EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Courtney Mattison. Arta pentru protejarea oceanelor.

Courtney Mattison realizeaza sculpturi de mari dimensiuni, cu recife de corali din ceramica, fragile si complexe, cum sunt, de altfel, si cele reale. Lucrarile ei au nu doar un impact vizual puternic, ci si un mesaj pe masura. Ele expun efectele nocive ale incalzirii globale asupra vietii subacvatice si devin un manifest pentru conservarea marilor si a oceanelor.

 “Protejam lucrurile de care ne pasa si ne pasa de ceea ce cunoastem si intelegem”, spune Mattison pe site-ul personal. Acest gand a motivat-o sa foloseasca sculptura ca mijloc de informare despre ceea ce se intampla in adancuri. “Arta poate aduce la suprafata si la vedere frumusetea recifelor si pericolul in care se afla ele si ne poate inspira sa protejam oceanul.”


Sculptura Confluence, Our Changing Seas V, 2018. Fotografie: Amanda Brooks pentru Art in Embassies, US Department of State;

Conform courtneymattison.com, Matisson a inceput seria “Our Changing Seas” in 2011, iar anul acesta a creat in cadrul ei si sculptura “Confluence”, cea mai mare de pana acum. Aceasta are peste opt metri inaltime si o latime de aproape 6 metri. Expusa in Jakarta la Ambasada Statelor Unite, ea este un omagiu adus partii din Triunghiul de Corali ce apartine Indoneziei.

Mi-a captat atentia in online prin bogatia detaliilor, prin culoare, dar si prin lipsa culorii, care sugereaza albirea coralilor, un fenomen declansat de incalzirea oceanelor. Concret, din aceasta cauza, algele colorate, cu care coralii traiesc in simbioza, le parasesc tesuturile. Ramasi fara sursa de hrana, acestia risca sa moara daca situatia nu se remediaza.

Sculptura Confluence, Our Changing Seas V, 2018. Fotografie: Amanda Brooks pentru Art in Embassies, US Department of State;

Sculpturile pun in contrast exuberanta recifelor sanatoase cu monotonia celor afectate de schimbarile de temperatura. Ele sunt rezultatul pasiunii artistei americane pentru ceramica si a preocuparii ei fata de mediul inconjurator, aprofundate prin studii in ambele discipline. Abordarea ei interdisciplinara a determinat-o sa se autonumeasca “artivista”, un mix intre artista si activista. Sprijinul ei pentru viata marina nu ia doar forma unor sculpturi, ci si a unei donatii anuale. Ea directioneaza o parte din banii pe care ii castiga  din arta catre initiativa globala Mission Blue, condusa de oceanografa Sylvia Earle, care militeaza pentru crearea unei retele mondiale de zone marine protejate.

Structurile elaborate ale coralilor sunt modelate de Mattison cu ajutorul unor instrumente simple, precum betigasele sau pensulele, iar procesul este unul cat se poate de migalos. E nevoie de multa rabdare pentru a transpune complexitatea recifelor in ceramica. Inca un lucru care mi s-a parut interesant cand am citit despre Mattison este faptul ca, pe langa forme, culori, dimensiuni sau fragilitate, lucrarile ei si coralii reali mai au un element in comun: carbonatul de calciu. Acesta este prezent si in scheletul coralilor, si in materialele folosite in ceramica.

Estetica si etica de lucru reprezinta doua componente cheie in arta lui Mattison. Pentru a reduce impactul asupra mediului, ea recicleaza, foloseste materiale locale si arde piesele doar atunci cand cuptoarele sunt pline. Daca te-a captivat si pe tine povestea lui Courney Mattison, poti afla mai multe despre ea pe courtneymattison.com, pe contul ei de Instagram sau pe pagina ei de Facebook.


Our Changing Seas III, 2014 Foto: Arthur Evans pentru Tang Museum

Our Changing Seas III, 2014 Foto: Arthur Evans pentru Tang Museum

Our Changing Seas II, o poveste despre recifele de corali din Atlantic si Marea Caraibilor, 2013. Foto: Courtney Mattison;

Our Changing Seas I, o poveste despre recifele de corali, 2011. Foto: Derek Parks pentru NOAA;

Our Changing Seas I, o poveste despre recifele de corali, 2011. Foto: Derek Parks pentru NOAA.

Fotografii: prin amabilitatea lui Courtney Mattison

PUBLISHED ON 21.12.2018

more in Mood Board