EDITOR'S CHOICE

Detalii sic de pe covorul...

Coafuri cu parul desfacut si aranjat in asa fel incat sa…

ARTA & DESIGN

RDW10. Un mesaj, un concept,...

Cea de-a 10-a editie Romanian Design Week (RDW10) exploreaza posibilele trasee…

EDITOR'S CHOICE

Barceloning (deocamdata, doar cu gandul)

Mi-e dor de Barcelona. Am vizitat-o in urma cu peste zece…

WE LIKE

“Subscribe and share” sau, mai...

“Subscribe and share” este o piesa de teatru care vorbeste despre…

EDITOR'S CHOICE

Serialele cu care ne relaxam...

In ultima perioada, serialele par a fi printre putinele lucruri pe…

INSPIRATIE

Un pas in plus la...

Un pas in plus la coafura de zi cu zi poate…

INSPIRATIE

Bucuria machiajului

Conceptul joyspotting se refera la identificarea si concentrarea atentiei asupra lucrurilor…

Editor's Choice

Arta tablourilor vii

Imi place cum suna aceasta expresie: arta tablourilor vii. Imi pare cum nu se poate mai potrivita pentru a descrie aranjamentele florale in stil japonez (ikebana). Am devenit constienta de predilectia mea pentru ikebana relativ recent. Cred ca un follow hotarat pe Instagram a incurajat platforma sa imi arate tot felul de tablouri vii carora le-as putea da inimioare, iar eu m-am bucurat de asta si, adesea, am fost extrem de impresionata de ce vedeam in fotografii. Simplitatea si echilibrul sunt printre elementele care definesc, de obicei, lucrurile pe gustul meu, deci nu e de mirare ca rezonez atat de mult cu aceste compozitii. Asimetria, insa, mai putin. Pana de curand, as fi ales, fara sa clipesc, simetria. Si totusi, fara asimetrie, ikebana nu exista. Cuvintele artistei florale Emily Thompson din articolul The Rise of Modern Ikebana, publicat pe nytimes.com cu ani in urma, mi-au clarificat nedumerirea atat de usor: "Asa cum asimetria este definita de simetrie, ikebana este intotdeauna prezenta atunci cand cineva lucreaza cu florile." Principiile si simbolurile care stau la baza aranjamentelor in stil japonez m-au determinat sa chestionez de unde vine nevoia mea de a scrie despre ele acum. Sunt in trend? Se poate, dar parca e mai mult de atat. Sunt genul de persoana ...

Inapoi Inainte
Les Films de Cannes a Bucarest. 23-29 octombrie 2015.

Les Films de Cannes a Bucarest. 23-29 octombrie 2015.

Productiile propuse de Franta si Belgia la Premiile Oscar 2016, maratonul de 338 de minute inspirat din „O mie si una de nopti” si castigatorul Camera d’Or la Festivalul de la Cannes se regasesc printre zecile de filme prezentate la cea de-a sasea editie Les Films de Cannes a Bucarest. Desfasurat, intre 23-29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco si CinemaPRO, evenimentul din acest an include si proiectii in prezenta cineastilor, masterclass-uri, mese rotunde si retrospective.

Arabian Nights vol

Despre productia de 338 de minute a lui Miguel Gomes, care muta povestile Seherezadei din „O mie si una de nopti” in Portugalia de azi, publicatia The Guardian a scris ca: „Fie te ia prin surprindere totul, fie nimic”. Realizat in trei parti proiectate la Cannes in sectiunea Quinzaine des Realisateurs, Arabian Nights e suprarealist si amuzant. Anul viitor, partea Arabian Nights: Vol. 2 – The Desolate One va reprezenta Portugalia la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. La Les Films de Cannes a Bucarest, spectatorii vor avea ocazia sa vizioneze filmul in maraton si apoi sa puna intrebari regizorului Miguel Gomes (Tabu), care va avea o interventie live prin Skype.

La Tierra y la Sombra / Land and Shade, de Cesar Augusto Acevedo (Columbia), a fost recompensat la Festivalul de la Cannes cu trei premii: trofeul Camera d’Or, acordat celui mai bun debut din intreaga selectie, si Premiile SACD si Revelation France 4 in sectiunea Semaine de la Critique. Filmul prezinta povestea unui barbat care, intors in locul care a fost pentru el odata acasa, isi gaseste fiul bolnav si ferma in ruina. La 17 ani dupa ce si-a abandonat familia, acesta incearca acum sa o salveze.

Mustang

Aleasa sa reprezinte Franta la Oscar 2016, coproductia turco-franceza Mustang se regaseste printre cele mai apreciate filme din selectia de la Cannes, un „The Virgin Suicides” in versiune orientala. Filmul regizoarei Deniz Gamze Erguven este o drama impresionanta despre cinci surori adolescente, ale caror instincte sunt inabusite de strictetea familiei, de traditii si de societatea patriarhala in care traiesc. „Am vrut sa arat, din interior, ce inseamna sa fii femeie in Turcia de azi; e un subiect care arde in societatea noastra, unde vocile feminine sunt rar auzite”, a declarat regizoarea pentru Euronews. Filmul a castigat Premiul Europa Cinemas Label in Quinzaine des Realisateurs si Marele Premiu la Sarajevo.

Le tout nouveau testament

Le tout nouveau testament, in regia lui Jaco Van Dormael (Mr. Nobody), este filmul care va reprezenta Belgia la Oscarurile din 2016. „Dumnezeu exista. Locuieste la Bruxelles. E odios cu sotia si fiica lui. S-a vorbit mult de fiul lui, dar foarte putin de fiica lui. Fiica lui sunt eu. Ma numesc Ea si am 10 ani. Ca sa ma razbun, le-am trimis tuturor oamenilor din lume, prin sms, data la care vor muri”. Aceasta este premisa de la care porneste totul. Cu actori precum Benoit Poelvoorde, Yolande Moreau si Catherine Deneuve in distributie, comedia a fost ovationata de public la proiectia din cadrul Quinzaine des Realisateurs.

La vie en grand

Comedia sociala La vie en grand/ Learn by Heart, de Mathieu Vadepied, a inchis sectiunea Semaine de la Critique la Cannes. Apreciat pentru optimismul si umorul sau, filmul prezinta povestea a doi pusti din periferia Parisului care incearca sa iasa din lumea cartierului lor. Pentru realizarea peliculei, Mathieu Vadepied s-a lasat inspirat de stilul comediei Les Intouchables – un succes de casa urias in Franta, pentru care Vadepied a semnat imaginea.

Pentru mai multe detalii despre editia din 2015 a evenimentului, intra pe filmedefestival.ro. sau pe Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

In imaginea principala este prezentat un cadrul din filmul La Tierra y la Sombra.
Foto si info via: Les Films des Cannes a Bucarest

PUBLISHED ON 25.09.2015

more in Newsroom