HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Moda inspirata de muzica subacvatica

Moda inspirata de muzica subacvatica

Acolo unde moda, arta si tehnologia se intalnesc este linia de start de unde Iris van Herpen porneste fiecare demers creativ. Piesele vestimentare care ii poarta semnatura sunt denumite arta purtabila, iar ea este considerata unul dintre pionerii in utilizarea print-ului 3D. Cu ajutorul tehnologiilor inovatoare, designerul exploreaza forme mereu spectaculoase, ce par imprumutate dintr-o alta lume.

Astazi, am in minte cea mai recenta colectie haute couture, denumita Aeriform si inspirata de performance-urile neconventionale ale artistilor de la Between Music. Trupa daneza interpreteaza muzica sub apa, folosindu-se de voce si de niste instrumente adaptate. Spectacolul lor te transpune, la fel ca si creatiile lui van Herpen, intr-o cu totul alta lume. “Vocile lichide si intunericul subsonic din Between Music m-au coplesit. Asta m-a motivat sa ma scufund in constrastele dintre apa si aer, dintre interior si exterior, dintre intuneric si lumina,” povesteste designerul pe site-ul irisvanherpen.com.

De aici si jocurile dintre transparente si formele fluide care amintesc atat de miscarile apei, cat si de undele sonore. Una dintre rochiile preferate – cea din imaginea de mai sus – mi-a creat sentimentul ca designerul a desenat pur si simplu cu negru (cu intuneric) aerul care inconjoara corpul modelului. Prezentarea desfasurata in iulie la Paris a avut drept coloana sonora muzica celor de la Between Music. Cinci artisti au cantat live din interiorul unor acvarii amplasate pe catwalk, iar modelele au defilat printre ei. Inedita colaborare a marcat si implinirea a 10 ani de la primul show al designerului.

Iris van Herpen este un nume pe care il asociez mai degraba cu muzeele sau cu alte spatii care gazduiesc proiecte artistice, decat cu covorul rosu. Creatiile ei s-au regasit printre piesele expuse in diverse expozitii, printre care si “Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology” de la Metropolitan Museum din New York, #techstyle, gazduita de Museum of Fine Arts din Boston, sau proiectul solo “Iris van Herpen: Transforming Fashion”, organizat de High Museum of Art.

Cand vine vorba despre colaborari, cea cu Bjork este prima care imi vine in minte, probabil si pentru ca viziunile lor artistice par sa se imbine ca doua piese de puzzle. Designerul a realizat pentru Bjork o serie de tinute pe care aceasta le-a purtat in videoclipuri si turnee. Imi amintesc, de asemenea, costumele din plastic, concepute de ea in urma cu cativa ani pentru spectacolul “Neverwhere” de la New York City Ballet, in coregrafia lui Benjamin Millepied. Si acesta a fost un proiect care i s-a potrivit ca o manusa, cu atat mai mult cu cat van Herpen are o experienta de 14 ani in balet.

De curand, am intalnit pe covorul rosu doua piese couture semnate de ea, care extind asocierile pe care le fac cu creatia ei. La premiera filmului “Valerian and the City of a Thousand Planets”, Cara Delevingne a optat pentru o rochie din colectia Aeriform, pe cand Pauline Hoarau a purtat o creatie din colectia haute couture anterioara, Between the Lines. Alegerile lor vestimentare sunt si cele care m-au inspirat sa va povestesc acum despre van Herpen.

Foto: Hepta.ro
Video via Youtube.com / Iris van Herpen

PUBLISHED ON 10.08.2017

more in Fashion Etc