AMINTIRI

Orasul ca scena pentru arta

Cand orasul devine scena pentru arta, atmosfera obisnuita a strazilor si…

CATWALK

#LoveBringsLove

45 de case de moda si designerii lor au adus un…

EDITOR'S CHOICE

Inele ca mici sculpturi purtabile

Care este piesa ta de bijuterie preferata? E o intrebare pe…

INSPIRATIE

Tres Chic

Cand m-am uitat peste tinutele participantelor la Saptamana Modei de la…

WE LIKE

Videoclipuri cu coregrafii care te...

Pot sa ma inveselesc sau, dimpotriva, sa ma balacesc in butoiul…

INSPIRATIE

Filme si tinute de vazut....

Pentru mine, din ipostaza de redactor la Petocuri.ro, marile festivaluri de…

RED CARPET

Met Gala 2021. Cod vestimentar:...

Dupa o pauza de un an, Met Gala a revenit ieri…

Hot Trend

Cum mai arata relatia noastra cu machiajul

Distantarea sociala a provocat, vrand-nevrand, si o distantare intre noi si lumea machiajului. Multe activitati pentru care ne aranjam in functie de stilul nostru inainte de a iesi din casa au disparut o perioada buna, iar, cand situatia a revenit cat de cat la ritmul pe care il aveam inainte de pandemie, unele dintre noi am reluat relatia obisnuita pe care o aveam cu machiajul, altele, cum e si cazul meu, nu chiar. Stii exercitiile alea in care iti imaginezi ce ai alege daca ar trebui sa pastrezi trei obiecte din viata ta, fie ca mergi pe o insula pustie, fie ca nu. Ei bine, daca m-ar fi intrebat cineva asta in legatura cu trusa mea de machiaj (destul de minimalista de altfel), pana in luna martie a anului trecut, as fi raspuns ca pot renunta la orice altceva, atata timp cat nu e vorba despre anticearcan, eyeliner si mascara. Consideram ca m-as putea descurca bine-mersi cu aceste trei produse. Eyelinerul era o emblema a machiajului meu. Ani de zile, am trasat atatea linii alungite pe pleoapele superioare, incat am ajuns sa am impresia ca le-as putea face si fara ajutorul oglinzii. Cand m-am trezit, la un moment dat, in situatia de a incerca asta, a devenit cat se poate de clar ca nu, nu pot de fapt. Dupa luna martie a anului trecut, am descoperit ca, totusi, pot si fara ey...

Inapoi Inainte
Ti-ai strigat vreodata iubitul pe numele fostului?

Ti-ai strigat vreodata iubitul pe numele fostului?

Daca da, ceea ce a urmat nu a fost cu siguranta un moment confortabil pentru niciunul dintre voi. Asta pentru ca, deseori, cea mai la indemana si totodata cea mai neplacuta interpretare pe care o oferim acestui act ratat – cum il numesc psihologii - este ca inca mai tanjesti dupa fostul iubit. E drept ca aceasta varianta poate fi corecta, dar nu e nici pe departe singura explicatie.

Sa-ti strigi iubitul actual pe numele fostului e doar unul dintre exemplele de acte ratate de care avem parte in viata de zi cu zi. Daca stai sa te gandesti, vei descoperi ca eroarea devine prilej de amuzament sau scapa chiar nebagata in seama atunci cand incurci numele unei colege cu cel al unei prietene, numele matusii cu cel al mamei sau pe al mamei cu al bunicii. Insa cand vine vorba de relatii amoroase, nesiguranta reuseste sa se strecoare mai usor in sufletele noastre.

Sa ne imaginam urmatorul scenariu! Esti intr-o relatie relativ noua in care te simti in echilibru asa cum nu ai mai facut-o de ceva vreme si, tocmai acum, un nume rostit fara intentie arunca o umbra de indoiala pe cerul senin sub care stateati tu si el. E firesc ca intamplarea sa nu fie trecuta cu vederea, la fel de firesc cum rutina ne face deseori sa reactionam bazandu-ne pe vechile obiceiuri. Astfel, atunci cand experimentezi alaturi de actualul iubit o senzatie asemanatoare cu una pe care ai corelat-o in trecut cu fostul iubit, este posibil ca mintea sa faca gresit conexiunile si sa aleaga numele la care a apelat inainte in situatii asemanatoare. Cred ca si asta poate fi o varianta de luat in calcul, fara a include ganduri si sentimente ascunse in ecuatie.

Dar pentru mai multa acuratete, am apelat la cunostintele psihologului Laura Constantinescu, pe care am rugat-o sa ne explice mai multe despre aceasta situatie. Ea ne-a detaliat ca: „Adesea, asemenea evenimente pot fi puse pe seama unor conditii psihofiziologice: oboseala, surescitare, distragere a atentiei. In astfel de momente, rutina isi poate spune cuvantul in locul nostru”. De asemenea, a adaugat ca intamplarea poate reprezenta un prilej de introspectie care sa te indrume spre motivul care sta la baza alegerii tale gresite a numelui, dincolo de statistici si interpretari psihologice generale. „In conceptie psihanalitica insa, strigarea actualului iubit pe numele fostului poate fi interpretata drept un act ratat, reprezentand de fapt o interferenta intre o intentie constienta (aceea de a iti chema actualul iubit) si una inconstienta (gandul, amintirea, regretul sau poate dorul sau chiar furia fata de fostul iubit). Cea mai des intalnita interpretare presupune existenta unei dorinte de impacare cu fostul iubit, dar in realitate aceasta nu reprezinta decat una dintre multiplele posibilitati. De fapt, actul ratat presupune o cale de autodescoperire si introspectie, catre un continut profund personal. De aceea, este preferabil ca atat actele ratate, cat si propria reactie imediata la ele sa fie analizate de catre persoana in cauza cu deschidere si curiozitate fata de mesajul si sensul pe care il poarta pentru sine” spune psihologul Laura Constantinescu.

Concluzia e ca nu exista o singura concluzie. Asa cum motivul tine de tine, tot de tine depinde si solutia pe care sa o aplici pentru a iesi din aceasta situatia.

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 16.10.2012

more in Newsroom