EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Opacitate & transparenta. Contrastele lui Joyce Lin.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Opacitate & transparenta. Contrastele lui Joyce Lin.

Separate, dar impreuna. Acesta este gandul care mi-a trecut prin minte cand am vazut proiectul “Exploded Chair”, semnat de Joyce Lin. Artista a pornit de la un scaun obisnuit din lemn, dezmembrat, si a inchis fiecare bucata in compartimente din plastic transparent. Lipite impreuna, aceste compartimente compun un scaun nou, functional, cu o forma iesita din comun. Piesele din lemn au spatiu suficient de mare pentru a se misca si a crea sentimentul de instabilitate, dar suficient de limitat pentru a nu se distanta una de alta prea tare si pentru a fi percepute in continuare ca un intreg.

Am gasit proiectul printre castigatoarele competitiei A’Design Award and Competition de anul trecut, cand a fost recompensat cu argintul la categoria dedicata Designului de mobilier, obiecte decorative si produse pentru casa. Mi-am dorit sa aflu mai multe despre Joyce Lin si asa am ajuns sa rasfoiesc portofoliul ei in online.

Joyce Lin locuieste in Houston si lucreaza in cadrul unui makerspace non-profit, un atelier comun de creatie si de lucru. Faptul ca are o specializare dubla, atat in design de mobilier, cat si in biologie si geologie, transpare in lucrarile ei aflate la zona de interferenta dintre design si arta. Relatia dintre oameni si mediul inconjurator reprezinta o tema recurenta in proiectele ei.

“Am fost mereu fascinata de structurile si mecanismele interne, de cum sunt facute lucrurile si de unde provin ele, de modul in care parti individuale interactioneaza pentru a deveni un intreg functional, fie ca e creat de om, fie de natura. (…) Munca mea este impulsionata de acest paradox dintre permanenta si impermanenta, dintre opacitate si transparenta, care marcheaza materialele, procesele si atitudinile moderne,” spune Joyce Lin pe site-ul ei.

Un alt proiect care mi-a captat atentia se numeste “Flat Houseplants”. Am acasa multe plante in ghiveci. Ele sunt parte din viata mea de zi cu zi si poate ca si din acest motiv m-a intrigat atat de tare modul in care Joyce Lin le-a transformat in obiecte cu totul neconventionale. Si in cazul lor, artista a explorat efectul vizual puternic pe care il poate avea un material aproape invizibil, cum este plasticul transparent. Ea a presat diferite plante cu tot cu radacina, reducand formele lor tridimensionale la doua dimensiuni. Le-a inchis apoi ermetic intr-o folie din plastic si a recreat din acelasi material ghivece care functioneaza uneori ca suport pentru noile obiecte decorative.

Printre proiectele preferate semnate de ea, as include cu siguranta si “Fused Chair”. Acesta este construit din bucati de scaune vechi, iar forma lui ma duce cu gandul mai degraba la o sculptura functionala decat la o simpla piesa de mobilier. Contrastul dintre suprafata neteda a spatarului si geometria celorlalte elemente imi creeaza sentimentul ca formele elaborate au iesit la suprafata dintr-o masa uniforma.

Te invit sa descoperi mai multe despre universul lui Joyce Lin pe site-ul ei, pe contul ei de pe Behance sau pe Instagram.

Fotografii: cu amabilitatea lui Joyce Lin

PUBLISHED ON 13.08.2018

more in Mood Board