VEGETAL. Natura intr-o expozitie de arta si design de la Paris.
Expozitia VEGETAL e o invitatie de a explora frumusetea naturii in interiorul unei cladiri, prin intermediul artei si al designului. Am descoperit-o recent in una dintre calatoriile mele online in jurul lumii, ocazie cu care am aflat ca e gazduita, pana pe 4 septembrie 2022, la Beaux-Arts de Paris. Daca as fi planuit vara asta si o calatorie fizica in capitala Frantei, as fi adaugat-o, fara doar si poate, pe lista lucrurilor de vazut. Dar poate o vei face tu.
Sursa foto: Hepta.ro
Aproximativ 400 de obiecte devin fragmente din istoria artei si a designului, unele dintre ele vechi de pana la 5000 de ani – potrivit casei de bijuterii Chaumet, cea care a organizat expozitia, cu sprijinul Beaux-Arts de Paris.
Piesele de bijuterie ale casei si speciile care le-au inspirat reprezinta punctul de pornire al curatorului, botanistul Marc Jeanson. Lor li se alatura o serie de lucrari realizate prin alte mijloace de expresie, de la picturi, sculpturi sau fotografii, la tapiserie, obiecte de design vestimentar sau de mobilier.
Sursa foto: Hepta.ro
Proiectul m-a dus cu gandul la conceptul de biofilie, care se refera la nevoia oamenilor de a fi in contact cu natura pentru a se simti bine. O traducere a cuvintelor grecesti care compun termenul ar fi: dragostea pentru tot ce e viu. Cand am citit despre acest subiect, unele trairi si obiceiuri din viata mea au capatat nume si explicatii concrete. Gandurile mi se descalcesc mai usor cand sunt in natura si imi place sa am plante in spatiul in care locuiesc. E mereu linistitor sa le privesc.
Sursa foto: Hepta.ro
Parem programati sa cautam natura intr-o forma sau alta si ne putem simti dezradacinati cand ne indepartam prea tare de ea. Astfel, nu e de mirare ca ea e o permanenta sursa de inspiratie, atat in arta, cat si in design. O bijuterie, o piesa vestimentara, o pictura devin un mod prin care ne inconjuram de ea si atunci cand suntem, de fapt, la distanta.
Sursa foto: Hepta.ro
Sursa foto: Hepta.ro
Trebuie sa fie interesant de urmarit cum a fost interpretata natura de-a lungul timpului, ce si cum s-a schimbat, ce si cum s-a pastrat, cu atat mai mult cu cat expozitia aduce la un loc lucrari diferite, din perioade diferite, precum si din diferite muzee si galerii.
Printre piesele imprumutate, se regasesc Primavara si Vara lui Giuseppe Arcimboldo, doua picturi ce pot fi vazute, de obicei, la Luvru. In contextul expozitiei, ele devin o descriere concisa a conexiunii dintre oameni si natura. Anotimpurile au chip de om, iar chipul lui e construit din plante – fructe, legume, flori in acord cu peisajele specifice fiecarui sezon.
View this post on Instagram
Daca ti-a starnit curiozitatea si tie, gasesti mai multe imagini din cadrul acestui proiect expozitional dedicat frumusetii naturii, pe contul de Instagram Chaumet.
Sursa fotografie principala: Hepta.ro