AMINTIRI

Printre oracole si caiete de...

De la clasicul Nu te supara, frate!, la papusile Aradeanca, fel…

AMINTIRI

Suvenirurile, portaluri spre vacante

Experientele traite sunt cele mai pretioase suveniruri, vei spune, iar eu…

EDITOR'S CHOICE

Mood board de toamna, cu...

Toamna isi anunta venirea din timp. Asa ca, in preintampinarea ei,…

INSPIRATIE

Ai o rochie alba. Ce...

Rochia alba e una dintre piesele emblematice ale verii. O vedem…

FASHION BRIEF

Magazinul Dior de pe Avenue...

Dior mi-a parut intotdeauna un brand care domina. Dior inseamna statut….

INSPIRATIE

Tinute emblematice Barbie, inspiratie pentru...

Orice turneu de promovare a unui film are si o componenta…

INSPIRATIE

10 rochii couture fw 2023/24....

Continui traditia de a alege 10 rochii din colectiile haute-couture prezentate…

Interviu

Bijuteriile Lito

Nu as fi crezut ca estetica unui artist este asa de mult influentata de personalitatea lui, pana cand nu am cunoscut-o pe Lito Karakostanoglou, la evenimentul "meet the designer" de la Madison Perfumery. Bijuteriile ei nu sunt despre stralucire si statut. Sunt bijuterii pe care trebuie sa le incerci si abia atunci descoperi un limbaj nonverbal, prin care sa iti poti exprima cel mai bine o ipostaza a feminitatii si o stare de moment. Lito este tactila, isi poarta bijuteriile si se joaca cu ele ca si cu niste cuvinte care, daca le pui in alta ordine, isi schimba complet sensul. Si cel mai mare talent al ei este ca e o femeie adevarata, care stie exact ce vrea sa spuna si o spune perfect prin bijuteriile ei. * Se spune ca relatia cu bijuteriile este o mostenire din copilarie: de la cineva din familie sau, pur si simplu, de la cineva care ne-a placut si ne-a influentat. Care este prima ta amintire cu o bijuterie? Este un inel in forma de floare pe care il avea mama mea si pe care mi-l doream si eu, dar si fiecare dintre surorile mele. Toate eram fascinate de acel inel. Si am primit fiecare o replica a acelui inel, din partea mamei, cand am implinit 18 ani. Pentru o bijuterie, forma este un element important. Intrebarea mea este daca forma urmeaza emotia sau vicev...

Inapoi Inainte
Raphael Navot. Designul de interior ca scenografie.
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Raphael Navot. Designul de interior ca scenografie.

“Experienta designului de interior seamana cu aceea de a pasi intr-o scenografie. Esti invitat intr-o poveste”, spune Raphael Navot, desemnat Designerul Anului la editia Maison&Objet desfasurata, intre 19 si 23 ianuarie 2023, la Paris.

Rezultatele muncii lui, de la colaborarile cu David Lynch, pentru clubul parizian Silencio, cu brandurile Roche Bobois, Oscar Ono sau Loro Piana Interiors, pana la cele cu Hotel National des Arts et Metiers din Paris sau cu Hotel Belle Plage din Cannes, l-au recomandat pentru acest trofeu.

Am rezonat cu asocierea dintre designul de interior si scenografie. Fara sa ma cunoasca, Navot a pus in cuvinte cum ma simt atunci cand descopar diverse proiecte care imi plac, exact ca un musafir invitat intr-o poveste, iar, cu ocazia premierii lui la Maison&Objet, am descoperit virtual mai multe povesti, care ii poarta semnatura.

The Apothem Lounge, Maison&Objet 2023, Foto: AETHION

Pentru aceasta editie Maison&Objet, cu tema Take Care!, Navot a conceput The Apothem Lounge, o instalatie imersiva de lumini, culori si texturi, “care infatiseaza o emotie vizuala”. Este vorba despre un spatiu circular, in interiorul caruia vizitatorii devin actori pe scena, iar piesa jucata de ei este dictata de design. “Pentru aceasta ocazie, privilegiul de a nu avea un client, un context sau o functionalitate anume ne permite sa pasim pe un teren mai imaginativ si sa realizam un interior care este mai degraba… improbabil. Sala circulara este protejata de doua straturi de pereti curbati, care permit vizitatorilor sa intre si sa iasa prin cele 12 portaluri ale sale. Este o structura arhitecturala deschisa, un labirint simplificat care acorda atat libertate, cat si intimitate”, a povestit Navot cu ceva timp inainte ca evenimentul sa aiba loc.


The Apothem Lounge, Maison&Objet 2023, Foto: AETHION


The Apothem Lounge, Maison&Objet 2023, Foto: AETHION

Primul lucru pe care l-am remarcat la proiectele lui multidisciplinare e ca nu pare sa existe colturi pe nicaieri. Formele rotunjite ale elementelor acorda spatiului sau, dupa caz, obiectului de design o fluiditate aparte. Chiar daca Raphael Navot nu se regaseste intr-un stil vizual specific, exista un fir rosu care leaga tot ce face: dorinta de a crea o experienta atemporala.


Hotel National des Arts et Metiers, Paris, Foto: Jerome Galland


Hotel National des Arts et Metiers, Paris, Foto: Jerome Galland


Hotel National des Arts et Metiers, Paris, Foto: Jerome Galland

“Ma gandesc adesea ca interioarele reusite par ca si cum ar fi fost acolo dintotdeauna”, spune el. Este probabil si unul dintre motivele pentru care nu isi cauta inspiratia printre tendinte, ci mai degraba in psihologie si stiinte naturale. Pentru el, acestea sunt sursele care influenteaza designul. Si nu doar designul, ci si arhitectura sau muzica. O alta sursa de inspiratie la care apeleaza sunt artizanii cu ampla lor cunoastere asupra domeniului in care lucreaza. De la ei incearca sa afle cat mai multe despre posibilitati si limitari deopotriva. De altfel, mestesugurile traditionale si materialele naturale sunt doua dintre elementele care compun estetica lui vizuala.


39V, Paris, Foto: Yann Deret


39V, Paris, Foto: Yann Deret


39V, Paris, Foto: Yann Deret


39V, Paris, Foto: Yann Deret


39V, Paris, Foto: Yann Deret

“Educatia mea academica e mai aproape de o forma de filozofie a designului. Sa invat sa pun intrebarile potrivite si sa clarific intentia este mai valoros pentru mine decat sa incerc cu convingere sa ating un obiectiv vizual.” Nascut in 1977, la Ierusalim, Raphael Navot a studiat design conceptual la Design Academy Eindhoven. A absolvit in 2003, s-a mutat apoi la Paris si, de atunci, lucreaza in domeniul designului si al arhitecturii de interior.


Hotel Belle Plage, Cannes, Foto: Christophe Coenon


Hotel Belle Plage, Cannes, Foto: Christophe Coenon


Hotel Belle Plage, Cannes, Foto: Christophe Coenon

Imagine principala: The Apothem Lounge, Maison&Objet 2023, Foto: AETHION
Sursa foto si info: Maison&Objet

PUBLISHED ON 27.01.2023

more in Mood Board