ARTA & DESIGN

RDW10. Un mesaj, un concept,...

Cea de-a 10-a editie Romanian Design Week (RDW10) exploreaza posibilele trasee…

EDITOR'S CHOICE

Barceloning (deocamdata, doar cu gandul)

Mi-e dor de Barcelona. Am vizitat-o in urma cu peste zece…

WE LIKE

“Subscribe and share” sau, mai...

“Subscribe and share” este o piesa de teatru care vorbeste despre…

EDITOR'S CHOICE

Serialele cu care ne relaxam...

In ultima perioada, serialele par a fi printre putinele lucruri pe…

INSPIRATIE

Un pas in plus la...

Un pas in plus la coafura de zi cu zi poate…

INSPIRATIE

Bucuria machiajului

Conceptul joyspotting se refera la identificarea si concentrarea atentiei asupra lucrurilor…

EDITOR'S CHOICE

Arta tablourilor vii

Imi place cum suna aceasta expresie: arta tablourilor vii. Imi pare…

Inspiratie

Mai multa biniste acasa

Nu e intotdeauna la fel de bine si de liniste nici in casa in care locuim, nici in mintea in care ne locuiesc gandurile, asa ca e fireasca dorinta de-a avea mai mult din fiecare, adica: mai multa biniste. Am citit recent Carticica de biniste, ocazie cu care am analizat putin propriile obiceiuri si am notat cateva idei care pot contribui la implinirea dorintei mentionate. Biniste este un cuvant inventat de Cristina Andrei, blogger culinar, propus ca echivalent local al conceptului danez "hygge". Inspiratia a venit in sufrageria ei, intr-o duminica petrecuta alaturi de cativa prieteni pentru care a pregatit mancare. O astfel de zi ar putea fi trecuta, cu certitudine, la exemple perfecte de biniste. Sansele sunt sa fi intalnit cuvantul in online, inca dinainte de publicarea ghidului fericirii acasa, la care au contribuit sapte autori: scriitorul Iv cel Naiv, Sanziana Pop, designer de interior si fondatoare Visuell, Gaspar Gyorgy, psiholog clinician si psihoterapeut relational, Ana Constantinescu, designer biofilic la Cresc Studio, Dan Byron, vocalistul trupei Byron, Diana Mihaila, Master Professional Organizer, si Cristina Andrei. Eu imi amintesc ca am aflat de el cand se vota ilustratia ce urma sa ajunga pe coperta. * CAND ORASUL S-A MUTAT LA NOI ACASA Proiectul mi-a a...

Inapoi Inainte
Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta

Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta

Albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” reuneste o serie importanta de lucrari pe care chirurgul oncolog Chiricuta (1918-1988) le-a achizitionat pe parcursul vietii. Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Marcel Chirnoaga, Constantin Piliuta, Gheorghe Vanatoru si Florin Niculiu sunt o parte dintre pictorii selectati in cadrul proiectului de catre expertul in arta si initiatorul Argo Art Design, Adrian Buga, impreuna cu Ion Christian Chiricuta, unul dintre fiii colectionarului.

Albumul s-a nascut din dorinta autorilor de a realiza o lucrare ampla, bogat ilustrata, cu detalii si istorii ale celor mai reprezentative opere de pictura si grafica, aflate in colectia profesorului Ion Chiricuta. Urmarind istoria generala a artei romanesti, cat si cea particulara a operei colectionate, a fost construita din trei capitole care impartasesc o viziune comuna. Primul capitol, „Pictura romaneasca”, cuprinde o selectie a celor mai reprezentative lucrari din colectie, insotite de texte. Detaliul prilejuieste imersia in fiecare opera reprodusa si transforma simpla privire intr-o veritabila arta a intelegerii, prin contactul cu amanuntul fotografiat si prezentat. Al doilea capitol, „Arta Europeana”, este format dintr-o selectie a lucrarilor de pictura straina, care, prin cercetarea prilejuita de publicarea acestui catalog, au adus cele mai noi si neasteptate date. Caracterul cu totul particular al acestei colectii de pictura straina este determinat si de elucidarea partiala a misterelor legate de copii, falsuri si de nebanuitele atribuiri ale lucrarilor originale. Al treilea capitol, intitulat „Inventarul total al colectiei de pictura”, este unul tehnic. Fiecare tablou este ilustrat fata-verso, considerand ca pe spatele unei lucrari sunt sedimentate straturi succesive ce poarta deopotriva amprenta epocii in care a fost creata si a mediului in care a circulat.

album_chiricuta_1

Ea, pictura, mi-a cladit tineretea intr-un fel, pe niste dimensiuni cu totul romantice: un romantism in care vad in apoteoza spiritul omenesc ca intr-o feerica lumina astrala. Cred ca un nebun-profet in viitorul ei si o iubesc cu esente tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operatii si ma simt patruns de efluvii izvorate din operele panotate in casa mea, si ceea ce pare incredibil de facut cu bisturiul imi reuseste in colaborare cu ceea ce-mi dau emotiile picturii. Prin ea iubesc omul, viata, devin mai bun, mai intelept. Ridic medicina la nivel de creatie si desfac miracolul natura, pentru a-l recompune.” Sunt cuvinte impartasite de Ion Chiricuta pictorului Gheorghe Vanatoru. Intr-un fel, Chiricuta a salvat “vietile” unor tablouri sortite poate uitarii. In 1982, acesta a donat intreaga colectie muzeului din orasul sau natal, Barlad.

album_chiricuta_2

Albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” poate fi achizitionat exclusiv de pe site-ul argoart.ro. Cumparatorii pot opta intre editia de lux (1,200 de lei) si editia bibliofila (1,600 de lei). Textele poarta semnatura lui Adrian Buga, Ion Christian Chiricuta, Ion Chiricuta, Constantin Constantinescu si Corneliu Baba. Albumele au fost tiparite pe hartie japoneza la tipografia Bortolazzi Stei din Verona.

Foto si info: PR Argo Art

PUBLISHED ON 04.02.2015

more in Newsroom