RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte

Colectia SOXEN de Ileana Sebe si Agnes Lukacs

Impreuna cu cinci mestesugari din Valea Hartibaciului si din imprejurimi, designerii Ileana Sebe si Agnes Lukacs au realizat o colectie de obiecte unice, care vorbesc, intr-un limbaj subtil si echilibrat, despre patrimonial cultural sasesc. Intitulata sugestiv Saxon (sas), colectia face parte din proiectul KraftMade, initiat de TATAIA in colaborare cu Asociatia Saxon. Misiunea acestuia este sa conecteze mestesugarii cu piete noi pentru a readuce in prim plan mestesugul ca utilitate, nu doar ca artizanat.

 

Primii mestesugari invitati sa faca parte din reteaua KraftMade sunt Nicusor (tamplar), Uwe (sculptor), Rodica (tesatoare), Viorica (broderie, dantele) si Marcel (pielar). Ei sunt si cei care le-au sprijinit pe Ileana si pe Agnes in procesul lor de a oferi interpretari creative unor tehnici de lucru, precum si unor obiecte de sute de ani. Rezultatul impresioneaza prin maiestria cu care diferite obiecte traditionale se transforma in noi obiecte, ce pastreaza intact respectul fata de folclor. Designul scaunului traditional taranesc a inspirat realizarea unui bol cu dantela sculptata in lemn sau tehnica de realizare a biciului, respectata si stapanita de pielarul Marcel a facuta posibila realizarea unei lese inedite. Apoi, sucitorul de aluat a devenit un cuier inedit sau, infrumusetat cu o sculptura realizata cu dalta, si-a pastrat utilizatea initiala, promitand biscuiti de poveste.

Bol cu dantelarie sculptata manual, inspirat de scaunul taranesc

Sucitor pentru bicuiti cu broderie realizata cu dalta

Cuier realizat dintr-un sucitor cu impletituri cu carlionti pe care le mai vezi azi doar la muzeu

Lampa a carei inspiratie a pornit de la “Fuga Lolelor”, un obicei sasesc vechi de peste o suta de ani. Pentru a alunga iarna, un alai impresionant de personaje mascate faceau o galagie impresionanta cu ajutorul unor bice. Acestea erau realizate dupa o randuiala foarte bine pusa la punct, dintr-o impletitura decorativa in patrat, cu doua culori. Aceeasi tehnica a fost folosita pentru a crea si lampa.

Perna decorativa. In broderia saseasca, cerbul este prezentat ca rege al padurii, simbol al mandriei si al nobilimii. Prin intermediul stelutelor adaugate, creatorii ei si-au dorit sa acorde o componenta psihedelica rigurozitatii transilvanene.

Cuierul-suveica. O piesa inspirata de componenta cheie in razboiul de tesut. Rolul ei este de a transporta firul prin tesatura pentru a crea cele mai diferite modele.

Lesa realizata de nenea Marcel, utilizand tehnica impletitului bicelor sasesti. El este singurul care mai face bice impletite pe rotund, cu atata pricepere incat rezista o viata intreaga.

Taburet din lemn de stejar, brodat cu burghiul, acul si ata volga

Obiectele create sunt prototipuri si au putut fi vazute intr-un eveniment destinat specialistilor la HUB Talks.

KraftMade este un proiect de promovare si dezvoltare sustenabila a folclorului romanesc autentic, dedicat mestesugarilor si artistilor din Romania.

“Respectam traditia. Suntem pasionati de mestesug. Credem in lucrurile facute bine. Adunam magia povestilor si suntem vrajiti de atentia la detalii. Dam putere comunitatilor si cream sustenabilitate. Credem ca diversitatea si complexitatea traditionalului trebuie sa fie mana in mana cu designul. Pentru ca mainile sunt instrumentul celor mai sofisticate operatiuni si pentru ca vrem sa dam mai departe intelepciunea din strabuni am creat reteaua KraftMade.”reprezentantii KraftMade

Mai multe informatii pe www.kraftmade.ro si pe Facebook KraftMade

Foto: KRAFTMADE

PUBLISHED ON 09.10.2013

more in Mood Board