INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Umor si activism pe scena de stand-up comedy
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna.

Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum.

Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime – o forma de stand-up comedy activist.

Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel de situatie si nu imi venea nici macar sa reiau din serialele vechi la care apelez de obicei ca la un masaj terapeutic pentru o minte obosita. Asa am ajuns la sectiunea de comedii de pe platformele de streaming si apoi Netflix a inceput sa imi tot sugereze sa ma uit la stand-up comedy.


Ali Wong la Globurile de Aur 2024 / Sursa foto: Hepta.ro

Am ezitat, dar, intr-un final, am zis: hai, fie! Si am dat click, intr-o seara, pe show-ul Ali Wong: Don Wong (sper ca nu incurc titlurile). Am ras, asa ca am avut programul stabilit si pentru serile urmatoare, cand am vazut Baby Cobra si Hard Knock Wife. Apropo, Ali Wong a castigat anul acesta un Glob de Aur pentru rolul din serialul Beef, pe care l-am adaugat pe lista de urmarit. Apoi, am descoperit-o pe Taylor Tomlinson. Mi-a captat atentia de la primele replici si chiar mi-a parut rau cand am terminat si spectacolele ei, Quarter-Life Crisis si Look At You. Noroc ca am vazut-o, printre sugestii, pe Wanda Sykes pe care o stiam si o apreciam deja din filme si din diverse interviuri. Si da, am dat click si pe show-urile ei, I’m an entertainer si Not Normal. I’m an entertainer a primit o nominalizare la sectiunea de stand-up comedy din cadrul Globurilor de Aur 2024.


Wanda Sykes la Globurile de Aur 2024

In perioada in care mi-am dedicat timpul de seriale stand-up comedy-ului, am urmarit destul de multe nume, chiar daca mentionez aici un fel de top-of-mind si ce as recomanda mai departe. Ordinea lor e dictata de ordinea in care imi amintesc ca le-am urmarit. Ma astept sa extind aceasta lista, dar, pana una alta, ultima descoperire din acest top al preferintelor este Hannah Gadsby.

Nu stiam nimic despre Nanette, in ciuda premiilor castigate de aceasta productie cu ani in urma (printre ele, si un trofeu Emmy la categoria Outstanding Writing For A Variety Special). Asa ca m-am uitat prima oara la cel mai nou show: Hannah Gadsby: Something Special. M-a impresionat cum a fost scris. Am avut sentimentul ca tocmai am asistat la interpretarea pe scena a unui roman autobiografic, chiar de cine l-a scris. Incurajata de experienta, am dat click pe Nanette si am urcat in ceea ce avea sa fie un roller-coaster de emotii la care nu m-am asteptat. Am incheiat, apoi, cu Douglas.

Stilul celor patru de a face stand-up comedy e diferit. Cu toate astea, am rezonat cu umorul lor. Rasul pana la lacrimi a functionat ca o sesiune de masaj pentru creier. Insa, discursul lor nu e, asa cum am spus deja, doar despre relaxarea simtita atunci cand razi de gafe marunte sau provocari depasite cu brio. Acesta iti si pune mintea in miscare pe teme serioase si cred ca face bine aceasta miscare.

Mai cred si ca zambetul este cel mai bun start intr-o conversatie si, daca duc firul acestei idei mai departe, scena de stand-up comedy devine chiar un loc inspirat pentru a vorbi si despre subiecte importante si nu intotdeauna confortabile din viata de zi de zi. Cu mintea destinsa, poate suntem cu totii mai receptivi si inspirati sa vedem unde si cum se greseste, ce si cum se poate face pentru a trai intr-o societate mai buna.

Sursa fotografie principala: Hepta.ro / Imagine cu Ali Wong din show-ul Ali Wong: Don’t Wong

PUBLISHED ON 12.01.2024

more in Mood Board