ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Interviu: Patricia Imbarus. Zenit, Milano, Burning Man

Interviu: Patricia Imbarus. Zenit, Milano, Burning Man

Patricia Imbarus are 21 de ani si are o relatie de lunga durata cu fotografia. S-a nascut in Arad, dar momentan traieste in Milano, unde studiaza economia la Luigi Bocconi. Planul initial era sa se relocheze in Londra, dar a ajuns cu o bursa in Italia. I-a placut si a ramas acolo.

“Am avut norocul sa cresc intr-o familie inclinata spre arta, cultura, istorie, asa ca de mica am dezvoltat o pasiune pentru orice manifestare creativa sau umanista. De-a lungul anilor am frecventat cu mult entuziasm numeroase cursuri si ateliere de creatie, de la pictura la ceramica etc”, imi spune. “Cred ca pentru parinti a devenit putin confuza toata situatia avand in vedere ca in fiecare an imi gaseam o noua pasiune sau sport… Asa ca, atunci cand am descoperit fotografia- pe la 13 ani, cand am sterpelit vechiul aparat al tatalui meu, un Zenit ET- credeau ca e doar un nou interes si ca o sa ma plictisesc la un moment dat. Nu as putea sa ma plictisesc vreodata de asta.”

Majoritatea timpului si-l petrece la scoala, la cursuri sau studiind, adica in jur de 12 ore pe zi, lucru care nu ii lasa prea multe ragazuri pentru distractie. “Sunt autodidact in ale fotografiei si incerc sa-mi folosesc tot timpul liber, energia si eforturile ca sa cresc si sa ma dezvolt ca fotograf”. In plus, lucreaza pentru diverse agentii de fotomodele din Milano, pentru varii publicatii online, scrie pentru doua reviste (una de design si una de fotografie) si are in plan un start-up. “Noptile mele sunt destul de scurte, iar week-endurile libere foooarte rare. Putinele ore complet libere (trecute si ele in agenda), imi place sa le traiesc cat de divers posibil. Prietenii mei se amuza mereu pe seama mea cand ii intreb daca au chef de o aventura. Vreau sa strang o colectie bunicica de amintiri de povestit viitorilor nepoti.”


Iti mai amintesti prima fotografie care ti-a atras atentia, care a facut declicul pentru tine?

Sincera sa fiu, nu e vorba despre o singura fotografie, ci despre o valiza intreaga. La propriu. Bunicii mei au o valiza enorma- cand eram mica, puteam sa incap in ea fara probleme- plina de fotografii din tineretea lor si din toate locurile pe care le-au vizitat. Tin minte ca-i spuneam bunicului, si el pasionat de fotografie, ca vreau si eu sa fac intr-o zi asa poze frumoase ca el.

Ce vezi prima oara cand te uiti prin obiectiv?

Hm, depinde. Incerc sa traiesc foarte concentrat pe prezent; in momentul in care fac ceva, sa fiu cat de implicata posibil in acel proces. Atunci cand fac poze, mintea mi se goleste complet si fotografiez oarecum lasandu-ma ghidata de instinct; procesul creativ e o reactie la ceea ce se intampla in jur, iar astfel interactiunea cu subiectul devine foarte intima, personala.
Sunt zile cand am o anumita idee, foarte bine conturata, pe care vreau sa o redau cu orice pret, si atunci incerc sa raman concentrata pe asta. Daca fotografiem un editorial, stabilim cu echipa anumiti parametri dinainte, dar intotdeauna, cele mai reusite cadre sunt cele spontane, naturale. Cand ma inspira modelul in mod deosebit, sesiunea foto curge de la sine si povestea se dezvolta din mers, indiferent de discutiile premergatoare.
In orice caz, ca fotografiez oameni, cladiri, sau evenimente, caut intotdeauna detaliile mai putin evidente, lucrurile mici care fac scena speciala. Suna a cliseu, stiu, dar imi place sa observ lumea ce ma inconjoara si sa surprind ceva ce majoritatea oamenilor ar trece cu vederea. De cele mai multe ori incerc sa pun in valoare elemente subtile, de finete, folosindu-ma de lumina, culoare, si atmosfera.

Cu ce reviste ai lucrat? Care a fost cea mai memorabila experienta foto de pana acum?

Avand in vedere ca sunt la inceput de drum, nu ma pot lauda cu experiente memorabile sau colaborari cu nume grele ale industriei. Pana acum, am lucrat cu cateva reviste online pentru care am fotografiat editoriale exclusive; printre ele pot mentiona Fashionising.com, Ben Trovato, Papercut, Fucking Young etc. Momentan astept sa imi fie publicate editoriale in alte cateva reviste, iar in urmatoarele saptamani o sa am un program destul de intens avand in vedere ca suntem in plin sezon (Men/Women Fashion Week): teste pentru agentiile de top din Milano, editoriale si cateva campanii. Din pacate, in fiecare an am examene exact in aceeasi perioada cu fashion week-ul, asa ca ratez numeroase evenimente si oferte, dar scoala e pe primul loc deocamdata.

