ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Courtney Mattison. Arta pentru protejarea oceanelor.

Courtney Mattison realizeaza sculpturi de mari dimensiuni, cu recife de corali din ceramica, fragile si complexe, cum sunt, de altfel, si cele reale. Lucrarile ei au nu doar un impact vizual puternic, ci si un mesaj pe masura. Ele expun efectele nocive ale incalzirii globale asupra vietii subacvatice si devin un manifest pentru conservarea marilor si a oceanelor.

 “Protejam lucrurile de care ne pasa si ne pasa de ceea ce cunoastem si intelegem”, spune Mattison pe site-ul personal. Acest gand a motivat-o sa foloseasca sculptura ca mijloc de informare despre ceea ce se intampla in adancuri. “Arta poate aduce la suprafata si la vedere frumusetea recifelor si pericolul in care se afla ele si ne poate inspira sa protejam oceanul.”


Sculptura Confluence, Our Changing Seas V, 2018. Fotografie: Amanda Brooks pentru Art in Embassies, US Department of State;

Conform courtneymattison.com, Matisson a inceput seria “Our Changing Seas” in 2011, iar anul acesta a creat in cadrul ei si sculptura “Confluence”, cea mai mare de pana acum. Aceasta are peste opt metri inaltime si o latime de aproape 6 metri. Expusa in Jakarta la Ambasada Statelor Unite, ea este un omagiu adus partii din Triunghiul de Corali ce apartine Indoneziei.

Mi-a captat atentia in online prin bogatia detaliilor, prin culoare, dar si prin lipsa culorii, care sugereaza albirea coralilor, un fenomen declansat de incalzirea oceanelor. Concret, din aceasta cauza, algele colorate, cu care coralii traiesc in simbioza, le parasesc tesuturile. Ramasi fara sursa de hrana, acestia risca sa moara daca situatia nu se remediaza.

Sculptura Confluence, Our Changing Seas V, 2018. Fotografie: Amanda Brooks pentru Art in Embassies, US Department of State;

Sculpturile pun in contrast exuberanta recifelor sanatoase cu monotonia celor afectate de schimbarile de temperatura. Ele sunt rezultatul pasiunii artistei americane pentru ceramica si a preocuparii ei fata de mediul inconjurator, aprofundate prin studii in ambele discipline. Abordarea ei interdisciplinara a determinat-o sa se autonumeasca “artivista”, un mix intre artista si activista. Sprijinul ei pentru viata marina nu ia doar forma unor sculpturi, ci si a unei donatii anuale. Ea directioneaza o parte din banii pe care ii castiga  din arta catre initiativa globala Mission Blue, condusa de oceanografa Sylvia Earle, care militeaza pentru crearea unei retele mondiale de zone marine protejate.

Structurile elaborate ale coralilor sunt modelate de Mattison cu ajutorul unor instrumente simple, precum betigasele sau pensulele, iar procesul este unul cat se poate de migalos. E nevoie de multa rabdare pentru a transpune complexitatea recifelor in ceramica. Inca un lucru care mi s-a parut interesant cand am citit despre Mattison este faptul ca, pe langa forme, culori, dimensiuni sau fragilitate, lucrarile ei si coralii reali mai au un element in comun: carbonatul de calciu. Acesta este prezent si in scheletul coralilor, si in materialele folosite in ceramica.

Estetica si etica de lucru reprezinta doua componente cheie in arta lui Mattison. Pentru a reduce impactul asupra mediului, ea recicleaza, foloseste materiale locale si arde piesele doar atunci cand cuptoarele sunt pline. Daca te-a captivat si pe tine povestea lui Courney Mattison, poti afla mai multe despre ea pe courtneymattison.com, pe contul ei de Instagram sau pe pagina ei de Facebook.


Our Changing Seas III, 2014 Foto: Arthur Evans pentru Tang Museum

Our Changing Seas III, 2014 Foto: Arthur Evans pentru Tang Museum

Our Changing Seas II, o poveste despre recifele de corali din Atlantic si Marea Caraibilor, 2013. Foto: Courtney Mattison;

Our Changing Seas I, o poveste despre recifele de corali, 2011. Foto: Derek Parks pentru NOAA;

Our Changing Seas I, o poveste despre recifele de corali, 2011. Foto: Derek Parks pentru NOAA.

Fotografii: prin amabilitatea lui Courtney Mattison

PUBLISHED ON 21.12.2018

more in Mood Board