Cateva ganduri despre show-uri de moda memorabile
Orice inceput de conversatie pe tema #SaptamanaModei imi declanseaza in minte imagini, mai intai, neclare. Niste siluete pe un podium fara contur, ca si cum aparatul foto nu a reusit sa focalizeze la timp. Dar, daca staruiesc asupra lor, deslusesc din ce in ce mai multe detalii. Atunci cand conversatia nu e una punctuala, astfel incat memoria sa se duca tintit spre anumite momente, obisnuiesc sa ma opresc la cadre din show-urile care mi-au placut mult.
Desfasurat la Milano, pe 23 septembrie 2022, show-ul Gucci pentru primavara-vara anului viitor a dominat imediat feedul meu de social media. Cand am vazut primele imagini, nu am stiut exact la ce ma uit. E o iluzie optica? E tehnologie? M-am lamurit abia dupa ce am citit descrierile. Zeci de gemeni au pasit pe catwalk in tinute identice si, oricat de izbitoare e asemanarea dintre ei, daca le acorzi mai multa atentie, diferentele se fac remarcate. Mi s-a parut interesant cum directorul de creatie Alessandro Michele a subliniat ideea de unicitate printr-un show in care totul a fost prezentat la dublu.
Sursa foto: Hepta.ro / Imagini din prezentarea Gucci SS 2023
Ramane de vazut daca Gucci Twinsburg va influenta cadrele care imi vor aparea in minte de acum incolo, cand ma voi gandi la #SaptamanaModei. Deocamdata, acesta este unul dintre evenimentele care a influentat vizita mea printre amintiri despre show-uri care m-au impresionat si care au trecut deja testul timpului. Dintre toate, mentionez acum doar trei.
*
ALEXANDER MCQUEEN primavara-vara 1999
Sursa video: Fashion Channel via YouTube.com
Am aflat de acest show la ani distanta de cand a avut loc si, de atunci, mi-a fost readus in atentie constant, in diferite forme. Dupa mai bine de doua decenii, performance-ul situat la granita dintre moda, arta si tehnologie continua sa inspire.
Finalul reprezinta un moment memorabil din cariera lui McQueen, dar si din istoria modei: ultima tinuta, o rochie alba, este vopsita live de niste roboti, in timp ce o portiune din podium se invarte cu Shalom Harlow, topmodelul care o poarta.
Sursa foto: Hepta.ro / Imagini din prezentarea Coperni SS 2023
La Saptamana Modei de la Paris pentru primavara-vara 2023, Coperni a adus un omagiu lui McQueen si chiar acestui moment. Bella Hadid a fost imbracata intr-o rochie alba, realizata live pe podium. De aceasta data, spray-urile nu au fost manevrate de roboti, ci de oameni, iar tehnologia s-a aflat in interiorul recipientelor care nu au pulverizat culoare, ci particule preschimbate in material textil pe corpul topmodelului.
CHANEL primavara-vara 2012
Sursa video: Chanel via YouTube.com
Nu cred ca gresesc daca il numesc pe Karl Lagerfeld un maestru al show-urilor. Prezentarile Chanel orchestrate de el erau mereu gandite ca un spectacol. De-a lungul anilor, podiumul de la Grand Palais a fost transformat in fel si chip: in galerie de arta, shopping center, bulevard pentru o demonstratie feminista… si cate si mai cate.
Mi-a placut cum au fost realizate multe dintre ele, dar am un show preferat, care, din punctul meu de vedere, ar putea fi mentionat in dictionar ca exemplu la expresia “de vis”. Ma refer la show-ul pentru colectia primavara-vara 2012.
Sursa foto: Hepta.ro / Imagini din prezentarea Chanel SS 2012
Modelele au pasit pe un podium imaculat, inspirat de lumea subacvatica si transformat in realitate de Zaha Hadid. Designul arhitectei, desi impresionant, nu a acaparat toata atentia, ba dimpotriva. Acesta a pus in valoare designul pieselor vestimentare, cu texturi ce amintesc cand de irizatiile solzilor de peste, cand de complexitatea coralilor, cand de transparenta apei. Spre final, o scoica alba si-a deschis cochilia si, din interiorul ei, a aparut Florence Welch, care a cantat “What The Water Gave Me”. Cum va spuneam: de vis.
IRIS VAN HERPEN – Aeriform – colectia couture toamna-iarna 2017
Sursa video: Iris van Herpen via YouTube.com
Cu formele lor imprumutate parca dintr-o alta lume, piesele haute couture create de Iris van Herpen sunt si ele un spectacol in sine. Un spectacol in care moda, arta si tehnologia joaca rolurile principale.
Iris van Herpen este unul dintre designerii mei preferati. Cu toate ca, in materie de vestimentatie, imi cam place tot ce iese din mintea ei, am un show favorit. Nu m-ar mira ca acesta sa fie detronat de un altul conceput de ea in viitor, dar, pana atunci, ma opresc la show-ul Aeriform care a marcat implinirea a 10 ani de la prima prezentare a designerului.
Sursa foto: Hepta.ro / Imagini din prezentarea Iris Van Herpen – Aeriform
Potrivit IrisvanHerpen.com, colectia haute couture pentru toamna-iarna 2017 este inspirata de performance-urile trupei daneze Between Music, care interpreteaza muzica sub apa, cu vocea si cu instrumente adaptate. De aici si formele fluide ale vestimentatiei si jocurile de transparente ce amintesc de miscarile apei si ale undelor sonore. Modelele au defilat printre acvarii mari, din interiorul carora au cantat live artistii de la Between Music.
*
Am urmarit multe prezentari de moda de-a lungul timpului, uneori, prin intermediul fotografiilor sau al video-urilor, alteori, si, si. Online-ul a facilitat asta. Stiu, nu se compara experienta din spatele unui ecran cu cea de la fata locului, dar asta nu face decat sa ma incurajeze ca alegerile din lista preferatelor sunt, totusi, relevante. Daca m-au facut pe mine sa raman cu ochii inimioare, chiar si asa, de la distanta, cum ar putea ele sa nu ocupe un loc printre momentele memorabile ale modei pentru cei care au fost acolo fizic?
De la evenimente restranse, la spectacole grandioase in cladiri monument si pana la productii virtuale, atunci cand restrictiile generate de pandemie au impus regandirea conceptelor, modul in care sunt prezentate colectiile evolueaza odata cu industria si cu societatea. Cine stie cum vor arata ele in viitor? De obicei, cand pare ca totul a fost facut deja si nu te mai poate surprinde nimic, vine cineva care arata ca doar pare.
Sursa fotografie principala: Hepta.ro / Imagine din prezentarea Chanel SS 2012