INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
INTERVIU: Gianina Artene despre Amarui de ciocolata

INTERVIU: Gianina Artene despre Amarui de ciocolata

Amarui de ciocolata este „ un gust, o experienta, o atitudine, un blog, un proiect, o misiune”. Asa descrie Gianina Artene universul pe care il construieste in fiecare zi, bucata cu bucata... de ciocolata. La targul Cadourilor cu Dichis din decembrie, am pasit pentru prima oara in lumea ei cu arome ce-ti trezesc papilele gustative la viata si cu povesti ale caror personaje principale sunt Armonie, Buna-Dispozitie si Iubire. Si pentru ca dupa prima experienta, ne-am dorit sa aflam mai multe despre ciocolata cruda si proprietatile ei, despre Healthy Heart, Fruit Fantasy si Love Potion no 9 - sortimente din magazinul online ciocolatacruda.ro, am invitat-o pe Gianina sa ne povesteasca mai multe despre proiectul ei.

Cand ai descoperit ciocolata cruda si cum te-a convins ea sa-i dedici proiectul amaruideciocolata.ro?

Am descoperit ciocolata cruda din neastampar. Din nelalocul meu. Si din frica. Frica de a nu ramane un biet covrig. Dar uite ca dupa mult timp, reusisem sa dospesc si sa nu mai incap in locul in care ma aflam. Pe de alta parte, daca nu eram eu cea de anul trecut, cu obsesiile, idiosincraziile, preocuparile, iubirile si fricile mele, nu as fi ajuns la ciocolata cruda. Neastamparul m-a dus de altfel in mai multe directii, dar nu a fost sa fie. In final, am ramas eu si ciocolata cruda, intr-o relatie speciala.
O explicatie mai usoara ar fi ca am ajuns la ciocolata cruda pentru ca, de cativa ani buni, imi controlez alimentatia si, fara sa fiu cu adevarat nici raw, nici vegana, mananc foarte selectiv, dupa reguli precise de combinare a alimentelor, iubesc uleiurile vegetale, condimentele, gatesc foarte curat si ascetic pentru mine, ceva mai suculent si luxuriant pentru ceilalti.
Mai mult, dintr-un soi de purism si idealism, am cautat un produs curat, onest, atit de valoros prin el insusi, incit, pe osatura lui sa ma ridic eu fara grija, fara adevaruri omise, fara teama, sa cant, sa dansez, sa proiectez, sa construiesc, sa ma dezvolt. Asa am gasit ciocolata cruda, pura, puternica, magica, vie.

Cum ai descrie in cateva cuvinte universul amaruideciocolata.ro?

Amarui de ciocolata este drumul catre tot sublimul din noi insine. Vreau sa construiesc un fantasy modern, actualizat, in care sa traim mitologic.

Ce inseamna ciocolata cruda si care sunt atuurile ei?

Tehnic, ciocolata cruda este preparata din ingrediente crude, la temperaturi sub 40 grade Celsius, ceea ce permite pastrarea proprietatilor naturale ale acestora. 40 grade nu este o temperatura aleatorie, tinand cont ca 36 grade este temperatura corpului uman. Cele mai importante ingrediente sunt pudra de cacao si masa de cacao sau lichiorul de cacao, care este mai degraba o marmelada decat un lichid, rezultat din prima presare la rece a boabelor de cacao, bogate in unt de cacao. Acestea provin din macinarea directa a boabelor crude de cacao, uscate la soare, pe plantatie.

Principalele beneficii tehnice ale ciocolatei crude deriva din principiile active ale boabelor crude de cacao: anti-imbatranire si prevenirea imbolnavirilor, multumita dozelor mari de antioxidanti care sunt foarte stabili in timp si foarte usor asimilati de corpul uman. Activarea cerebrala, in special a mecanismelor de motivatie si actiune, multumita hormonilor ca dopamina si serotonina, este un alt beneficiu al ciocolatei crude. Are si un efect afrodisiac (multumita argininei), valabil mai cu seama pentru barbatii trecuti de 30 ani, varsta dupa care vasele de sange isi pierd elasticitatea si tonusul. Ciocolata cruda este si un reglator al dispozitiei, mai cu seama pentru femei, pentru ca ele pierd mai usor decat barbatii mineralele din corp. Capriciile, melancoliile, indispozitiile, lipsa de chef sunt  adesea, nu atit o problema de caracter, cat un simptom al deficitului de magneziu, care regleaza chimia cerebrala. Nu cred ca exista vreo substanta organica cu concentratii mai mari de magneziu decat cacao cruda. Ea ofera un suport considerabil muschiului cardiac, tot multumita magneziului, indispensabil, alaturi de potasiu, la buna functionare a acestuia. Si nu in ultimul rand, confera stare de bine, euforie, binecuvantare, multumita hormonului numit anandamida.
Foarte important, ciocolata cruda nu contine zahar, nici efectele secundare monstruoase ale acestuia asupra corpului uman, ci este indulcita cu sirop natural de agave, obtinut din pulpa fruzelor de cactus, care are un indice glicemic mai mic si decit al mierii.

