EDITOR'S CHOICE

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite…

RED CARPET

10 rochii couture FW 2024/25....

Continui exercitiul de imaginatie dedicat rochiilor pe care mizez ca le…

WE LIKE

FITS 2024. Orasul ca scena.

Arta e una dintre cele mai la indemana surse de fericire…

INSPIRATIE

Rochiile verii

Pentru mine, rochiile verii au lungime medie si sunt croite din…

INSPIRATIE

“And it was all yellow”

Culoarea galbena are coloana sonora: melodia Yellow a trupei Coldplay. Obisnuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Design vestimentar la RDW 2024

Instalatia de design vestimentar din cadrul expozitiei centrale Romania Design Week…

RED CARPET

Inspiratie de pe covorul rosu...

Mi-au placut multe dintre tinutele purtate pe covorul rosu al Festivalului…

Amintiri

Moda anilor '90, din copilarie in prezent

Moda anilor '90 a revenit in trend de cateva sezoane si promite sa ramana cu noi o perioada. Mai in gluma, mai (putin) in serios, am interpretat aceasta revenire ca pe o a doua sansa pe care mi-o da timpul pentru a repara greselile de styling din trecut. Pentru mine, moda anilor '90 e moda copilariei si a adolescentei si, odata cu asta, a celor mai nastrusnice experimente vestimentare… atat de nastrusnice incat, macar din acest punct de vedere, nu ma supar ca am prea putine fotografii din acea perioada. MM6 Maison Margiela SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Tot putine erau si sursele de inspiratie, de la copiii mai mari de la bloc, la cele cateva reviste rasfoite din cand in cand, precum Bravo sau Popcorn, si pana la videoclipurile muzicale, pe care le percepeam ca pe adevarate show-uri de moda. Peste toate astea, magazinele cu imbracaminte erau si ele putine. Daca e sa compar cu prezentul, contextul nu era unul favorabil pentru explorarea creativitatii in moda si, totusi, cum se face ca rezonez si azi cu piesele vestimentare indragite atunci? E, cu siguranta, si datorita nostalgiei si a faptului ca primele intalniri cu moda lasa o amprenta puternica asupra noastra. Nu pot nega asta, dar parca e mai mult de-atat. Saint Laurent SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Cr...

Inapoi Inainte
Umor si activism pe scena de stand-up comedy
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna.

Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum.

Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime – o forma de stand-up comedy activist.

Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel de situatie si nu imi venea nici macar sa reiau din serialele vechi la care apelez de obicei ca la un masaj terapeutic pentru o minte obosita. Asa am ajuns la sectiunea de comedii de pe platformele de streaming si apoi Netflix a inceput sa imi tot sugereze sa ma uit la stand-up comedy.


Ali Wong la Globurile de Aur 2024 / Sursa foto: Hepta.ro

Am ezitat, dar, intr-un final, am zis: hai, fie! Si am dat click, intr-o seara, pe show-ul Ali Wong: Don Wong (sper ca nu incurc titlurile). Am ras, asa ca am avut programul stabilit si pentru serile urmatoare, cand am vazut Baby Cobra si Hard Knock Wife. Apropo, Ali Wong a castigat anul acesta un Glob de Aur pentru rolul din serialul Beef, pe care l-am adaugat pe lista de urmarit. Apoi, am descoperit-o pe Taylor Tomlinson. Mi-a captat atentia de la primele replici si chiar mi-a parut rau cand am terminat si spectacolele ei, Quarter-Life Crisis si Look At You. Noroc ca am vazut-o, printre sugestii, pe Wanda Sykes pe care o stiam si o apreciam deja din filme si din diverse interviuri. Si da, am dat click si pe show-urile ei, I’m an entertainer si Not Normal. I’m an entertainer a primit o nominalizare la sectiunea de stand-up comedy din cadrul Globurilor de Aur 2024.


Wanda Sykes la Globurile de Aur 2024

In perioada in care mi-am dedicat timpul de seriale stand-up comedy-ului, am urmarit destul de multe nume, chiar daca mentionez aici un fel de top-of-mind si ce as recomanda mai departe. Ordinea lor e dictata de ordinea in care imi amintesc ca le-am urmarit. Ma astept sa extind aceasta lista, dar, pana una alta, ultima descoperire din acest top al preferintelor este Hannah Gadsby.

Nu stiam nimic despre Nanette, in ciuda premiilor castigate de aceasta productie cu ani in urma (printre ele, si un trofeu Emmy la categoria Outstanding Writing For A Variety Special). Asa ca m-am uitat prima oara la cel mai nou show: Hannah Gadsby: Something Special. M-a impresionat cum a fost scris. Am avut sentimentul ca tocmai am asistat la interpretarea pe scena a unui roman autobiografic, chiar de cine l-a scris. Incurajata de experienta, am dat click pe Nanette si am urcat in ceea ce avea sa fie un roller-coaster de emotii la care nu m-am asteptat. Am incheiat, apoi, cu Douglas.

Stilul celor patru de a face stand-up comedy e diferit. Cu toate astea, am rezonat cu umorul lor. Rasul pana la lacrimi a functionat ca o sesiune de masaj pentru creier. Insa, discursul lor nu e, asa cum am spus deja, doar despre relaxarea simtita atunci cand razi de gafe marunte sau provocari depasite cu brio. Acesta iti si pune mintea in miscare pe teme serioase si cred ca face bine aceasta miscare.

Mai cred si ca zambetul este cel mai bun start intr-o conversatie si, daca duc firul acestei idei mai departe, scena de stand-up comedy devine chiar un loc inspirat pentru a vorbi si despre subiecte importante si nu intotdeauna confortabile din viata de zi de zi. Cu mintea destinsa, poate suntem cu totii mai receptivi si inspirati sa vedem unde si cum se greseste, ce si cum se poate face pentru a trai intr-o societate mai buna.

Sursa fotografie principala: Hepta.ro / Imagine cu Ali Wong din show-ul Ali Wong: Don’t Wong

PUBLISHED ON 12.01.2024

more in Mood Board