INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Tricotaje care pastreaza traditiile unei insule
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Tricotaje care pastreaza traditiile unei insule

Mati Ventrillon este, astazi, printre putinii producatori de tricotaje din Fair Isle, Scotia, un loc in care istoria acestui mestesug se intinde peste doua secole. Numele designerului, fosta arhitecta de profesie, a devenit un brand care pastreaza traditiile insulei. Am aflat despre ea, abia de curand, cu ocazia colaborarii ei cu brandul COS.

Sursa foto: Mati Ventrillon

Sursa foto: Mati Ventrillon

Printre primele pulovere de care imi aminesc sunt cele lucrate de bunica sau de mama. Ale bunicii erau din lana, in nuanta clasica de bej, cu accent pe functionalitate, nu pe elemente decorative. Mama a adaugat alte fire pufoase, culorile (unele dintre ele de-a dreptul vibrante) si a experimentat cu tot felul de detalii.

Copil fiind, eram impresionata de cum jonglau cu andrelele, transformand gheme rotunde de ata in imbracaminte. Fascinatia s-a mentinut si cand am crescut, cu atat mai mult cu cat nu pare ca am mostenit aceasta maiestrie.

Desi diferita si desfasurata intr-un loc indepartat, povestea lui Ventrillon s-a impletit atat de usor cu amintirile personale. Cred ca acesta este unul dintre ingredientele care fac ca brandul fondat de ea sa fie remarcat si apreciat.

Mati Ventrillon s-a mutat din Londra in Fair Isle, in 2007. In anii ce-au urmat, a descoperit si invatat traditiile insulei. Apoi, in 2011, dupa 30 de ani de activitate, Cooperativa Fair Isle Crafts s-a dizolvat, lucru care a determinat-o sa puna bazele propriului brand de tricotaje.

Sursa foto: Mati Ventrillon

Sursa foto: Mati Ventrillon

Sursa foto: Mati Ventrillon

Inspired by tradition and crafted for life este motto-ul brandului, care transmite ideea de reinterpretare actuala a traditiilor, pe de-o parte, si, pe de de alta parte, un mesaj despre sustenabilitate. Asa se intampla si in cazul colectiei realizate in editie limitata pentru COS. Aceasta cuprinde pulovere si o caciula cu un design in care motivele traditionale si minimalismul modern coexista.

Sursa foto: COS

Sursa foto: COS

Sursa fotografie principala: COS
Sursa info: COS si mativentrillon.co.uk

PUBLISHED ON 29.12.2022

more in Fashion Etc