INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Opacitate & transparenta. Contrastele lui Joyce Lin.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Opacitate & transparenta. Contrastele lui Joyce Lin.

Separate, dar impreuna. Acesta este gandul care mi-a trecut prin minte cand am vazut proiectul “Exploded Chair”, semnat de Joyce Lin. Artista a pornit de la un scaun obisnuit din lemn, dezmembrat, si a inchis fiecare bucata in compartimente din plastic transparent. Lipite impreuna, aceste compartimente compun un scaun nou, functional, cu o forma iesita din comun. Piesele din lemn au spatiu suficient de mare pentru a se misca si a crea sentimentul de instabilitate, dar suficient de limitat pentru a nu se distanta una de alta prea tare si pentru a fi percepute in continuare ca un intreg.

Am gasit proiectul printre castigatoarele competitiei A’Design Award and Competition de anul trecut, cand a fost recompensat cu argintul la categoria dedicata Designului de mobilier, obiecte decorative si produse pentru casa. Mi-am dorit sa aflu mai multe despre Joyce Lin si asa am ajuns sa rasfoiesc portofoliul ei in online.

Joyce Lin locuieste in Houston si lucreaza in cadrul unui makerspace non-profit, un atelier comun de creatie si de lucru. Faptul ca are o specializare dubla, atat in design de mobilier, cat si in biologie si geologie, transpare in lucrarile ei aflate la zona de interferenta dintre design si arta. Relatia dintre oameni si mediul inconjurator reprezinta o tema recurenta in proiectele ei.

“Am fost mereu fascinata de structurile si mecanismele interne, de cum sunt facute lucrurile si de unde provin ele, de modul in care parti individuale interactioneaza pentru a deveni un intreg functional, fie ca e creat de om, fie de natura. (…) Munca mea este impulsionata de acest paradox dintre permanenta si impermanenta, dintre opacitate si transparenta, care marcheaza materialele, procesele si atitudinile moderne,” spune Joyce Lin pe site-ul ei.

Un alt proiect care mi-a captat atentia se numeste “Flat Houseplants”. Am acasa multe plante in ghiveci. Ele sunt parte din viata mea de zi cu zi si poate ca si din acest motiv m-a intrigat atat de tare modul in care Joyce Lin le-a transformat in obiecte cu totul neconventionale. Si in cazul lor, artista a explorat efectul vizual puternic pe care il poate avea un material aproape invizibil, cum este plasticul transparent. Ea a presat diferite plante cu tot cu radacina, reducand formele lor tridimensionale la doua dimensiuni. Le-a inchis apoi ermetic intr-o folie din plastic si a recreat din acelasi material ghivece care functioneaza uneori ca suport pentru noile obiecte decorative.

Printre proiectele preferate semnate de ea, as include cu siguranta si “Fused Chair”. Acesta este construit din bucati de scaune vechi, iar forma lui ma duce cu gandul mai degraba la o sculptura functionala decat la o simpla piesa de mobilier. Contrastul dintre suprafata neteda a spatarului si geometria celorlalte elemente imi creeaza sentimentul ca formele elaborate au iesit la suprafata dintr-o masa uniforma.

Te invit sa descoperi mai multe despre universul lui Joyce Lin pe site-ul ei, pe contul ei de pe Behance sau pe Instagram.

Fotografii: cu amabilitatea lui Joyce Lin

PUBLISHED ON 13.08.2018

more in Mood Board