ARTA & DESIGN

VEGETAL. Natura intr-o expozitie de...

Expozitia VEGETAL e o invitatie de a explora frumusetea naturii in…

INSPIRATIE

Cool shades & sunny memories

Primii mei ochelari de soare aveau rame negre si lentile albastre,…

INSPIRATIE

Bijuterii cu majuscule

Un timp, am simtit ca pandantivele cu initiala numelui nu sunt…

EDITOR'S CHOICE

CROCHET sau cum se impleteste...

“The crochet” este un trend care se impleteste perfect vara aceasta….

EDITOR'S CHOICE

Cum traduce Dries Van Noten...

Pe la inceputul primaverii, Dries Van Noten anunta colectiile de debut…

HOT TREND

Casele de moda deschid larg...

Formularea moda si frumusete e intalnita atat de des, incat ar…

INSPIRATIE

Anya Hindmarch, Sister Jane &...

Hainele se citesc cel mai bine atunci cand sunt imbracate, cand…

We like

“Subscribe and share” sau, mai bine, aplauze

"Subscribe and share" este o piesa de teatru care vorbeste despre comedia din vietile noastre virtuale, dar si despre tristetea pe care o aduce ea in cele reale. Replicile actuale au puterea de a decupa propria noastra realitate in scene foarte clare. Ele sunt o oglinda perfecta pentru imaginea de clovn in care care ne imbraca egoul desfranat si, pe alocuri, patologic din social media. Si redau perfect preocuparea noastra oarba si complet inutila pentru admiratia celorlalti, in orice s-ar masura ea: like-uri, fani, audienta, votanti. Sursa comicului este, de fapt, un comportament caricatura in care nu mai exista reflexiv, ci doar reflex, si pe care il adoptam fiecare in diverse doze, atunci cand cumparam iluzia unei echivalente intre expunere si succes. Iar aceasta iluzie incurajeaza si capitalizeaza tendintele exhibitioniste in care documentam orice moment, orice interactiune si publicam "gandul imediat" si "convingerea noastra". Astfel ajungem sa valorizam banalitatea existentiei de zi cu zi sau, mai rau, sa "editam" si sa "reformulam" realitatea in functie de convingeri sau interese. Cronologia actelor este exact ca in realitate. Un circ al compromisurilor si al ipocriziei, o goana nebuna dupa aparenta, care la inceput iti vinde iluzia unui joc nevinovat si deloc per...

Inapoi Inainte
Caltia ● Glavan. Cum pasesti in realismul magic.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Caltia ● Glavan. Cum pasesti in realismul magic.

In aceasta primavara, designerul Mihaela Glavan lanseaza o colectie-capsula de incaltaminte si accesorii, realizata impreuna cu artistul Stefan Caltia. Piesele din cadrul colaborarii Caltia ● Glavan au fost prezentate, intre 7 si 9 aprilie, intr-o expozitie gazduita in Casa Mincu din Bucuresti, cladirea unde isi are sediul Ordinul Arhitectilor din Romania.

Imi atrag atentia cu usurinta colaborarile care exploreaza zona de interferenta dintre moda si arta. Mereu ma intriga unde se traseaza linia de dialog dintre doua lumi de multe ori atat de diferite, cel putin in aparenta. Cum cunosc atat activitatea Mihaelei Glavan, cat si pe cea a lui Stefan Caltia, am fost curioasa si cum se imbina realismul magic din picturile artistului cu estetica designerului, care pune in echilibru stilul deconstructivist si eleganta in care clasicul e reinterpretat.

“Personajele lui Stefan Caltia, fie ele cu picioarele pe pamant, ori plutind cu oasele goale, fac parte dintr-o specie numita de catre acesta Calatori. Asadar, poate ca nu este intamplatoare aceasta colaborare cu un designer care s-a remarcat in primul rand prin colectii destinate mersului.” Paragraful cu care incepe descrierea proiectului evidentiaza o prima punte de legatura intre cele doua universuri creative. De aici am inceput si eu calatoria.


Incaltamintea si accesoriile concepute de Mihaela Glavan imprumuta elemente din arta lui Caltia si le transforma in broderii sau aplicatii. Gleznele ghetelor sunt adesea brodate cu plante diverse, precum coada soricelului sau cicoare. La unul dintre modele, un melc sta in tihna pe o frunza arcuita. La alte ghete, broderia e inlocuita de elemente inedite, construite din piele. Astfel, sireturile lor au la capat flori albe, iar in partea din spate sunt atasate cateva pastai galbene. Balerinii cu varful ascutit sunt accesorizati cu niste sfere transparente, ce amintesc de picaturile de roua ale diminetii. Incaltamintea este una confortabila. Chiar si cea cu toc mentine calcaiul la o inaltime care sa nu ingreuneze pasii.


Nu lipseste nici semnatura formala a artistului Stefan Caltia: pestele. Aceasta este integrata in cel putin doua piese, o borseta ce poate fi purtata in mai multe feluri si o pereche de ghete cu talpa suprainaltata, un detaliu emblematic pentru designer, ornata cu o impletitura din iuta.

Mi-a placut nu doar designul colectiei, ci si designul spatiului de expozitie. Piesele erau asezate pe rafturile unor dulapuri din lemn masiv, deasupra carora se aflau manunchiuri de flori uscate. Exponatelor li s-au alaturat si cateva lucrari semnate de Stefan Caltia, astfel incat vizitatorii sa poata cauta elemente comune.

Experientele neasteptate, precum a fost cea de a descoperi picturi inramate pe spatele dulapurilor sau de a vedea pe rafturi si mici obiecte din viata de zi cu zi, mi-au creat senzatia de spatiu intim. A fost ca si cum m-as fi aflat acasa la cineva, dar in lipsa acelei persoane.

Colectia Caltia ● Glavan poate fi descoperita in intregime pe site-ul mihaelaglavan.ro.

Fotografii: arhiva personala

PUBLISHED ON 12.04.2022

more in Fashion Etc