ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
The Rise of Sneaker Culture

The Rise of Sneaker Culture

De pe terenul de sport, si-au continuat calatoria pe strazile orasului si au devenit, treptat, un simbol al modei urbane. Anul trecut, au pasit pe teritoriul haute couture, unde au completat cu nonsalanta tinutele propuse de Karl Lagerfeld pentru Chanel si de Raf Simons pentru Dior. Aparent surprinzatoare, alegerea celor doi directori de creatie s-a conturat ca raspuns la obiceiurile si preferintele societatii – o dovada in plus a rolului important pe care il joaca astazi pantofii sport.

Pana pe 4 octombrie 2015, Muzeul Brooklyn din New York le prezinta povestea in cadrul expozitiei “The Rise of Sneaker Culture”, ce reuneste aproximativ 150 de modele de incaltaminte emblematice in istoria pantofilor sport. Printre cele mai vechi, se regasesc o pereche de pantofi de alergare, cu cuie, realizati de Thomas Dutton si Thorowgood in anii 1860, o pereche de Converse All Star/ Non Skid din 1917, pantofi Keds din 1920 – o versiune produsa si astazi – si o pereche de pantofi sport cu toc, creati in 1925. Nu lipsesc nici modele contemporane, realizate in urma unor colaborari dintre producatori de echipament sportiv si diferiti artisti, precum Damien Hirst, Jeremy Scott sau Jeff Staple, si nici pantofi sport de designer, semnati Lanvin, Jimmy Choo, Yohji Yamamoto sau Louis Vuitton.

Lansarea Air Jordans I in ’85, unul dintre momentele cheie in conturarea acestei istorii, este celebrata si ea in cadrul expozitiei. Pentru multi dintre noi, ea marcheaza momentul in care incaltamintea sport s-a transformat din echipament sportiv in articol de moda. Schimbarea de statut a oferit noi orizonturi de explorare, inclusiv spre zona high fashion. Parteneriatul realizat in 1997 de Reebook si Chanel a reprezentat piatra de temelie in acest sens, iar de atunci cursa pe acest taram a continuat intr-un ritm sustinut.

Alaturi de selectia generoasa de pantofi sport prezentati ca niste obiecte de arta, expozitia include si o serie de secvente video, imagini si schite. Impreuna, ilustreaza formele in care inovatia tehnologica a modelat istoria acestui tip de incaltaminte. Totodata, descriu influenta pe care au avut-o pantofii sport in conturarea tendintelor, precum si rolul celebritatilor in transformarea acestora intr-o “obsesie globala”.

Organizata de American Federation of Arts si Bata Shoe Museum, expozitia a fost prezentata in premiera la Toronto si isi continua acum turneul in Statele Unite. Te invitam sa descoperi in continuare imagini din cadrul expozitiei din Brooklyn!

Foto via Brooklyn Museum

PUBLISHED ON 03.08.2015

more in Fashion Etc