ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Women of Bauhaus. Ioana Ciolacu SS’18.

Women of Bauhaus. Ioana Ciolacu SS’18.

Covoarele realizate de Anni Albers, stilul fotografei Gertrud Arndt, obiectele de design concepute de Marianne Brandt sunt cateva dintre elementele pe care Ioana Ciolacu le-a reinterpretat in colectia ei pentru primavara-vara 2018. Desi exploreaza forme diferite de expresie, cele trei artiste mentionate impartasesc un lucru in comun. Se regasesc printre femeile care au studiat si au lucrat la scoala Bauhaus, infiintata in 1919.

Cand a pornit in cautarea inspiratiei pentru colectie, Ioana Ciolacu a gasit intamplator unul dintre putinele articole din online dedicate lor. Designerul a povestit, intr-un interviu realizat de Lorena Buhnici, cat de mult a impresionat-o modul in care aceste artiste au reusit sa-si croiasca propriul drum profesional pe teritorii destinate, pe atunci, barbatilor. Ea s-a aratat, totodata, surprinsa de cat de putin se vorbeste despre rolul pe care aceste femei l-au jucat in arta si design. De aici, decizia de a le celebra talentul si forta in colectia intitulata Women of Bauhaus.

Imprimeurile materialelor, siluetele tinutelor si alaturarile inedite de texturi au fost influentate atat de lucrarile artistelor de la Bauhaus, precum si de stilul lor personal nonconformist. Rochiile lejere, cu detalii asimetrice, cu jocuri de transparente, taieturi si texturi neasteptate aduc estetica anilor ’20 in contemporan. La aerul modern al colectiei, contribuie si hanoracele, devenite o emblema a stilului utilitar al Ioanei Ciolacu. Croiala lor clasica este regandita, astfel incat intalnim maneci bufante, constructii asimetrice si texte cu fonturi Bauhaus. Bluzele sport sunt purtate peste rochii transparente, iar pantalonii largi sunt combinati cu camasi ce pornesc de la croieli clasice, cu topuri ce prezinta forme si pliseuri neasteptate sau cu hanorace.

Imprimeurile, un alt element emblematic pentru designer, ocupa un loc de top in cadrul colectiei. Formele lor grafice au fost inspirate de covoarele lui Albers. Tot de acolo pare sa porneasca inspiratia si pentru suprafetele texturate ale unora dintre materiale. Textilele sunt realizate din matase si lana reciclate, combinate cu tricoturi subtiri de vara si tricotaje metalice, cu un aspect pretios. In ceea ce priveste paleta cromatica, domina rosul, negrul, albul si nuantele de nude.

Prezentata in 2017 la Berlin, colectia va fi disponibila in shopul ioanaciolacu.com din 20 martie. Piesele ce poarta semnatura designerului roman se regasesc si in magazinele Farfetch, Entrance Store, Ramon – Antwerp, The Anthologist – Paris, Band of Creators, Cuddly & Co – Vienna, Desir Boutique, Emme 26 – Paris, Mobuy, Moja, Molecule F Concept Store – Promenada Mall, Peek & Cloppenburg si The Urbanist.

Fotograf: Horatiu Sovaiala
Asistent foto: Sebastian Hogea
Make-up artist: Raluca Craciun
Models: Sarah Saed, Andreea Cristea, Anca din Casa, Ioana Bugarin, Irenne Themba
Asistent de set: Eli Vangheli
Accesorii: Entrance Store

Video: Youtube.com / MERCEDES-BENZ FASHION WEEK BERLIN

PUBLISHED ON 20.03.2018

more in Newsroom