INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte

Madalina Radulea. Madeleine Artisan Jeweler.

“Am o pasiune pentru tot ce inseamna design, de la scaune pana la cesti de cafea, as putea spune ca-mi plac lucrurile facute smart. Designul de bijuterie mi s-a potrivit cel mai bine,” considera Madalina Radulea, fondatoarea brandului Madeleine Artisan Jeweler.

In 2010, ea a absolvit Facultatea de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti, la sectia Design de Produs, iar, trei ani mai tarziu, a pasit pe calea profesionala pe care continua si astazi. “In primul an, am facut cursuri de bijuterie contemporana si am desfacut, turnat, topit tot ce mi-a iesit in cale. Al doilea pas a fost sa gasesc o metoda sa-mi pot reproduce cu exactitate bijuteriile, ceea ce pentru modelele mele e destul de complicat. Cand am fost gata, am continuat din inelul simplu Karma sa construiesc prima colectie.”

I-am intalnit creatiile pentru prima oara, prin intermediul lookbook-ului pentru colectia vestimentara semnata de Irina Marinescu pentru primavara-vara 2016. Tinutele ei erau accesorizate cu bijuteriile unei colectii-capsula Madeleine. Estetica lor mi-a captat atentia si am cautat atunci designerul din spatele lor.

De curand, am avut ocazia de a-i adresa cateva intrebari despre povestea Madeleine, iar printre curiozitati s-a regasit si aceea daca exista o amintire anume legata de bijuterii, care a contribuit la pasiunea ei. “Verigheta bunicii mele, de acolo si dragostea pentru argint probabil. Tin minte ca era destul de simpla, dar avea niste stelute gravate,” a raspuns ea. De altfel, inelele sunt bijuteriile ei preferate, asta si pentru ca mainile reprezinta primul lucru la care se uita atunci cand cunoaste pe cineva.

Dincolo de design, bijuteriile reprezinta povesti. Uneori, acestea marcheaza un moment anume din viata noastra sau ne poarta gandul spre amintiri care ne aduc zambetul pe buze, alteori, vin de la cineva drag sau, pur si simplu, ne-au insotit indeaproape zi de zi, pentru mult timp.

Colectia Karma, prima colectie semnata Madeleine, mi-a amintit de copilarie, cand eu si prietenele de la bloc obisnuiam sa ne facem inele infasurand in jurul degetelor staniolul de la ciocolata. M-a surprins sa vad forma aceea neregulata, de care am uitat in timp, transpusa atat de fidel in bijuterii de aur si de argint, printr-o tehnica ce aveam sa aflu mai tarziu ca se numeste “Lost Wax”. Chiar daca inelul reprezinta una dintre piesele cheie, colectia cuprinde de asemenea coliere si bratari.

Bijuteriile Madalinei Radulea sunt definite de forme organice si finisaje raw si sunt modelate de cele mai multe ori din argint, respectiv argint reciclat. “Am stiut de la inceput ca vreau sa fac bijuterii raw. Nu poti fi creativ fara tehnica, asta am invatat primul lucru,” mi-a raspuns ea cand am intrebat-o daca a avut de la inceput o imagine clara a bijuteriilor pe care dorea sa le creeze sau estetica lor s-a cristalizat mai degraba pe masura ce a invatat limbajul tehnic al bijuteriei.

“Ma inspira mult oamenii cu care interactionez. Uneori imi ramane gandul la o bucatica dintr-o poza si de acolo pornesc,” povesteste ea si, chiar daca tendintele joaca un rol destul de important in procesul de creatie, acestea sunt adaptate astfel incat sa intre in armonie cu stilul ei, nu invers.

Madeleine Artisan Jeweler este unul dintre designerii pe care ii poti intalni la targul V for Vintage #18, gazduit, pe 8 si pe 9 aprilie, la Grand Hotel du Boulevard din Bucuresti. Madalina Radulea va participa cu piesele colectiilor Karma si Taboo. Nu ezita sa pasesti in universul Madeleine pe www.madeleine.com.ro, pe Facebook sau pe Instagram.

Fotografii: Nicoleta Grigore (imaginea cu Madalina Radulea in studio-ul ei) si Andrei Nemirschi (imagini de produs)

PUBLISHED ON 06.04.2017

more in Conversation Marks