INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

EDITOR'S CHOICE

Jean Paul Gaultier Haute Couture...

Sunt momente in care simt, pur si simplu, ce sa aleg…

RED CARPET

Rosamund Pike & florile

Nominalizarile pentru rolul din filmul Saltburn o transforma pe Rosamund Pike…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Jessica Watts. Picturi moderne pe tapet vintage.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Jessica Watts. Picturi moderne pe tapet vintage.

Jessica Watts obisnuieste sa adune tot felul de obiecte vechi sau maruntisuri inutile, cu gandul ca intr-o zi le va oferi o noua viata in arta ei. Printre lucrurile colectionate de-a lungul timpului, se regasesc si rolele de tapet din anii ’40, cu motive decorative care au inspirat picturile ei din seria “Wallflowers”, cele pe care vreau sa ti le prezint acum.

Acestea infatiseaza femei inconjurate de flori. Chipul lor este decupat, astfel incat, desi surprinse in cadre patrate ce creeaza sentimentul de intimitate, identitatea lor ramane necunoscuta. “Constient sau nu, examinam ceea ce lipseste si ne dorim sa stim mai mult,” spune Watts in descrierea de pe site-ul ei. Si adevarul asta este.


Gone Bush

Estetica ei m-a captivat de la bun inceput, chiar si fara sa stiu tehnica din spatele imaginilor. In pictura prin intermediul careia am descoperit-o pe Jessica Watts, personajul imortalizat intr-o parte isi acopera corpul cu un buchet de protea. Am urmarit, rand pe rand, fiecare detaliu.

De la florile roz pudrat, cu forme interesante, am trecut la pasarea colorata care se odihneste pe un fir din buchet. Am observat apoi contururile sterse ale plantelor si ale libelulelor de pe pielea dezgolita, care m-au dus cu gandul la tatuajele estompate de trecerea timpului. Am analizat si fundalul cu crizanteme albe si niste flori mici si galbene.

In momentul in care am aflat ca lucrarile nu pornesc de la traditionala panza alba, eram deja captivata de ele, iar faptul ca sunt realizate chiar peste tapetul care i-a servit artistei ca sursa de inspiratie nu a facut decat sa-mi accentueze curiozitatea. Demersul creativ ia astfel forma unei colaborari neconventionale. Watts intervine cu viziunea ei peste alte viziuni, le transforma, le completeaza si le aduce in contemporan.


Too Deliciosa

Intr-un video publicat pe Youtube de Jack Staniford, artista povesteste ca, atunci cand i-a venit ideea acestei serii, s-a gandit mai intai la cum arata societatea in perioada din care provin tapetele colectionate de ea si asa a ajuns la stereotipurile care defineau femeile. Etichetele atribuite lor le obiectivizau, iar “wallflower” reprezinta una dintre aceste etichete.

Cuvantul inseamna si micsunea, dar a fost ales in acest context pentru alta semnificatie a lui, care nu are corespondent exact in limba romana. Aceasta a doua semnificatie face referire astazi la o persoana care, din timiditate sau din lipsa de popularitate, ramane pe margine in diferite contexte sociale. In trecut, erau catalogate astfel femeile care, nefiind invitate de barbati la dans, sfarseau asteptand deoparte la o petrecere.

Watts si-a dorit sa schimbe aceasta semnificatie: “Arta mea este despre puterea feminina, dar nu este despre puterea sexuala: am vrut sa vad ce se intampla cu identitatea unei femei cand inlaturam privirea masculina. Atat de mult din identitatea noastra ca femei are legatura cu perspectiva barbatilor asupra noastra. Aceste lucrari reprezinta o incercare de a revendica feminitatea ca pe ceva care poate exista fara a cauta relevanta altundeva sau fara a cere permisiunea. (…) Femeile mele sunt independente. Ele sunt eroinele lumii lor si lumea lor este frumoasa,” conform jessicawatts.com.au.


Cloud 9

Viziunea artistei a starnit multe aprecieri. Lucrarile ei au fost prezentate de publicatii diverse, iar originalele sunt in mare parte vandute, ramanand disponibile doar variantele print. Mai mult decat atat, o colaborare recenta dintre Watts si  Affordable Decorators a dus la transpunerea picturilor in ceea ce au fost la inceput si anume in role de tapet care acopera in intregime peretii.

Jessica Watts traieste si lucreaza in Sydney, orasul in care a crescut. Chiar daca astazi se dedica in intregime artei, nu a fost asa dintotdeauna. Ea si-a inceput cariera in publicitate si a lucrat o buna perioada ca art director in New York, inainte sa se intoarca la dragostea ei pentru pictura. Poti sa-i urmaresti activitatea pe www.jessicawatts.com.au, pagina ei de Facebook sau pe contul de Instagram.


Mrs Finch

Serendipity

The Little Things

Fotografii: cu amabilitatea Jessicai Watts

PUBLISHED ON 25.06.2018

more in Mood Board