Cea mai interesanta experienta fotografica de pana acum a avut loc cu aproximativ un an in urma; am mers in Ljubljana, Slovenia special pentru asta. A fost primul meu editorial, asa ca am fost destul de stresata, mai ales avand in vedere ca urma sa lucrez cu cei mai buni artisti din Slovenia si toti aveau asteptari mari de la mine. Am folosit ca locatie sera tropicala din gradina botanica.
Inauntru erau cel putin 25 de grade, iar afara viscolea, totul (inclusiv sera) era acoperit de zapada.Vegetatia luxurianta contrasta superb cu scena din exterior, atat ca, umezeala din sera ne-a dat mari batai de cap la machiaj si coafura, iar lumina, sau mai degraba, lipsa ei, mi-a dat planurile peste cap complet, din punct de vedere a tipurilor de imagini pe care doream sa le obtin. In plus, am avut numeroase probleme tehnice, 2 ore la dispozitie sa pozam 8 tinute complexe si foarte fragile, vizitatorii gradinii se plimbau in voie prin cadrele noastre. O intreaga aventura. Uitandu-ma in urma, ma incearca o urma de regret, pentru ca stiu ca puteam obtine mult mai mult; observ toate greselile si ma gandesc la tot ceea ce as fi facut diferit. Dar, a fost o prima experienta excelenta, am invatat foarte mult din ea, asa ca nu as schimba nimic.


Un fetish fotografic si o fantezie pe care ai indeplini-o daca ai avea un buget nelimitat?

Nici nu stiu de unde sa incep. In momentul de fata visez la un shooting tropical si ultra colorat pe o plaja in Brazilia, la unul sub soarele torid in desertul Chichuaua din Mexic, si un roadtrip accross US, neaparat cu instalatia Prada Marfa. Si mi-ar placea sa documentez Burning Man.

Ce echipament folosesti?

Momentan am un Nikon D7000, un prime de 50 mm 1.8 si cateva aparate pe film. Sper sa imi cumpar un set basic de lumini cat de curand, si sa-mi transform casa intr-un mic studio.


Cu ce modele ti-ai dori sa lucrezi?

Cara Delevingne si Michael Tintiuc. Mi-ar placea sa-l cunosc pe Rick Genest si sa-i fac poze pe un acoperis in Berlin.

Ce te inspira (oameni, artisti, locuri, lucruri, carti, filme, muzica…)?

Tot. Destul de simplu. Cred ca traim intr-o lume absolut extraordinara si ar fi o nebunie sa raspund orice altceva. In primul rand iubesc si respect natura, asta ma face foarte calma, zen cum imi place sa spun, si ma face sa caut frumosul in orice. Oamenii mi se par incredibil de interesanti, ceea ce ma face sa vreau sa cunosc si sa fotografiez pe toata lumea; atunci cand nu se asteapta, pentru ca vreau sa-i surprind sinceri. Citesc foarte mult si am o paleta foarte larga de interese; in ultima vreme citesc despre univers, fizica cuantica, hacking si design interior. Nu prea au legatura cu fotografia, dar ma ajuta sa gandesc totul mult mai profund, sa invat sa-mi pun intrebarile potrivite si sa imi exersez mintea si creativitatea.
Am o curiozitate innascuta si o nevoie continua de a afla lucruri noi. As putea sta ore in sir in orice muzeu sau biblioteca, as vrea sa ma uit peste reviste si albume zile intregi, si nu as pierde nici o ocazie sa povestesc cu un artist. Ma fascineaza suprarealismul, Dali, lumina din tablourile lui Vermeer, arhitectura lui Wright, delicatetea lui J.S.Foer si ciudatenia lui Kurt Vonnegut. Am o afinitate pentru surf rock, anii 60-70, miscarea hippie, raves si locatii post-industriale.

Un fotograf foarte talentat pe care ti-ar placea sa il cunosti? (contemporan sau nu)

In realitate, as vrea sa cunosc cateva perechi de fotografi: Mert&Marcus, Inez&Vinoodh, Andoni&Arantxa, si Camilla Akrans de sine statatoare haha.

Descopera mai multe fotografii ale artistei pe pagina ei de Facebook!

Foto: www.patriciaimbarus.com

PUBLISHED ON 17.01.2013

more in Newsroom