Cum prinde viata designul interior
Plantele in ghiveci dau viata designului interior, la propriu si la figurat. In continuare, am adunat la un loc ganduri despre ce le face atat de importante, precum si fotografii cu surse de inspiratie pentru propria casa.
Am mai spus asta si cu alte ocazii, plantele in ghiveci sunt colocatarele mele de cand ma stiu. In copilarie, datorita pasiunii si priceperii mamei de a le ingriji. Mai tarziu, datorita puterii lor de adaptare la toate stangaciile mele. Nu au rezistat toate pana am gasit eu echilibrul intre prea multa si prea putina apa, dar nu sunt chiar putine cele cu care convietuiesc de cand am venit la Bucuresti si mi-am asumat o astfel de responsabilitate. De doua decenii.
E reconfortant sa le privesc. Ma bucur cand le apare cate o frunza noua. Cand infloresc, nici nu mai zic… e foc de artificii in mintea mea. Daca m-ai fi intrebat anul trecut de ce cred ca au acest efect, e posibil sa fi luat in considerare ca raspuns faptul ca le asociez cu perioada fara prea multe griji a copilariei. Doar ca, intre timp, am aflat mai multe despre conceptul de biofilie, care, fara sa invalideze primul meu gand, mi-a oferit o perspectiva mai ampla asupra acestui subiect si a mai adaugat cuvinte la raspuns.
Foto: DESIGNECOLOGIST / Unsplash
Biofilia, in traducere dragostea pentru tot ce e viu, face referire la nevoia oamenilor de a fi in contact cu natura pentru a se simti bine. Obiceiurile mele sunt, de fapt, raspunsul la o nevoie. Ne putem simti dezradacinati atunci cand ne distantam prea tare de natura si, pentru a evita acest sentiment, atunci cand nu ne putem duce noi mai aproape, cautam moduri prin care sa o aducem pe ea mai aproape noi. Si, uite asa, ajung la designul biofilic, o notiune parca din ce in ce mai des intalnita in ultima perioada.
Ea mi-a evidentiat, printre altele, ca nu am pus plantele in valoare asa cum as fi putut-o face, dar nu e timpul pierdut. Ani la rand, am ales locul ghivecelor astfel incat plantele din interior sa aiba parte de cat mai multa lumina, fara sa acord aceeasi atentie impactului lor decorativ. Asta nu inseamna ca le asezam chiar la intamplare: toate langa fereastra si am terminat. Inseamna insa ca nu am facut intotdeauna cele mai inspirate alegeri.
In prezent, exista o mare varietate de optiuni: si de plante, si de surse de informatii despre cum sa le ingrijesti, si de ghivece care sa se asorteze cu orice, si de idei despre cum sa le integrezi in locuinta. E loc nelimitat pentru creativitate. Pe de-o parte, asta ajuta mult pentru ca nu a fost mereu asa. Pe de alta parte, prea multe variante ne pot pune in incurcatura din cauza ca spatiul pe care il avem la dispozitie este limitat.
Cand devine dificil de jonglat, rezultatele la care au ajuns alti oameni ma ghideaza cum sa ies din impas. Asa imi dau seama cu ce rezonez, cu ce nu si imi fac ordine in idei. Daca acest lucru e valabil si pentru tine, am adunat cateva fotografii cu surse de inspiratie numai bune de apelat la nevoie.
M-am intrebat cum, desi am mai mentionat colocatarele mele in diverse situatii de-a lungul timpului, abia acum au parte de un astfel de articol. Faptul ca am citit despre designul biofilic in Carticica de biniste – ghidul complet al fericirii de acasa a contribuit la asta. A mai contribuit si faptul ca am cumparat si am primit cateva ghivece noi si acum caut pe cine sa gazduiasca fiecare. Insa, declicul s-a produs datorita plantelor de la noul loc de unde lucrez (fotografiile Andreei Macri surprind atmosfera de aici). Ele mi-au aratat pe propria minte ca plantele in ghiveci au acel efect reconfortant in orice spatiu interior. Asa ne putem simti putin acasa, oriunde am fi. Da, chiar si la birou.:)
Foto: Andreea Macri
Foto: Andreea Macri
Foto: Andreea Macri
MAI MULTA INSPIRATIE PENTRU ACASA
Foto: laura adai / Unsplash
Foto: Edgar Castrejon / Unsplash
Foto: Tina Dawson / Unsplash
Foto: Hemant Kanojiya / Unsplash
Foto: Lukas Schroeder on Unsplash