RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Peter Opsvik. Rethinking Sitting.

Peter Opsvik. Rethinking Sitting.

Ne petrecem multe ore din zi stand pe scaun. Din cand in cand, ne dam seama ca, din pozitia corecta in care ne-am propus sa ne petrecem orele la birou, am ajuns cu spatele incovoiat, iar cu picioarele intinse parca pentru a atinge cu varful degetelor relaxarea. Chiar daca te asezi intr-o pozitie confortabila, in armonie cu recomandarile specialistilor, in timp aceasta devine cat se poate de incomoda.

Corpul are nevoie de miscare chiar si atunci cand sta. Acesta este unul dintre insight-urile care au dictat formele impresionante ce definesc piesele de mobilier semnate de Peter Opsvik. Viziunea originala prin care designerul norvegian a reinterpretat conceptul de a sta pe scaun i-a adus pe parcursul celor 30 de ani de cariera premii importante si i-a asigurat notorietatea internationala.

“Am devenit o societate sedentara cu o viziune relativ limitata asupra felului in care ar trebui sa ne intindem membrele atunci cand ne asezam”, spune Peter Opsvik in cartea lui “Rethinking Sitting”. L-am descoperit  pe Opsvik prin intermediul proiectului “Globe Concept”, unul dintre proiectele prin care a explorat dorinta lui de a ingloba in aceeasi piesa de design mai multe variante de a sta confortabil.  Devenit o emblema a designerului, scaunul Globe Garden iti capteaza si iti mentine atentia. Menit sa iti sustina corpul in diferite pozitii, dictate de el, piesa de mobilier pare un copac, al carui trunchi se continua cu ramuri infrunzite, redate prin globuri moi si confortabile. Creat in 1985, scaunul a fost relansat anul trecut de catre Moment AB. Noua lui versiune cuprinde elemente noi menite sa reprezinte puncte de sprijin pentru picioare.

Gandite pentru a fi amplasate in spatii publice, in birouri sau acasa, piesele de mobilier Peter Opsvik declina confortul in forme iesite din comun. O alta piesa care mi-a atras atentia a fost scaunul Nomi. Creat pentru copii, acesta a fost recompensat anul trecut cu premiul Best of the Best la Red Dot Award.

Astazi, Peter Opsvik lucreaza in studio-ul care ii poarta numele alaturi de alti sapte colegi, alaturi de care ideile sunt prelucrate si transformate in produse finite. Chiar daca scaunele au devenit o semnatura a designerului, acestea nu sunt singurele articole de mobilier create si apreciate de public. In portofoliul sau se regasesc diverse piese ce estompeaza limitele dintre design si arta.

Poti descoperi mai multe pe site-ul www.opsvik.no!

Foto via Peter Opsvik

PUBLISHED ON 15.09.2015

more in Mood Board