HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta

Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta

Albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” reuneste o serie importanta de lucrari pe care chirurgul oncolog Chiricuta (1918-1988) le-a achizitionat pe parcursul vietii. Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Marcel Chirnoaga, Constantin Piliuta, Gheorghe Vanatoru si Florin Niculiu sunt o parte dintre pictorii selectati in cadrul proiectului de catre expertul in arta si initiatorul Argo Art Design, Adrian Buga, impreuna cu Ion Christian Chiricuta, unul dintre fiii colectionarului.

Albumul s-a nascut din dorinta autorilor de a realiza o lucrare ampla, bogat ilustrata, cu detalii si istorii ale celor mai reprezentative opere de pictura si grafica, aflate in colectia profesorului Ion Chiricuta. Urmarind istoria generala a artei romanesti, cat si cea particulara a operei colectionate, a fost construita din trei capitole care impartasesc o viziune comuna. Primul capitol, „Pictura romaneasca”, cuprinde o selectie a celor mai reprezentative lucrari din colectie, insotite de texte. Detaliul prilejuieste imersia in fiecare opera reprodusa si transforma simpla privire intr-o veritabila arta a intelegerii, prin contactul cu amanuntul fotografiat si prezentat. Al doilea capitol, „Arta Europeana”, este format dintr-o selectie a lucrarilor de pictura straina, care, prin cercetarea prilejuita de publicarea acestui catalog, au adus cele mai noi si neasteptate date. Caracterul cu totul particular al acestei colectii de pictura straina este determinat si de elucidarea partiala a misterelor legate de copii, falsuri si de nebanuitele atribuiri ale lucrarilor originale. Al treilea capitol, intitulat „Inventarul total al colectiei de pictura”, este unul tehnic. Fiecare tablou este ilustrat fata-verso, considerand ca pe spatele unei lucrari sunt sedimentate straturi succesive ce poarta deopotriva amprenta epocii in care a fost creata si a mediului in care a circulat.

album_chiricuta_1

Ea, pictura, mi-a cladit tineretea intr-un fel, pe niste dimensiuni cu totul romantice: un romantism in care vad in apoteoza spiritul omenesc ca intr-o feerica lumina astrala. Cred ca un nebun-profet in viitorul ei si o iubesc cu esente tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operatii si ma simt patruns de efluvii izvorate din operele panotate in casa mea, si ceea ce pare incredibil de facut cu bisturiul imi reuseste in colaborare cu ceea ce-mi dau emotiile picturii. Prin ea iubesc omul, viata, devin mai bun, mai intelept. Ridic medicina la nivel de creatie si desfac miracolul natura, pentru a-l recompune.” Sunt cuvinte impartasite de Ion Chiricuta pictorului Gheorghe Vanatoru. Intr-un fel, Chiricuta a salvat “vietile” unor tablouri sortite poate uitarii. In 1982, acesta a donat intreaga colectie muzeului din orasul sau natal, Barlad.

album_chiricuta_2

Albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” poate fi achizitionat exclusiv de pe site-ul argoart.ro. Cumparatorii pot opta intre editia de lux (1,200 de lei) si editia bibliofila (1,600 de lei). Textele poarta semnatura lui Adrian Buga, Ion Christian Chiricuta, Ion Chiricuta, Constantin Constantinescu si Corneliu Baba. Albumele au fost tiparite pe hartie japoneza la tipografia Bortolazzi Stei din Verona.

Foto si info: PR Argo Art

PUBLISHED ON 04.02.2015

more in Newsroom