INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte

Victoria Berbecaru – expozitie de covoare traditionale la MNAC

Victoria Berbecaru prezinta o selectie de covoare traditionale la Muzeul National de Arta Contemporana, ca invitat special in cadrul expozitiei Q.E.D. a lui Mircea Cantor. Ajunsa la Botiza, in 1970, artizana a descoperit de la batranele din sat tehnici vechi si motive pe care le-a dus mai departe cu sprijinul noii generatii de tesatoare locale. Victoria Berbecaru a contribuit astfel la reinvierea traditiei tesutului covoarelor in Maramures, iar o parte din aceasta poveste poate fi descoperita pana pe 9 februarie 2014, in Camera de Oaspeti a muzeului.

„Mica prezentare din Camera de oaspeti de la MNAC este o selectie din covoarele pe care Victoria Berbecaru le-a tesut de-a lungul timpului, câteva dintre ele fiind si astazi folosite de catre biserica din sat. Alegerea facută nu este din perspectiva etnografului sau antropologului, ci pur si simplu o subliniere a autenticitatii acestei arte traditionale, dandu-i sansa privitorului sa o contemple.
Noua versiune a lucrarii Avioane si Ingeri expusa in Sala de marmura a fost realizata de Victoria Berbecaru pe care am descoperit-o in calatoria mea in Maramures din 2007 si cu care am colaborat de mai multe ori de-a lungul timpului. Covoarele Victoriei Berbecaru au fost expuse in multe expozitii personale de profil printre care amintim cateva varfuri : La Maison Francaise, Washighton, SUA; Castelul din Parma, Italia; Peruwelz Cultural Centre Belgia; Muzeul Taranului Roman, Bucuresti; Galeria Plan B”,
spune artistul Mircea Cantor in descrierea expozitiei.

 

Deschisa timp de un an, respectiv pana pe 13 aprilie 2014, expozitia Q.E.D. (Quod Erat Demonstrandum) a lui Mircea Cantor cuprinde 30 de lucrari care exploreaza medii de expresie diferite, de la fotografie si film la sculptura si desen. Pe langa proiecte prezentate anterior in diferite expozitii internationale, Q.E.D. include si lucrari realizate special pentru aceasta ocazie. Seria de fotografii “Sic Transit Gloria Mundi” care o ilustreaza pe Monica Barladeanu reprezinta unul dintre acestea.

Sic Transit Gloria Mundi, 2012-2913, text pe perete, scris prin arderea fitilului de dinamita

Sic Transit Gloria Mundi, 2013, serie de 7 fotografii

Cer variabil, 2007-2013, desen pe perete cu fum de lumanare

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 13.01.2014

more in Mood Board