INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Decizii peste decizii – cum sa te protejezi de epuizarea decizionala

Decizii peste decizii – cum sa te protejezi de epuizarea decizionala

Simti ca deciziile la care esti expusa in fiecare zi te obosesc si iti epuizeaza energia vitala si vointa? Esti adesea satula de multitudinea de optiuni, fie ca e vorba de ce mananci la pranz, localul in care sa iesi vineri seara sau ce rochie sa-ti cumperi pentru nunta din weekend? Ti se intampla sa faci alegeri pe care sa le consideri mai degraba nepotrivite cu dorintele si nevoile tale? Specialistii numesc aceasta situatie 'decision fatigue' si au identificat metode care te pot ajuta sa o eviti.

Lumea in care traim ne obliga sa luam multe decizii, fiecare cu o incarcatura si o tensiune specifica. Poate parea ca alegerile pe care le facem pentru cosul de cumparaturi sau pentru concediu nu sunt insotite de stres, realitatea este insa ca fiecare dintre ele ne lasa mai slabite in fata deciziilor cu adevarat importante.

Atunci cand ne simtim mai odihnite psihic, suntem mai pregatite sa ne angajam in mod constient si responsabil in luarea deciziilor cu impact major. Studiile arata ca suntem predispusi la a face alegeri semnificative in perioadele zilei in care suntem mai liberi de alte obligatii, respectiv dimineata si dupa pauza de pranz. In restul zilei, suntem mai vulnerabili in fata alegerilor si putem aborda una din cele doua variante de reactii: comportamentul impulsiv, bazat pe lipsa unui timp dedicat analizei consecintelor, si apatia sau lipsa de reactie, cauzata de nivelul prea scazut de energie pentru a ne implica intr-un proces de luare a deciziei.

Epuizarea decizionala ne ajuta sa intelegem anumite reactii exagerate, precum nervozitatea si conflictele cu familia, cheltuielile excesive in timpul unei sesiuni de shopping sau consumul excesiv de fast food. Fiecare stimul la care alegem sa rezistam determina o uzura pe care o putem compensa daca nu devenim constienti de propria noastra stare de oboseala.

Cum ne putem proteja de epuizarea decizionala?

  • Restrangerea ariei de optiuni. Organizand o subcategorie restransa de optiuni sanatoase in cadrul unei categorii generale, ne protejam atat de alegerile nocive, cat si de oboseala pe care le implica respingerea lor. Cu cat transformam alegerile potrivite in obiceiuri si le degrevam de tensiune, cu atat ne odihnim mai mult capacitatile decizionale.
  • Constientizarea realista a propriului nivel de oboseala. Aflarea disponibilitatii pe care o avem pentru a analiza optiunile si consecintele unei hotarari ne poate scuti de implicarea in procese decizionale pentru care nu suntem pregatite sau antrenate.
  • Increderea in faptul ca vointa si implicarea ta nu reprezinta un rezervor limitat, ci mai degraba o chestiune care depinde in mod major de momentul in care sunt utilizate. Stim cu totii ca acestea nu sunt infinite, dar e important sa nu consideram fiecare act voluntar o risipa sau un consum mai mare decat este el de fapt.

Odata cu o mai buna constientizare a factorilor de stres si a celor de revigorare a capacitatilor de decizie, ne asumam alegeri mai bune, mai potrivite si mai fericite pentru viitorul nostru.

Text realizat de Laura Constantinescu, psiholog
Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 23.07.2013

more in Newsroom