ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Expozitia ‘RONATIV 3 Gratii’ de Catalin Nastasoiu @ Galateca

Expozitia ‘RONATIV 3 Gratii’ de Catalin Nastasoiu @ Galateca

Intre 10 aprilie si 3 mai 2014, Galeria Galateca gazduieste expozitia 'RONATIV 3 Gratii', semnata de Catalin Nastasoiu, artist vizual si ceramist roman, stabilit din 2001 la New York. Avand conturul hartii Romaniei ca element comun, lucrarile prezentate intr-o scenografie minimalista simbolizeaza recunoasterea si memoria pe care artistul vrea sa le transmita mai departe oamenilor. Alegerea materialului din care a modelat exponatele vine sa-i intregeasca povestea, portelanul fiind recunoscut pentru capacitatea sa de a memora fiecare atingere din timpul prelucrarii sale.

Initial subiect de conversatie in mediile sociale, primele obiecte RONATIV au pasit din online in plan real si sunt prezentate in premiera in cadrul galeriei. Conform Galateca, este pentru prima data cand un proiect cultural, generator de conversatie identitara, ia nastere online si se transforma in obiect de arta.

Am tinut sa fac primele piese RONATIV din portelan; un material foarte drag mie, greu de stapanit, care netratat cu respect nu se lasa imblanzit. La arderea finala (de vitrifiere), portelanul isi manifesta memoria tuturor atingerilor de care a avut parte in timpul facerii…Ei bine, pentru ca forma finala sa fie curata, iti trebuie multa dragoste si respect pentru acest material. In plus, extrapoland aceasta metafora la <Gratiile> pe care le propun, ele poarta memoria respectului meu pentru virtutile romancelor” spune Catalin Nastasoiu. Proiectul este sustinut de Fundatia Tudor si curatoriat de Iulia Gorneanu.

RONATIV este un algoritm grafic prin care se pot genera la infinit imagini bidimesionale sau forme tridimensionale, avand ca unitate nativa conturul geometrizat al hartii Romaniei. Catalin Nastasoiu transforma grafic conturul Romaniei intr-o unitate de masura indivizibila a propriei imagini, iar rezultatul devine nu doar un layout sau o sculptura, ci si un subiect de conversatie despre Romania. Pentru realizarea lucrarilor sale, Catalin Nastasoiu combina tehnici de fabricatie digitala, precum proiectare computerizata si printare 3D, cu metode traditionale de manufactura. Obiectele RONATIV vor fi disponibile in NeoGalateca, gallery shop-ul asociat.

Imagini din cadrul expozitiei:

Nascut la Buzau, Catalin Nastasoiu locuieste din 2001 la New York. A absolvit Universitatea de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Ceramica, iar proiectul sau de diploma – „Vaca Interactiva” – a devenit simbolul Laptariei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artisti si intelectuali din Romania postdecembrista. In 2001, a initiat „Atelierele Cucuteni”, piesele create de el ajungand in toata lumea. Pe parcursul carierei sale, a colaborat in calitate de artist vizual si designer cu Media Pro, CME, PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International si cu nume din lumea artei si designului, precum Christophe de Menil sau Joe Doucet.

Foto si info: Galateca

PUBLISHED ON 08.04.2014

more in Newsroom