INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Colectia SOXEN de Ileana Sebe si Agnes Lukacs

Impreuna cu cinci mestesugari din Valea Hartibaciului si din imprejurimi, designerii Ileana Sebe si Agnes Lukacs au realizat o colectie de obiecte unice, care vorbesc, intr-un limbaj subtil si echilibrat, despre patrimonial cultural sasesc. Intitulata sugestiv Saxon (sas), colectia face parte din proiectul KraftMade, initiat de TATAIA in colaborare cu Asociatia Saxon. Misiunea acestuia este sa conecteze mestesugarii cu piete noi pentru a readuce in prim plan mestesugul ca utilitate, nu doar ca artizanat.

 

Primii mestesugari invitati sa faca parte din reteaua KraftMade sunt Nicusor (tamplar), Uwe (sculptor), Rodica (tesatoare), Viorica (broderie, dantele) si Marcel (pielar). Ei sunt si cei care le-au sprijinit pe Ileana si pe Agnes in procesul lor de a oferi interpretari creative unor tehnici de lucru, precum si unor obiecte de sute de ani. Rezultatul impresioneaza prin maiestria cu care diferite obiecte traditionale se transforma in noi obiecte, ce pastreaza intact respectul fata de folclor. Designul scaunului traditional taranesc a inspirat realizarea unui bol cu dantela sculptata in lemn sau tehnica de realizare a biciului, respectata si stapanita de pielarul Marcel a facuta posibila realizarea unei lese inedite. Apoi, sucitorul de aluat a devenit un cuier inedit sau, infrumusetat cu o sculptura realizata cu dalta, si-a pastrat utilizatea initiala, promitand biscuiti de poveste.

Bol cu dantelarie sculptata manual, inspirat de scaunul taranesc

Sucitor pentru bicuiti cu broderie realizata cu dalta

Cuier realizat dintr-un sucitor cu impletituri cu carlionti pe care le mai vezi azi doar la muzeu

Lampa a carei inspiratie a pornit de la “Fuga Lolelor”, un obicei sasesc vechi de peste o suta de ani. Pentru a alunga iarna, un alai impresionant de personaje mascate faceau o galagie impresionanta cu ajutorul unor bice. Acestea erau realizate dupa o randuiala foarte bine pusa la punct, dintr-o impletitura decorativa in patrat, cu doua culori. Aceeasi tehnica a fost folosita pentru a crea si lampa.

Perna decorativa. In broderia saseasca, cerbul este prezentat ca rege al padurii, simbol al mandriei si al nobilimii. Prin intermediul stelutelor adaugate, creatorii ei si-au dorit sa acorde o componenta psihedelica rigurozitatii transilvanene.

Cuierul-suveica. O piesa inspirata de componenta cheie in razboiul de tesut. Rolul ei este de a transporta firul prin tesatura pentru a crea cele mai diferite modele.

Lesa realizata de nenea Marcel, utilizand tehnica impletitului bicelor sasesti. El este singurul care mai face bice impletite pe rotund, cu atata pricepere incat rezista o viata intreaga.

Taburet din lemn de stejar, brodat cu burghiul, acul si ata volga

Obiectele create sunt prototipuri si au putut fi vazute intr-un eveniment destinat specialistilor la HUB Talks.

KraftMade este un proiect de promovare si dezvoltare sustenabila a folclorului romanesc autentic, dedicat mestesugarilor si artistilor din Romania.

“Respectam traditia. Suntem pasionati de mestesug. Credem in lucrurile facute bine. Adunam magia povestilor si suntem vrajiti de atentia la detalii. Dam putere comunitatilor si cream sustenabilitate. Credem ca diversitatea si complexitatea traditionalului trebuie sa fie mana in mana cu designul. Pentru ca mainile sunt instrumentul celor mai sofisticate operatiuni si pentru ca vrem sa dam mai departe intelepciunea din strabuni am creat reteaua KraftMade.”reprezentantii KraftMade

Mai multe informatii pe www.kraftmade.ro si pe Facebook KraftMade

Foto: KRAFTMADE

PUBLISHED ON 09.10.2013

more in Mood Board