The Rise of Sneaker Culture
De pe terenul de sport, si-au continuat calatoria pe strazile orasului si au devenit, treptat, un simbol al modei urbane. Anul trecut, au pasit pe teritoriul haute couture, unde au completat cu nonsalanta tinutele propuse de Karl Lagerfeld pentru Chanel si de Raf Simons pentru Dior. Aparent surprinzatoare, alegerea celor doi directori de creatie s-a conturat ca raspuns la obiceiurile si preferintele societatii – o dovada in plus a rolului important pe care il joaca astazi pantofii sport.
Pana pe 4 octombrie 2015, Muzeul Brooklyn din New York le prezinta povestea in cadrul expozitiei “The Rise of Sneaker Culture”, ce reuneste aproximativ 150 de modele de incaltaminte emblematice in istoria pantofilor sport. Printre cele mai vechi, se regasesc o pereche de pantofi de alergare, cu cuie, realizati de Thomas Dutton si Thorowgood in anii 1860, o pereche de Converse All Star/ Non Skid din 1917, pantofi Keds din 1920 – o versiune produsa si astazi – si o pereche de pantofi sport cu toc, creati in 1925. Nu lipsesc nici modele contemporane, realizate in urma unor colaborari dintre producatori de echipament sportiv si diferiti artisti, precum Damien Hirst, Jeremy Scott sau Jeff Staple, si nici pantofi sport de designer, semnati Lanvin, Jimmy Choo, Yohji Yamamoto sau Louis Vuitton.
Lansarea Air Jordans I in ’85, unul dintre momentele cheie in conturarea acestei istorii, este celebrata si ea in cadrul expozitiei. Pentru multi dintre noi, ea marcheaza momentul in care incaltamintea sport s-a transformat din echipament sportiv in articol de moda. Schimbarea de statut a oferit noi orizonturi de explorare, inclusiv spre zona high fashion. Parteneriatul realizat in 1997 de Reebook si Chanel a reprezentat piatra de temelie in acest sens, iar de atunci cursa pe acest taram a continuat intr-un ritm sustinut.
Alaturi de selectia generoasa de pantofi sport prezentati ca niste obiecte de arta, expozitia include si o serie de secvente video, imagini si schite. Impreuna, ilustreaza formele in care inovatia tehnologica a modelat istoria acestui tip de incaltaminte. Totodata, descriu influenta pe care au avut-o pantofii sport in conturarea tendintelor, precum si rolul celebritatilor in transformarea acestora intr-o “obsesie globala”.
Organizata de American Federation of Arts si Bata Shoe Museum, expozitia a fost prezentata in premiera la Toronto si isi continua acum turneul in Statele Unite. Te invitam sa descoperi in continuare imagini din cadrul expozitiei din Brooklyn!
Foto via Brooklyn Museum