WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

RED CARPET

Trenduri remarcate pe covorul rosu...

Cea de-a 97-a editie a Premiilor Oscar a inceput, asa cum…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

STIRI CU STIL

Andreea Brasovean

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Moda inspirata de muzica subacvatica

Moda inspirata de muzica subacvatica

Acolo unde moda, arta si tehnologia se intalnesc este linia de start de unde Iris van Herpen porneste fiecare demers creativ. Piesele vestimentare care ii poarta semnatura sunt denumite arta purtabila, iar ea este considerata unul dintre pionerii in utilizarea print-ului 3D. Cu ajutorul tehnologiilor inovatoare, designerul exploreaza forme mereu spectaculoase, ce par imprumutate dintr-o alta lume.

Astazi, am in minte cea mai recenta colectie haute couture, denumita Aeriform si inspirata de performance-urile neconventionale ale artistilor de la Between Music. Trupa daneza interpreteaza muzica sub apa, folosindu-se de voce si de niste instrumente adaptate. Spectacolul lor te transpune, la fel ca si creatiile lui van Herpen, intr-o cu totul alta lume. “Vocile lichide si intunericul subsonic din Between Music m-au coplesit. Asta m-a motivat sa ma scufund in constrastele dintre apa si aer, dintre interior si exterior, dintre intuneric si lumina,” povesteste designerul pe site-ul irisvanherpen.com.

De aici si jocurile dintre transparente si formele fluide care amintesc atat de miscarile apei, cat si de undele sonore. Una dintre rochiile preferate – cea din imaginea de mai sus – mi-a creat sentimentul ca designerul a desenat pur si simplu cu negru (cu intuneric) aerul care inconjoara corpul modelului. Prezentarea desfasurata in iulie la Paris a avut drept coloana sonora muzica celor de la Between Music. Cinci artisti au cantat live din interiorul unor acvarii amplasate pe catwalk, iar modelele au defilat printre ei. Inedita colaborare a marcat si implinirea a 10 ani de la primul show al designerului.

Iris van Herpen este un nume pe care il asociez mai degraba cu muzeele sau cu alte spatii care gazduiesc proiecte artistice, decat cu covorul rosu. Creatiile ei s-au regasit printre piesele expuse in diverse expozitii, printre care si “Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology” de la Metropolitan Museum din New York, #techstyle, gazduita de Museum of Fine Arts din Boston, sau proiectul solo “Iris van Herpen: Transforming Fashion”, organizat de High Museum of Art.

Cand vine vorba despre colaborari, cea cu Bjork este prima care imi vine in minte, probabil si pentru ca viziunile lor artistice par sa se imbine ca doua piese de puzzle. Designerul a realizat pentru Bjork o serie de tinute pe care aceasta le-a purtat in videoclipuri si turnee. Imi amintesc, de asemenea, costumele din plastic, concepute de ea in urma cu cativa ani pentru spectacolul “Neverwhere” de la New York City Ballet, in coregrafia lui Benjamin Millepied. Si acesta a fost un proiect care i s-a potrivit ca o manusa, cu atat mai mult cu cat van Herpen are o experienta de 14 ani in balet.

De curand, am intalnit pe covorul rosu doua piese couture semnate de ea, care extind asocierile pe care le fac cu creatia ei. La premiera filmului “Valerian and the City of a Thousand Planets”, Cara Delevingne a optat pentru o rochie din colectia Aeriform, pe cand Pauline Hoarau a purtat o creatie din colectia haute couture anterioara, Between the Lines. Alegerile lor vestimentare sunt si cele care m-au inspirat sa va povestesc acum despre van Herpen.

Foto: Hepta.ro
Video via Youtube.com / Iris van Herpen

PUBLISHED ON 10.08.2017

more in Fashion Etc