HOT TREND

Imbracamintea matlasata. Cat de cool...

Imbracamintea matlasata este nelipsita de pe scena tendintelor pentru sezonul rece,…

AMINTIRI

Orasul ca scena pentru arta

Cand orasul devine scena pentru arta, atmosfera obisnuita a strazilor si…

CATWALK

#LoveBringsLove

45 de case de moda si designerii lor au adus un…

EDITOR'S CHOICE

Inele ca mici sculpturi purtabile

Care este piesa ta de bijuterie preferata? E o intrebare pe…

INSPIRATIE

Tres Chic

Cand m-am uitat peste tinutele participantelor la Saptamana Modei de la…

WE LIKE

Videoclipuri cu coregrafii care te...

Pot sa ma inveselesc sau, dimpotriva, sa ma balacesc in butoiul…

INSPIRATIE

Filme si tinute de vazut....

Pentru mine, din ipostaza de redactor la Petocuri.ro, marile festivaluri de…

Hot Trend

Cum mai arata relatia noastra cu machiajul

Distantarea sociala a provocat, vrand-nevrand, si o distantare intre noi si lumea machiajului. Multe activitati pentru care ne aranjam in functie de stilul nostru inainte de a iesi din casa au disparut o perioada buna, iar, cand situatia a revenit cat de cat la ritmul pe care il aveam inainte de pandemie, unele dintre noi am reluat relatia obisnuita pe care o aveam cu machiajul, altele, cum e si cazul meu, nu chiar. Stii exercitiile alea in care iti imaginezi ce ai alege daca ar trebui sa pastrezi trei obiecte din viata ta, fie ca mergi pe o insula pustie, fie ca nu. Ei bine, daca m-ar fi intrebat cineva asta in legatura cu trusa mea de machiaj (destul de minimalista de altfel), pana in luna martie a anului trecut, as fi raspuns ca pot renunta la orice altceva, atata timp cat nu e vorba despre anticearcan, eyeliner si mascara. Consideram ca m-as putea descurca bine-mersi cu aceste trei produse. Eyelinerul era o emblema a machiajului meu. Ani de zile, am trasat atatea linii alungite pe pleoapele superioare, incat am ajuns sa am impresia ca le-as putea face si fara ajutorul oglinzii. Cand m-am trezit, la un moment dat, in situatia de a incerca asta, a devenit cat se poate de clar ca nu, nu pot de fapt. Dupa luna martie a anului trecut, am descoperit ca, totusi, pot si fara ey...

Inapoi Inainte
Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta

Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta

Albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” reuneste o serie importanta de lucrari pe care chirurgul oncolog Chiricuta (1918-1988) le-a achizitionat pe parcursul vietii. Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Marcel Chirnoaga, Constantin Piliuta, Gheorghe Vanatoru si Florin Niculiu sunt o parte dintre pictorii selectati in cadrul proiectului de catre expertul in arta si initiatorul Argo Art Design, Adrian Buga, impreuna cu Ion Christian Chiricuta, unul dintre fiii colectionarului.

Albumul s-a nascut din dorinta autorilor de a realiza o lucrare ampla, bogat ilustrata, cu detalii si istorii ale celor mai reprezentative opere de pictura si grafica, aflate in colectia profesorului Ion Chiricuta. Urmarind istoria generala a artei romanesti, cat si cea particulara a operei colectionate, a fost construita din trei capitole care impartasesc o viziune comuna. Primul capitol, „Pictura romaneasca”, cuprinde o selectie a celor mai reprezentative lucrari din colectie, insotite de texte. Detaliul prilejuieste imersia in fiecare opera reprodusa si transforma simpla privire intr-o veritabila arta a intelegerii, prin contactul cu amanuntul fotografiat si prezentat. Al doilea capitol, „Arta Europeana”, este format dintr-o selectie a lucrarilor de pictura straina, care, prin cercetarea prilejuita de publicarea acestui catalog, au adus cele mai noi si neasteptate date. Caracterul cu totul particular al acestei colectii de pictura straina este determinat si de elucidarea partiala a misterelor legate de copii, falsuri si de nebanuitele atribuiri ale lucrarilor originale. Al treilea capitol, intitulat „Inventarul total al colectiei de pictura”, este unul tehnic. Fiecare tablou este ilustrat fata-verso, considerand ca pe spatele unei lucrari sunt sedimentate straturi succesive ce poarta deopotriva amprenta epocii in care a fost creata si a mediului in care a circulat.

album_chiricuta_1

Ea, pictura, mi-a cladit tineretea intr-un fel, pe niste dimensiuni cu totul romantice: un romantism in care vad in apoteoza spiritul omenesc ca intr-o feerica lumina astrala. Cred ca un nebun-profet in viitorul ei si o iubesc cu esente tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operatii si ma simt patruns de efluvii izvorate din operele panotate in casa mea, si ceea ce pare incredibil de facut cu bisturiul imi reuseste in colaborare cu ceea ce-mi dau emotiile picturii. Prin ea iubesc omul, viata, devin mai bun, mai intelept. Ridic medicina la nivel de creatie si desfac miracolul natura, pentru a-l recompune.” Sunt cuvinte impartasite de Ion Chiricuta pictorului Gheorghe Vanatoru. Intr-un fel, Chiricuta a salvat “vietile” unor tablouri sortite poate uitarii. In 1982, acesta a donat intreaga colectie muzeului din orasul sau natal, Barlad.

album_chiricuta_2

Albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” poate fi achizitionat exclusiv de pe site-ul argoart.ro. Cumparatorii pot opta intre editia de lux (1,200 de lei) si editia bibliofila (1,600 de lei). Textele poarta semnatura lui Adrian Buga, Ion Christian Chiricuta, Ion Chiricuta, Constantin Constantinescu si Corneliu Baba. Albumele au fost tiparite pe hartie japoneza la tipografia Bortolazzi Stei din Verona.

Foto si info: PR Argo Art

PUBLISHED ON 04.02.2015

more in Newsroom