INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte

Colectia SOXEN de Ileana Sebe si Agnes Lukacs

Impreuna cu cinci mestesugari din Valea Hartibaciului si din imprejurimi, designerii Ileana Sebe si Agnes Lukacs au realizat o colectie de obiecte unice, care vorbesc, intr-un limbaj subtil si echilibrat, despre patrimonial cultural sasesc. Intitulata sugestiv Saxon (sas), colectia face parte din proiectul KraftMade, initiat de TATAIA in colaborare cu Asociatia Saxon. Misiunea acestuia este sa conecteze mestesugarii cu piete noi pentru a readuce in prim plan mestesugul ca utilitate, nu doar ca artizanat.

 

Primii mestesugari invitati sa faca parte din reteaua KraftMade sunt Nicusor (tamplar), Uwe (sculptor), Rodica (tesatoare), Viorica (broderie, dantele) si Marcel (pielar). Ei sunt si cei care le-au sprijinit pe Ileana si pe Agnes in procesul lor de a oferi interpretari creative unor tehnici de lucru, precum si unor obiecte de sute de ani. Rezultatul impresioneaza prin maiestria cu care diferite obiecte traditionale se transforma in noi obiecte, ce pastreaza intact respectul fata de folclor. Designul scaunului traditional taranesc a inspirat realizarea unui bol cu dantela sculptata in lemn sau tehnica de realizare a biciului, respectata si stapanita de pielarul Marcel a facuta posibila realizarea unei lese inedite. Apoi, sucitorul de aluat a devenit un cuier inedit sau, infrumusetat cu o sculptura realizata cu dalta, si-a pastrat utilizatea initiala, promitand biscuiti de poveste.

Bol cu dantelarie sculptata manual, inspirat de scaunul taranesc

Sucitor pentru bicuiti cu broderie realizata cu dalta

Cuier realizat dintr-un sucitor cu impletituri cu carlionti pe care le mai vezi azi doar la muzeu

Lampa a carei inspiratie a pornit de la “Fuga Lolelor”, un obicei sasesc vechi de peste o suta de ani. Pentru a alunga iarna, un alai impresionant de personaje mascate faceau o galagie impresionanta cu ajutorul unor bice. Acestea erau realizate dupa o randuiala foarte bine pusa la punct, dintr-o impletitura decorativa in patrat, cu doua culori. Aceeasi tehnica a fost folosita pentru a crea si lampa.

Perna decorativa. In broderia saseasca, cerbul este prezentat ca rege al padurii, simbol al mandriei si al nobilimii. Prin intermediul stelutelor adaugate, creatorii ei si-au dorit sa acorde o componenta psihedelica rigurozitatii transilvanene.

Cuierul-suveica. O piesa inspirata de componenta cheie in razboiul de tesut. Rolul ei este de a transporta firul prin tesatura pentru a crea cele mai diferite modele.

Lesa realizata de nenea Marcel, utilizand tehnica impletitului bicelor sasesti. El este singurul care mai face bice impletite pe rotund, cu atata pricepere incat rezista o viata intreaga.

Taburet din lemn de stejar, brodat cu burghiul, acul si ata volga

Obiectele create sunt prototipuri si au putut fi vazute intr-un eveniment destinat specialistilor la HUB Talks.

KraftMade este un proiect de promovare si dezvoltare sustenabila a folclorului romanesc autentic, dedicat mestesugarilor si artistilor din Romania.

“Respectam traditia. Suntem pasionati de mestesug. Credem in lucrurile facute bine. Adunam magia povestilor si suntem vrajiti de atentia la detalii. Dam putere comunitatilor si cream sustenabilitate. Credem ca diversitatea si complexitatea traditionalului trebuie sa fie mana in mana cu designul. Pentru ca mainile sunt instrumentul celor mai sofisticate operatiuni si pentru ca vrem sa dam mai departe intelepciunea din strabuni am creat reteaua KraftMade.”reprezentantii KraftMade

Mai multe informatii pe www.kraftmade.ro si pe Facebook KraftMade

Foto: KRAFTMADE

PUBLISHED ON 09.10.2013

more in Mood Board