Cum ai ales sortimentele pe care le putem gasi in magazinul tau de ciocolata?

Nu am ales sortimentele, am ales furnizorii. Conscious Chocolate si Mulu Chocolate sunt practic liderii europeni pe acest segment de ciocolata, desi, nici produsul, nici tipul de business, bazat pe valori umane si sociale, nu se compara cu afacerile marilor producatori de ciocolata industriala.

Care este sortimentul tau preferat?

Eu consum sortimente dupa toane. Imi permit. Cred foarte mult in alchimia speciala din sortimentul Healthy Heart. Este facut dupa o reteta foarte apropiata de cea a aztecilor razbonici, care consumau aceasta potiune lichida de ciocolata cu alge verzi de apa dulce, inainte de a pleca in campaniile lor de gherila. Foarte eficienta in rezistenta la efort fizic, la stres, putere de concentrare si intarirea sistemului motivational.

Iubesc nespus sortimentul Love Potion no 9 pentru toate mesajele lui, pentru mirajul iubirii in toate formele ei. Este intai de toate un afrodisiac de cuplu, il recomand alaturi de un Prosecco. In spatele gustului ei extrem de voluptos, cremos si acaparator, ingredientele fermecate te arunca imediat intr-o stare de sarut si imbratisare, in care creierul ti se topeste si se scurge lichid in vintre. Pentru cele singure, acest sortiment este un rasfat, un alint, un balsam de dor. O recomand ca pe unul dintre trucurile secrete ale unei femei care nu poate trai fara iubire. Love Potion no 9 are o putere si o vraja incontestabile care se transmit multumita caracteristicilor unice, exceptionale ale uleiului esential de trandafir. Acest ulei are conotatii spirituale, feminine, psihologice, este substanta organica cu cea mai mare frecventa electromagnetica cunoscuta, mai mare decat cea a creierului ori a inimii umane. Lucrul acesta este magic si merita explicat intr-un articol pe care il voi scrie pe blog.

Care dintre ele ne-ar ridica pe loc moralul intr-o zi morocanoasa de luni?

Lunea cea nesuferita se imbuneaza cu Essential Orange, cel mai vesel sortiment, iti umple gura de un zambet larg. Uleiul esential de portocale este utilizat in aromaterapie pentru relaxare si buna-dispozitie.
Marti, as propune Mint Hint, este tonic si te imboldeste la actiune.
Miercuri deja motoarele huruie, intra in rol Healthy Heart, pentru suportul consistent acordat sistemului minte-inima.
Joi as miza pe frumusete fara batranete, Goji Coconut.
Vineri as visa alaturi de Alice in basmul cu fructe, Fruit Fantasy.
Sambata, categoric optez pentru iubire, Love Potion no 9.
Duminica, as rontai la brunchul tarziu un Mulu cu nibs de cacao. Combate mahmureala!

Exista un ritual anume prin care ne putem bucura de adevaratul gust al ciocolatei crude?

Hmm… Nu exista un ritual consacrat cum este cel al ceaiului (dar cati dintre noi il respecta?), insa, din experienta mea si din propria mea mitologie, aceasta ciocolata, atentie!, este o vietate care  trebuie imblanzita, exact cum spunea vulpea Micului Print. Putin cate putin, cu o frecventa bazata pe spontaneitate. Nu distrugeti potentialul extraordinar si beneficiile acestui produs complex rumegandu-l nervos si inconstient, niciodata pe foame.
Meticulos, fiecare muscatura trebuie sa primeasca toata atentia si curiozitatea voastra.
Muscati cu convingerea ca in curand ceva frumos, sublim din voi se va ridica la suprafata.
Ori, dupa caz, ceva nerezolvat, care trebuie intai hranit si potolit, pentru ca sublimul ascuns sa-si gaseasca drum…
Pana va descoperiti limitele, consumati cate una-doua muscaturi pe zi. Am zile in care consum un baton intreg de 40 grame, zile in care o singura muscatura imi este de ajuns. Fiecare dintre noi avem o configuratie metabolica si psihologica diferita, de aceea, aceasta ciocolata activeaza in noi in intensitati variabile, diferite puncte, diferite corzi, structuri, sentimente!
Ciocolata cruda trebuie consumata cu respect, admiratie, convingere.

Foto: amaruideciocolata.ro

 

PUBLISHED ON 16.01.2012

more in Newsroom