HOT TREND

Imbracamintea matlasata. Cat de cool...

Imbracamintea matlasata este nelipsita de pe scena tendintelor pentru sezonul rece,…

AMINTIRI

Orasul ca scena pentru arta

Cand orasul devine scena pentru arta, atmosfera obisnuita a strazilor si…

CATWALK

#LoveBringsLove

45 de case de moda si designerii lor au adus un…

EDITOR'S CHOICE

Inele ca mici sculpturi purtabile

Care este piesa ta de bijuterie preferata? E o intrebare pe…

INSPIRATIE

Tres Chic

Cand m-am uitat peste tinutele participantelor la Saptamana Modei de la…

WE LIKE

Videoclipuri cu coregrafii care te...

Pot sa ma inveselesc sau, dimpotriva, sa ma balacesc in butoiul…

INSPIRATIE

Filme si tinute de vazut....

Pentru mine, din ipostaza de redactor la Petocuri.ro, marile festivaluri de…

Hot Trend

Cum mai arata relatia noastra cu machiajul

Distantarea sociala a provocat, vrand-nevrand, si o distantare intre noi si lumea machiajului. Multe activitati pentru care ne aranjam in functie de stilul nostru inainte de a iesi din casa au disparut o perioada buna, iar, cand situatia a revenit cat de cat la ritmul pe care il aveam inainte de pandemie, unele dintre noi am reluat relatia obisnuita pe care o aveam cu machiajul, altele, cum e si cazul meu, nu chiar. Stii exercitiile alea in care iti imaginezi ce ai alege daca ar trebui sa pastrezi trei obiecte din viata ta, fie ca mergi pe o insula pustie, fie ca nu. Ei bine, daca m-ar fi intrebat cineva asta in legatura cu trusa mea de machiaj (destul de minimalista de altfel), pana in luna martie a anului trecut, as fi raspuns ca pot renunta la orice altceva, atata timp cat nu e vorba despre anticearcan, eyeliner si mascara. Consideram ca m-as putea descurca bine-mersi cu aceste trei produse. Eyelinerul era o emblema a machiajului meu. Ani de zile, am trasat atatea linii alungite pe pleoapele superioare, incat am ajuns sa am impresia ca le-as putea face si fara ajutorul oglinzii. Cand m-am trezit, la un moment dat, in situatia de a incerca asta, a devenit cat se poate de clar ca nu, nu pot de fapt. Dupa luna martie a anului trecut, am descoperit ca, totusi, pot si fara ey...

Inapoi Inainte

Victoria Berbecaru – expozitie de covoare traditionale la MNAC

Victoria Berbecaru prezinta o selectie de covoare traditionale la Muzeul National de Arta Contemporana, ca invitat special in cadrul expozitiei Q.E.D. a lui Mircea Cantor. Ajunsa la Botiza, in 1970, artizana a descoperit de la batranele din sat tehnici vechi si motive pe care le-a dus mai departe cu sprijinul noii generatii de tesatoare locale. Victoria Berbecaru a contribuit astfel la reinvierea traditiei tesutului covoarelor in Maramures, iar o parte din aceasta poveste poate fi descoperita pana pe 9 februarie 2014, in Camera de Oaspeti a muzeului.

„Mica prezentare din Camera de oaspeti de la MNAC este o selectie din covoarele pe care Victoria Berbecaru le-a tesut de-a lungul timpului, câteva dintre ele fiind si astazi folosite de catre biserica din sat. Alegerea facută nu este din perspectiva etnografului sau antropologului, ci pur si simplu o subliniere a autenticitatii acestei arte traditionale, dandu-i sansa privitorului sa o contemple.
Noua versiune a lucrarii Avioane si Ingeri expusa in Sala de marmura a fost realizata de Victoria Berbecaru pe care am descoperit-o in calatoria mea in Maramures din 2007 si cu care am colaborat de mai multe ori de-a lungul timpului. Covoarele Victoriei Berbecaru au fost expuse in multe expozitii personale de profil printre care amintim cateva varfuri : La Maison Francaise, Washighton, SUA; Castelul din Parma, Italia; Peruwelz Cultural Centre Belgia; Muzeul Taranului Roman, Bucuresti; Galeria Plan B”,
spune artistul Mircea Cantor in descrierea expozitiei.

 

Deschisa timp de un an, respectiv pana pe 13 aprilie 2014, expozitia Q.E.D. (Quod Erat Demonstrandum) a lui Mircea Cantor cuprinde 30 de lucrari care exploreaza medii de expresie diferite, de la fotografie si film la sculptura si desen. Pe langa proiecte prezentate anterior in diferite expozitii internationale, Q.E.D. include si lucrari realizate special pentru aceasta ocazie. Seria de fotografii “Sic Transit Gloria Mundi” care o ilustreaza pe Monica Barladeanu reprezinta unul dintre acestea.

Sic Transit Gloria Mundi, 2012-2913, text pe perete, scris prin arderea fitilului de dinamita

Sic Transit Gloria Mundi, 2013, serie de 7 fotografii

Cer variabil, 2007-2013, desen pe perete cu fum de lumanare

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 13.01.2014

more in Mood Board