WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Opacitate & transparenta. Contrastele lui Joyce Lin.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Opacitate & transparenta. Contrastele lui Joyce Lin.

Separate, dar impreuna. Acesta este gandul care mi-a trecut prin minte cand am vazut proiectul “Exploded Chair”, semnat de Joyce Lin. Artista a pornit de la un scaun obisnuit din lemn, dezmembrat, si a inchis fiecare bucata in compartimente din plastic transparent. Lipite impreuna, aceste compartimente compun un scaun nou, functional, cu o forma iesita din comun. Piesele din lemn au spatiu suficient de mare pentru a se misca si a crea sentimentul de instabilitate, dar suficient de limitat pentru a nu se distanta una de alta prea tare si pentru a fi percepute in continuare ca un intreg.

Am gasit proiectul printre castigatoarele competitiei A’Design Award and Competition de anul trecut, cand a fost recompensat cu argintul la categoria dedicata Designului de mobilier, obiecte decorative si produse pentru casa. Mi-am dorit sa aflu mai multe despre Joyce Lin si asa am ajuns sa rasfoiesc portofoliul ei in online.

Joyce Lin locuieste in Houston si lucreaza in cadrul unui makerspace non-profit, un atelier comun de creatie si de lucru. Faptul ca are o specializare dubla, atat in design de mobilier, cat si in biologie si geologie, transpare in lucrarile ei aflate la zona de interferenta dintre design si arta. Relatia dintre oameni si mediul inconjurator reprezinta o tema recurenta in proiectele ei.

“Am fost mereu fascinata de structurile si mecanismele interne, de cum sunt facute lucrurile si de unde provin ele, de modul in care parti individuale interactioneaza pentru a deveni un intreg functional, fie ca e creat de om, fie de natura. (…) Munca mea este impulsionata de acest paradox dintre permanenta si impermanenta, dintre opacitate si transparenta, care marcheaza materialele, procesele si atitudinile moderne,” spune Joyce Lin pe site-ul ei.

Un alt proiect care mi-a captat atentia se numeste “Flat Houseplants”. Am acasa multe plante in ghiveci. Ele sunt parte din viata mea de zi cu zi si poate ca si din acest motiv m-a intrigat atat de tare modul in care Joyce Lin le-a transformat in obiecte cu totul neconventionale. Si in cazul lor, artista a explorat efectul vizual puternic pe care il poate avea un material aproape invizibil, cum este plasticul transparent. Ea a presat diferite plante cu tot cu radacina, reducand formele lor tridimensionale la doua dimensiuni. Le-a inchis apoi ermetic intr-o folie din plastic si a recreat din acelasi material ghivece care functioneaza uneori ca suport pentru noile obiecte decorative.

Printre proiectele preferate semnate de ea, as include cu siguranta si “Fused Chair”. Acesta este construit din bucati de scaune vechi, iar forma lui ma duce cu gandul mai degraba la o sculptura functionala decat la o simpla piesa de mobilier. Contrastul dintre suprafata neteda a spatarului si geometria celorlalte elemente imi creeaza sentimentul ca formele elaborate au iesit la suprafata dintr-o masa uniforma.

Te invit sa descoperi mai multe despre universul lui Joyce Lin pe site-ul ei, pe contul ei de pe Behance sau pe Instagram.

Fotografii: cu amabilitatea lui Joyce Lin

PUBLISHED ON 13.08.2018

more in Mood Board