INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Peter Opsvik. Rethinking Sitting.

Peter Opsvik. Rethinking Sitting.

Ne petrecem multe ore din zi stand pe scaun. Din cand in cand, ne dam seama ca, din pozitia corecta in care ne-am propus sa ne petrecem orele la birou, am ajuns cu spatele incovoiat, iar cu picioarele intinse parca pentru a atinge cu varful degetelor relaxarea. Chiar daca te asezi intr-o pozitie confortabila, in armonie cu recomandarile specialistilor, in timp aceasta devine cat se poate de incomoda.

Corpul are nevoie de miscare chiar si atunci cand sta. Acesta este unul dintre insight-urile care au dictat formele impresionante ce definesc piesele de mobilier semnate de Peter Opsvik. Viziunea originala prin care designerul norvegian a reinterpretat conceptul de a sta pe scaun i-a adus pe parcursul celor 30 de ani de cariera premii importante si i-a asigurat notorietatea internationala.

“Am devenit o societate sedentara cu o viziune relativ limitata asupra felului in care ar trebui sa ne intindem membrele atunci cand ne asezam”, spune Peter Opsvik in cartea lui “Rethinking Sitting”. L-am descoperit  pe Opsvik prin intermediul proiectului “Globe Concept”, unul dintre proiectele prin care a explorat dorinta lui de a ingloba in aceeasi piesa de design mai multe variante de a sta confortabil.  Devenit o emblema a designerului, scaunul Globe Garden iti capteaza si iti mentine atentia. Menit sa iti sustina corpul in diferite pozitii, dictate de el, piesa de mobilier pare un copac, al carui trunchi se continua cu ramuri infrunzite, redate prin globuri moi si confortabile. Creat in 1985, scaunul a fost relansat anul trecut de catre Moment AB. Noua lui versiune cuprinde elemente noi menite sa reprezinte puncte de sprijin pentru picioare.

Gandite pentru a fi amplasate in spatii publice, in birouri sau acasa, piesele de mobilier Peter Opsvik declina confortul in forme iesite din comun. O alta piesa care mi-a atras atentia a fost scaunul Nomi. Creat pentru copii, acesta a fost recompensat anul trecut cu premiul Best of the Best la Red Dot Award.

Astazi, Peter Opsvik lucreaza in studio-ul care ii poarta numele alaturi de alti sapte colegi, alaturi de care ideile sunt prelucrate si transformate in produse finite. Chiar daca scaunele au devenit o semnatura a designerului, acestea nu sunt singurele articole de mobilier create si apreciate de public. In portofoliul sau se regasesc diverse piese ce estompeaza limitele dintre design si arta.

Poti descoperi mai multe pe site-ul www.opsvik.no!

Foto via Peter Opsvik

PUBLISHED ON 15.09.2015

more in Mood Board