ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cum sa-ti dezvolti rezistenta la stres

Cum sa-ti dezvolti rezistenta la stres

Stresul este un subiect omniprezent. Ca e vorba despre tensiunile de la serviciu sau de grijile cu privire la familia si casa ta, nu te poti feri pe deplin de toti acesti factori de stres, insa poti invata sa-i gestionezi. Cum? Dezvoltandu-ti rezilienta.

Rezilienta este definita ca fiind proprietatea unui material de a rezista la socuri. In plan psihologic, ea se refera la capacitatea oamenilor de a depasi evenimente traumatice sau stresante si reprezinta o resursa esentiala in viata de zi cu zi.

Fiecare dintre noi este mai mult sau mai putin inzestrat cu abilitati reziliente, iar cercetarile arata ca aceste comportamente pot fi dezvoltate si in timp, asta daca ne ingrijim de acest lucru.

  • Imbogateste-ti reteaua sociala. Vei gasi oricand oameni interesanti in jur. Nu-ti trebuie decat atentia si deschiderea de a-i cunoaste si de a-i pastra aproape. Faptul ca esti ascultata si inteleasa de cineva te va ajuta sa te raportezi altfel la situatiile care apar. Fie ca e vorba de job, de cercul extins de prieteni si de cunostinte sau de grupul de voluntariat in care alegi sa te implici, orienteaza-te catre oamenii din jur cu care te simti compatibila.
  • Trateaza cu umor problemele. Exista chestiuni serioase, care iti cer implicare totala, dar in acelasi timp, marea majoritate a factorilor de stres zilnici sunt, de fapt, incercari minore. Poti alege sa le tratezi serios, ca pe o amenintare directa, sau iti poti antrena umorul. Rasul topeste stresul. Cu cat gasesti mai multe motive pentru a te amuza, cu atat vei fi mai relaxata.
  • Tine minte ca traim intr-o lume in care totul se schimba de la un moment la altul. Obligatiile de la serviciu sau nevoile din cuplu, relatiile de prietenie si de familie, chiar si tu te schimbi, atata timp cat iti permiti asta. Suntem influentati de mediu si putem alege fie sa ne opunem actiunilor lui asupra noastra, fie sa fim flexibili si sa abordam o pozitie potrivita pentru solicitarile de moment. O atitudine flexibila te va ajuta sa te adaptezi din ce in ce mai usor pe viitor.

  • Fixeaza-ti scopuri pe termen scurt, mediu si lung. Ai in vedere faptul ca ele s-ar putea sa se schimbe, asa ca verifica-le din cand in cand relevanta. Stabileste cu rabdare etapele pe care le vei parcurge pentru a-ti atinge telurile, fara a avea pretentia nerealista de a reusi asta in timp record. Atingerea scopurilor te va ajuta sa gasesti un sens in activitati curente si rutiniere si astfel iti va mobiliza motivatia.
  • Ai grija de tine. Incepe cu hrana si cu activitate fizica, dar nu uita de toate acele activitati care-ti fac placere si care te implinesc. Cultiveaza-ti hobby-uri care sa te ajute sa-ti detasezi gandurile de grijile curente. O pauza nu iti va intrerupe eficienta, ci ti-o va spori!

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 18.06.2013

more in Newsroom