ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Interviu: Andreea Mogosanu – Despre bijuterii si senzationalul simplitudinii

Interviu: Andreea Mogosanu – Despre bijuterii si senzationalul simplitudinii

Fiecare bijuterie semnata Moogu by Andreea Mogosanu se transforma intr-o poveste despre echilibru, in care elemente simple contribuie la crearea unor forme finale neconventionale. Minus, colectia dedicata sezonului rece din acest an, adauga un nou capitol impresionant, descris de designer ca fiind “o calatorie spre un ideal cosmogenic rudimentar”.

In randurile ce urmeaza, Andreea ne-a povestit mai multe despre aceasta calatorie, despre artistii ce o influenteaza, dar si despre ce a determinat-o sa paseasca in universul bijuteriei.

Ai absolvit Facultatea de Arte Decorative si Design si un master in Comunicare Vizuala si Media, apoi ai lucrat ca Art Director intr-o agentie de publicitate. Cum ai ajuns la design de bijuterie?
Studiind din adolescenta artele, designul, nu a fost deloc greu sa fac aceasta trecere. Publicitatea imi placea mult, dar simteam ca trebuie sa fac ceva al meu, unde nimeni nu ma putea limita si nimeni nu imi spunea pe ce directii sa merg. Sa fac ceva care sa ma lase sa ma exprim libera si sa-mi dea sansa sa-mi depasesc limitele.

La preview-ul celei de-a opta editii AUTOR, am descoperit pentru prima oara piesele colectiei Minus aw 2012/13. Care este povestea din spatele colectiei si care este semnificatia numelui ei?
Imagineaza-ti o calatorie spre un ideal cosmogenic rudimentar. Un bilet dus catre un spatiu imaginar in care toate elementele inconjuratoare se substrag si se disociaza de la sine pentru a atinge echilibrul perfect intre forma si culoare si in care atmosfera rece are capacitatea de a modela materia prima in cele mai curate forme. O zona atemporala in care zilele lungi completate de nopti albe creeaza culori consistente, puternice, in care formele si texturile sunt nemuritoare. Un loc simplu prin definitie, complex prin spirit. La intersectia acestor caracteristici, am creat colectia MINUS – o colectie cu piese unicat cu forme simple, neconventionale capabile sa gazduiasca armonios monturi de Iris Onyx: pietre semipretioase caracterizate prin culoarea puternica, aspectul „spart” si textura poroasa. Termenul MINUS este o trimitere directa la polul negativ al unitatilor de masura a temperaturii, iar conceptul are la baza ideea minimalismului natural. Colectia face apel la senzationalul simplitudinii, imbinand perfect fondul comprehensibil cu formele caracteristice stilului meu si valorile stilistice ale culorilor reci, in acest caz focusul fiind pe culoarea albastra.

Povesteste-ne cum a inceput aceasta pasiune si care au fost primii pasi pe taramul designului de bijuterie.
Pasiunea pentru bijuterie a inceput de prin facultate insa mi-a luat ceva timp sa ma mobilizez si sa produc bijuterii. Cred ca totul a inceput de la faptul ca nu imi gaseam cercei sau alte piese de bijuterie supradimensionate, neconventionale pe care sa le port. Atunci mi-am zis ca singura solutie este sa mi le realizez eu. Primul pas a fost sa-mi desenez modelele de cercei, apoi sa-mi gasesc tehnica cu care sa-i lucrez. Pentru ca stiam suficiente detalii tehnice despre plexiglas, am optat pentru acest material si lucrurile au mers de la sine.

Lansata in 2010, prima ta colectie intitulata sugestiv My First a fost realizata din plexiglas si metal. De atunci, ai explorat noi materiale, forme si tehnici pentru a te exprima. Cum au fost acesti ani?
In 2010, am lansat prima colectie de bijuterie contemporana doar din plexiglas, in 2011 am realizat a doua colectie intitulata Flux – de data aceasta foloseam si metal. Dupa terminarea cursurilor la scoala de bijuterie a lui David Sandu, am inceput sa lucrez in argint, alama, cupru, sa folosesc lemn, pietre semipretioase si pretioase. Au fost 2 ani in care am invatat o meserie de la zero, in care am experimentat metale nepretioase si nobile, materiale contemporane si reciclabile.

Cum ai descrie in cateva cuvinte universul Moogu?
Un spatiu unic, minimal dar in acelasi timp complex, unde formele simple, basice se transforma in forme neconventionale si nobile .

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o ca designer de bijuterii si cum ai depasit-o?
O provocare a fost sa realizez pentru prima data un inel de logodna. A trebuit sa pornesc de la zero – sa aleg o piatra pretioasa, sa desenez designul inelului si sistemul de prindere a pietrei si sa-l realizez. Initial nu stiam de unde sa pornesc, insa cu multa documentare, cateva sfaturi si rabdare, am reusit sa realizez un inel de care am fost mandri si eu si clientul.

Cand vine vorba de surse de inspiratie, la ce apelezi cel mai des?
Apelez la cultura vizuala, cultura pe care mi-o imbogatesc in fiecare zi cu fiecare lucru nou pe care-l invat, cu fiecare lucru care ma sensibilizeaza, fiecare lucru care imi provoaca sentimente frumoase.

Ce artisti ti-au influentat perspectiva asupra a ceea ce creezi?
Hm…sunt multi insa o sa-i amintesc pe cei mai importanti. Daca e sa o luam cronologic: Michelangelo-desen, August Rodin-forta si romantismul sculpturii, Egon Schiele – sensibilitatea expresiei, Karl Fritsch – bijuterie contemporana.

Foto: Moogu

PUBLISHED ON 06.11.2012

more in Newsroom