EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Moda inspirata de muzica subacvatica

Moda inspirata de muzica subacvatica

Acolo unde moda, arta si tehnologia se intalnesc este linia de start de unde Iris van Herpen porneste fiecare demers creativ. Piesele vestimentare care ii poarta semnatura sunt denumite arta purtabila, iar ea este considerata unul dintre pionerii in utilizarea print-ului 3D. Cu ajutorul tehnologiilor inovatoare, designerul exploreaza forme mereu spectaculoase, ce par imprumutate dintr-o alta lume.

Astazi, am in minte cea mai recenta colectie haute couture, denumita Aeriform si inspirata de performance-urile neconventionale ale artistilor de la Between Music. Trupa daneza interpreteaza muzica sub apa, folosindu-se de voce si de niste instrumente adaptate. Spectacolul lor te transpune, la fel ca si creatiile lui van Herpen, intr-o cu totul alta lume. “Vocile lichide si intunericul subsonic din Between Music m-au coplesit. Asta m-a motivat sa ma scufund in constrastele dintre apa si aer, dintre interior si exterior, dintre intuneric si lumina,” povesteste designerul pe site-ul irisvanherpen.com.

De aici si jocurile dintre transparente si formele fluide care amintesc atat de miscarile apei, cat si de undele sonore. Una dintre rochiile preferate – cea din imaginea de mai sus – mi-a creat sentimentul ca designerul a desenat pur si simplu cu negru (cu intuneric) aerul care inconjoara corpul modelului. Prezentarea desfasurata in iulie la Paris a avut drept coloana sonora muzica celor de la Between Music. Cinci artisti au cantat live din interiorul unor acvarii amplasate pe catwalk, iar modelele au defilat printre ei. Inedita colaborare a marcat si implinirea a 10 ani de la primul show al designerului.

Iris van Herpen este un nume pe care il asociez mai degraba cu muzeele sau cu alte spatii care gazduiesc proiecte artistice, decat cu covorul rosu. Creatiile ei s-au regasit printre piesele expuse in diverse expozitii, printre care si “Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology” de la Metropolitan Museum din New York, #techstyle, gazduita de Museum of Fine Arts din Boston, sau proiectul solo “Iris van Herpen: Transforming Fashion”, organizat de High Museum of Art.

Cand vine vorba despre colaborari, cea cu Bjork este prima care imi vine in minte, probabil si pentru ca viziunile lor artistice par sa se imbine ca doua piese de puzzle. Designerul a realizat pentru Bjork o serie de tinute pe care aceasta le-a purtat in videoclipuri si turnee. Imi amintesc, de asemenea, costumele din plastic, concepute de ea in urma cu cativa ani pentru spectacolul “Neverwhere” de la New York City Ballet, in coregrafia lui Benjamin Millepied. Si acesta a fost un proiect care i s-a potrivit ca o manusa, cu atat mai mult cu cat van Herpen are o experienta de 14 ani in balet.

De curand, am intalnit pe covorul rosu doua piese couture semnate de ea, care extind asocierile pe care le fac cu creatia ei. La premiera filmului “Valerian and the City of a Thousand Planets”, Cara Delevingne a optat pentru o rochie din colectia Aeriform, pe cand Pauline Hoarau a purtat o creatie din colectia haute couture anterioara, Between the Lines. Alegerile lor vestimentare sunt si cele care m-au inspirat sa va povestesc acum despre van Herpen.

Foto: Hepta.ro
Video via Youtube.com / Iris van Herpen

PUBLISHED ON 10.08.2017

more in Fashion Etc