CATWALK

De pe catwalk pe covorul...

Saptamana Modei de la Paris, dedicata colectiilor haute couture toamna-iarna 2025,…

WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

Inspiratie

Elsa Peretti, Tiffany & Co. si bijuteriile de colectie

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala, "The Bone Cuff". O bijuterie statement, care imbraca incheietura mainii, ca un semnal din argint masiv pentru delicatetea feminina. Liza Minnelli, Catherine Deneuve sau Margot Robbie iubesc aceasta bratara. Si noi la fel. Aceasta piesa a fost creata pentru Tiffany la inceputul anilor '70 si a marcat inceputul unei revolutii pentru creatia de bijuterii. In primul rand, a fost remarcata pentru designul foarte simplu si de impact: fara dantelarii sau pietre pretioase, pur si simplu, o sculptura in metal. Ea avea sa ignore orice conventie legata de materialul de bijuterii, intrucat argintul era foarte rar folosit la acel moment. "Stilul e intotdeauna ceva simplu," spunea Peretti, in timp ce reusea sa impuna argintul in lumea bijuteriilor de lux. Creatiile Elsei Peretti au intrat in portofoliul Tiffany & Co. datorita presedintelui de la acea vreme, Walter Hoving, care a cunoscut-o datorita lui Halston, prietenul lor comun. Tanara designer de bijuterii a adus pentru prima data argintul in portofoliul Tiffany, desi ei nu il comercializasera niciodata timp de 25 de ani. "Regulile bunului gust nu au nicio legatura cu pretul", spunea atunci Hoving. "Un articol cu un pret mai mic poate fi la fel de a...

Inapoi Inainte
The Rise of Sneaker Culture

The Rise of Sneaker Culture

De pe terenul de sport, si-au continuat calatoria pe strazile orasului si au devenit, treptat, un simbol al modei urbane. Anul trecut, au pasit pe teritoriul haute couture, unde au completat cu nonsalanta tinutele propuse de Karl Lagerfeld pentru Chanel si de Raf Simons pentru Dior. Aparent surprinzatoare, alegerea celor doi directori de creatie s-a conturat ca raspuns la obiceiurile si preferintele societatii – o dovada in plus a rolului important pe care il joaca astazi pantofii sport.

Pana pe 4 octombrie 2015, Muzeul Brooklyn din New York le prezinta povestea in cadrul expozitiei “The Rise of Sneaker Culture”, ce reuneste aproximativ 150 de modele de incaltaminte emblematice in istoria pantofilor sport. Printre cele mai vechi, se regasesc o pereche de pantofi de alergare, cu cuie, realizati de Thomas Dutton si Thorowgood in anii 1860, o pereche de Converse All Star/ Non Skid din 1917, pantofi Keds din 1920 – o versiune produsa si astazi – si o pereche de pantofi sport cu toc, creati in 1925. Nu lipsesc nici modele contemporane, realizate in urma unor colaborari dintre producatori de echipament sportiv si diferiti artisti, precum Damien Hirst, Jeremy Scott sau Jeff Staple, si nici pantofi sport de designer, semnati Lanvin, Jimmy Choo, Yohji Yamamoto sau Louis Vuitton.

Lansarea Air Jordans I in ’85, unul dintre momentele cheie in conturarea acestei istorii, este celebrata si ea in cadrul expozitiei. Pentru multi dintre noi, ea marcheaza momentul in care incaltamintea sport s-a transformat din echipament sportiv in articol de moda. Schimbarea de statut a oferit noi orizonturi de explorare, inclusiv spre zona high fashion. Parteneriatul realizat in 1997 de Reebook si Chanel a reprezentat piatra de temelie in acest sens, iar de atunci cursa pe acest taram a continuat intr-un ritm sustinut.

Alaturi de selectia generoasa de pantofi sport prezentati ca niste obiecte de arta, expozitia include si o serie de secvente video, imagini si schite. Impreuna, ilustreaza formele in care inovatia tehnologica a modelat istoria acestui tip de incaltaminte. Totodata, descriu influenta pe care au avut-o pantofii sport in conturarea tendintelor, precum si rolul celebritatilor in transformarea acestora intr-o “obsesie globala”.

Organizata de American Federation of Arts si Bata Shoe Museum, expozitia a fost prezentata in premiera la Toronto si isi continua acum turneul in Statele Unite. Te invitam sa descoperi in continuare imagini din cadrul expozitiei din Brooklyn!

Foto via Brooklyn Museum

PUBLISHED ON 03.08.2015

more in Fashion Etc