Stylingul, mereu in schimbare
Stylingul in moda evolueaza in permanenta si, odata cu asta, regulile lui par sa ofere din ce in ce mai multa flexibilitate. Astfel, se creeaza spatiu pentru noutate chiar si atunci cand, luat fiecare in parte, designul hainelor este familiar, macar pana la un punct. De-a lungul timpului, am observat cum unele reguli vestimentare si-au pierdut valabilitatea sau au devenit, din obligatorii, optionale.
Recent, am scris despre revenirea in trend a modei anilor ’90, moda copilariei si a adolescentei mele. Trecerea de la acum la atunci si inapoi evidentiaza ca, de-a lungul timpului, stilul meu nu s-a schimbat in esenta, dar modul in care imi compun tinutele, da. Asta se datoreaza faptului ca am invatat cate ceva despre regulile de baza care ne plaseaza la locul de start si ne ghideaza pe ruta vestimentara potrivita. Nu consider ca ma descurc impecabil, dar evolutia e evidenta. Si nu doar evolutia mea e usor de remarcat, cat si faptul ca regulile jocului in ceea ce priveste stylingul in moda s-au schimbat in timp… Si nu ma refer aici la un timp istoric, doar la cel trait de mine.:)
Loewe primavara-vara 2024 / Sursa foto: Hepta.ro
De exemplu, stiu ca, in copilarie, era recomandat ca geanta, pantofii si, eventual, cureaua sa aiba aceeasi culoare, poate, si aceeasi textura. Lucrurile nu mai stau deloc asa, iar abordarea din prezent e o invitatie deschisa la creativitate. Sa alegem aceeasi culoare e o optiune, dar nu e nici pe departe singura. De cele mai multe ori, originalitatea unei tinute sta in priceperea cu care reusim sa asezam impreuna elemente aparent diferite.
Cecilie Bahnsen toamna-iarna 2023 / Sursa foto: Hepta.ro
Trec la pantofii sport care merg acum (aproape) oriunde, inclusiv pe podiumul haute couture. Putem completa, cu incaltaminte sport, inclusiv o tinuta compusa din piese vestimentare elegante: un costum, o rochie satinata etc. Chiar daca astfel de lookuri raman in zona neconventionala, nu mai reprezinta ceva iesit din comun. Cu ani in urma, insa, ele nu erau nici macar pe lista de evitat pentru ca, pur si simplu, nu le luam in considerare ca variante.
Chanel Haute Couture primavara-vara 2014 / Sursa foto: Hepta.ro
Adevarul e ca nu tin minte foarte multe tinute din copilarie, dar sunt cateva care si-au conservat detaliile si asta nu pentru ca ar fi fost de succes. Una dintre ele e o tinuta in care cred ca am reusit sa adun tot spectrul de culori. Era compusa dintr-o camasa alba cu flori albastre marunte si pantaloni in carouri si marunte, si multicolore. Cu acea ocazie, am aflat ca nu e recomandat sa combini imprimeuri si am evitat sa mai fac asta pentru o perioada lunga de timp.
Dries Van Noten primavara-vara 2024 / Sursa foto: Hepta.ro
Totusi, am realizat la un moment dat ca fie regula nu era completa, fie s-a schimbat in timp si ca, de fapt, nu se pot aseza impreuna orice fel de imprimeuri. E important sa pastram un echilibru cand “trasam” linia cromatica si cand alegem dimensiunile lor. Altfel, daca vrem o tinuta indrazneata, o putem obtine usor cu un mix reusit de imprimeuri.
Stylingul strabate o perioada de glorie, iar una dintre superputerile lui este aceea de a ne face sa privim cu alti ochi piese vestimentare aflate in garderoba de zi cu zi. Tinutele din combinatii pe care nu am avut inspiratia sa le incerc pana la un anumit moment, desi aveam totul la indemana, devin micile mele victorii creative.
Inspiratia este, astazi, pretutindeni – de multe ori, la un scroll distanta, iar flexibilitatea regulilor ne incurajeaza sa vedem stylingul ca pe un joc atractiv de creativitate. Nu am ales intamplator schimbarile despre care am povestit. Ele sunt printre cele care cred ca m-au influentat cel mai mult. Daca privesc per ansamblu, sunt tot felul de detalii marunte, care, in timp, au facut loc altor detalii noi si, impreuna, au trasat un teren de joaca din ce in ce mai ofertant pentru styling.
Sursa fotografie principala: Hepta.ro / colectia Cecilie Bahnsen toamna-iarna 2023