ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Victoria Berbecaru – expozitie de covoare traditionale la MNAC

Victoria Berbecaru prezinta o selectie de covoare traditionale la Muzeul National de Arta Contemporana, ca invitat special in cadrul expozitiei Q.E.D. a lui Mircea Cantor. Ajunsa la Botiza, in 1970, artizana a descoperit de la batranele din sat tehnici vechi si motive pe care le-a dus mai departe cu sprijinul noii generatii de tesatoare locale. Victoria Berbecaru a contribuit astfel la reinvierea traditiei tesutului covoarelor in Maramures, iar o parte din aceasta poveste poate fi descoperita pana pe 9 februarie 2014, in Camera de Oaspeti a muzeului.

„Mica prezentare din Camera de oaspeti de la MNAC este o selectie din covoarele pe care Victoria Berbecaru le-a tesut de-a lungul timpului, câteva dintre ele fiind si astazi folosite de catre biserica din sat. Alegerea facută nu este din perspectiva etnografului sau antropologului, ci pur si simplu o subliniere a autenticitatii acestei arte traditionale, dandu-i sansa privitorului sa o contemple.
Noua versiune a lucrarii Avioane si Ingeri expusa in Sala de marmura a fost realizata de Victoria Berbecaru pe care am descoperit-o in calatoria mea in Maramures din 2007 si cu care am colaborat de mai multe ori de-a lungul timpului. Covoarele Victoriei Berbecaru au fost expuse in multe expozitii personale de profil printre care amintim cateva varfuri : La Maison Francaise, Washighton, SUA; Castelul din Parma, Italia; Peruwelz Cultural Centre Belgia; Muzeul Taranului Roman, Bucuresti; Galeria Plan B”,
spune artistul Mircea Cantor in descrierea expozitiei.

 

Deschisa timp de un an, respectiv pana pe 13 aprilie 2014, expozitia Q.E.D. (Quod Erat Demonstrandum) a lui Mircea Cantor cuprinde 30 de lucrari care exploreaza medii de expresie diferite, de la fotografie si film la sculptura si desen. Pe langa proiecte prezentate anterior in diferite expozitii internationale, Q.E.D. include si lucrari realizate special pentru aceasta ocazie. Seria de fotografii “Sic Transit Gloria Mundi” care o ilustreaza pe Monica Barladeanu reprezinta unul dintre acestea.

Sic Transit Gloria Mundi, 2012-2913, text pe perete, scris prin arderea fitilului de dinamita

Sic Transit Gloria Mundi, 2013, serie de 7 fotografii

Cer variabil, 2007-2013, desen pe perete cu fum de lumanare

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 13.01.2014

more in Mood Board