EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte

Victoria Berbecaru – expozitie de covoare traditionale la MNAC

Victoria Berbecaru prezinta o selectie de covoare traditionale la Muzeul National de Arta Contemporana, ca invitat special in cadrul expozitiei Q.E.D. a lui Mircea Cantor. Ajunsa la Botiza, in 1970, artizana a descoperit de la batranele din sat tehnici vechi si motive pe care le-a dus mai departe cu sprijinul noii generatii de tesatoare locale. Victoria Berbecaru a contribuit astfel la reinvierea traditiei tesutului covoarelor in Maramures, iar o parte din aceasta poveste poate fi descoperita pana pe 9 februarie 2014, in Camera de Oaspeti a muzeului.

„Mica prezentare din Camera de oaspeti de la MNAC este o selectie din covoarele pe care Victoria Berbecaru le-a tesut de-a lungul timpului, câteva dintre ele fiind si astazi folosite de catre biserica din sat. Alegerea facută nu este din perspectiva etnografului sau antropologului, ci pur si simplu o subliniere a autenticitatii acestei arte traditionale, dandu-i sansa privitorului sa o contemple.
Noua versiune a lucrarii Avioane si Ingeri expusa in Sala de marmura a fost realizata de Victoria Berbecaru pe care am descoperit-o in calatoria mea in Maramures din 2007 si cu care am colaborat de mai multe ori de-a lungul timpului. Covoarele Victoriei Berbecaru au fost expuse in multe expozitii personale de profil printre care amintim cateva varfuri : La Maison Francaise, Washighton, SUA; Castelul din Parma, Italia; Peruwelz Cultural Centre Belgia; Muzeul Taranului Roman, Bucuresti; Galeria Plan B”,
spune artistul Mircea Cantor in descrierea expozitiei.

 

Deschisa timp de un an, respectiv pana pe 13 aprilie 2014, expozitia Q.E.D. (Quod Erat Demonstrandum) a lui Mircea Cantor cuprinde 30 de lucrari care exploreaza medii de expresie diferite, de la fotografie si film la sculptura si desen. Pe langa proiecte prezentate anterior in diferite expozitii internationale, Q.E.D. include si lucrari realizate special pentru aceasta ocazie. Seria de fotografii “Sic Transit Gloria Mundi” care o ilustreaza pe Monica Barladeanu reprezinta unul dintre acestea.

Sic Transit Gloria Mundi, 2012-2913, text pe perete, scris prin arderea fitilului de dinamita

Sic Transit Gloria Mundi, 2013, serie de 7 fotografii

Cer variabil, 2007-2013, desen pe perete cu fum de lumanare

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 13.01.2014

more in Mood Board