ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Caltia ● Glavan. Cum pasesti in realismul magic.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Caltia ● Glavan. Cum pasesti in realismul magic.

In aceasta primavara, designerul Mihaela Glavan lanseaza o colectie-capsula de incaltaminte si accesorii, realizata impreuna cu artistul Stefan Caltia. Piesele din cadrul colaborarii Caltia ● Glavan au fost prezentate, intre 7 si 9 aprilie, intr-o expozitie gazduita in Casa Mincu din Bucuresti, cladirea unde isi are sediul Ordinul Arhitectilor din Romania.

Imi atrag atentia cu usurinta colaborarile care exploreaza zona de interferenta dintre moda si arta. Mereu ma intriga unde se traseaza linia de dialog dintre doua lumi de multe ori atat de diferite, cel putin in aparenta. Cum cunosc atat activitatea Mihaelei Glavan, cat si pe cea a lui Stefan Caltia, am fost curioasa si cum se imbina realismul magic din picturile artistului cu estetica designerului, care pune in echilibru stilul deconstructivist si eleganta in care clasicul e reinterpretat.

“Personajele lui Stefan Caltia, fie ele cu picioarele pe pamant, ori plutind cu oasele goale, fac parte dintr-o specie numita de catre acesta Calatori. Asadar, poate ca nu este intamplatoare aceasta colaborare cu un designer care s-a remarcat in primul rand prin colectii destinate mersului.” Paragraful cu care incepe descrierea proiectului evidentiaza o prima punte de legatura intre cele doua universuri creative. De aici am inceput si eu calatoria.


Incaltamintea si accesoriile concepute de Mihaela Glavan imprumuta elemente din arta lui Caltia si le transforma in broderii sau aplicatii. Gleznele ghetelor sunt adesea brodate cu plante diverse, precum coada soricelului sau cicoare. La unul dintre modele, un melc sta in tihna pe o frunza arcuita. La alte ghete, broderia e inlocuita de elemente inedite, construite din piele. Astfel, sireturile lor au la capat flori albe, iar in partea din spate sunt atasate cateva pastai galbene. Balerinii cu varful ascutit sunt accesorizati cu niste sfere transparente, ce amintesc de picaturile de roua ale diminetii. Incaltamintea este una confortabila. Chiar si cea cu toc mentine calcaiul la o inaltime care sa nu ingreuneze pasii.


Nu lipseste nici semnatura formala a artistului Stefan Caltia: pestele. Aceasta este integrata in cel putin doua piese, o borseta ce poate fi purtata in mai multe feluri si o pereche de ghete cu talpa suprainaltata, un detaliu emblematic pentru designer, ornata cu o impletitura din iuta.

Mi-a placut nu doar designul colectiei, ci si designul spatiului de expozitie. Piesele erau asezate pe rafturile unor dulapuri din lemn masiv, deasupra carora se aflau manunchiuri de flori uscate. Exponatelor li s-au alaturat si cateva lucrari semnate de Stefan Caltia, astfel incat vizitatorii sa poata cauta elemente comune.

Experientele neasteptate, precum a fost cea de a descoperi picturi inramate pe spatele dulapurilor sau de a vedea pe rafturi si mici obiecte din viata de zi cu zi, mi-au creat senzatia de spatiu intim. A fost ca si cum m-as fi aflat acasa la cineva, dar in lipsa acelei persoane.

Colectia Caltia ● Glavan poate fi descoperita in intregime pe site-ul mihaelaglavan.ro.

Fotografii: arhiva personala

PUBLISHED ON 12.04.2022

more in Fashion Etc