in idei. Observ cu ce rezonez, cu ce nu, si stiu mai bine spre ce sa imi concentrez atentia in magazine sau in propria garderoba. Nu de putine ori, anumite tinute ma determina sa vad cu alti ochi lucrurile pe care le am deja si ma ghideaza spre combinatii vestimentare pe care nu le-as fi luat i...

Inapoi Inainte
O expozitie de vazut: 50 de ani. Scoala de Moda din Bucuresti

O expozitie de vazut: 50 de ani. Scoala de Moda din Bucuresti

Expozitia 50 de ani. Scoala de Moda din Bucuresti aduce impreuna, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), piese vestimentare si costume realizate de absolventii UNArte, video-uri de prezentare si ilustratii de moda. Este un proiect complex, ce poate fi vizitat pana pe 5 septembrie 2021.

Dupa ce mi-a starnit curiozitatea prin imaginile intalnite in social media, am reusit sa o vad live in urma cu cateva zile. Si, pentru ca mi-a placut, o recomand mai departe. E o incursiune in designul vestimentar de la noi, care pe mine m-a captivat.

Selectia generoasa de exponate evidentiaza diverse teme de interes si cercetare. Am intalnit tinute care exploreaza zona de interferenta dintre moda si arta, precum si reinterpretari ale folclorului autohton. Am observat forme organice, transpuse in articole de design vestimentar, cu detalii super-elaborate, dar si piese sculpturale, construite din materiale mai mult sau mai putin conventionale. Acestea sunt doar primele exemple care imi vin minte.

Mi-a placut si designul spatiului expozitional, care poarta semnatura Cumulus Architecture Office. Acesta ofera publicului o calatorie in jurul modei. Oglinziile amplasate pe alocuri, pe de-o parte, permit observarea unor detalii care nu sunt vizibile altfel si, pe de alta parte, multiplica instalatiile.

Conform site-ului MNAR, modul de prezentare se bazeaza pe elementele de display ale unui proiect expozitional, dezvoltat de Cartierul Creativ, in cadrul editiei Romanian Design Week de anul acesta.

Tot din descrierea expozitiei, am aflat ca ea reprezinta o continuare a evenimentelor concepute pentru sarbatorirea celor 150 de ani de la infiintarea Scolii de Belle Arte din Bucuresti (pe care o cunoastem, in prezent, ca UNArte) si a celor 50 de ani de cand exista, sub umbrela universitatii, departamentul de design.

Foto: Ioana Lovin (arhiva personala)

PUBLISHED ON 27.07.2021

more in Fashion Etc