Cand designul prinde viata
Spun deseori despre mama ca ar putea salva orice planta si aceasta i-ar multumi cu flori. Sunt multe cunostinte si multa experienta in modul in care le ingrijeste ea, dar si un talent aparte care face totul sa para atat de simplu – talent din care am mostenit destul de putin, dar ma straduiesc… Plantele in ghiveci sunt niste colocatari tacuti cu care mi-am impartit dintotdeauna spatiul pe care l-am numit acasa. Poate tocmai integrarea lor in proiectele de design semnate de Alessandra Meacci m-a atras imediat in universul ei creativ.
Dharma, biblioteca
Dharma este o biblioteca despre care designerul spune ca are inima verde. Am gasit-o de curand printre castigatoarele A’Design Award & Competition 2016, la sectiunea “A’ Furniture, Decorative Items and Homeware Design Award”. Meacci a conceput lucrarea ca pe o piesa de mobilier care delimiteaza spatiile din incaperi. Asa ca nu e intamplator faptul ca arata la fel de bine din orice parte alegi sa ii analizezi detaliile.
Mi-a placut ideea designerului de a transforma plantele intr-o extensie a obiectelor pe care le creeaza. In functie de culorile, de formele lor si de maiestria cu care sunt ingrijite:), ele imbraca barele de fier si transforma biblioteca intr-un perete viu, presarat pe alocuri cu module hexagonale din lemn colorat, pentru carti. Aveam sa aflu mai tarziu ca aceste forme care amintesc de fagurii de miere reprezinta un element recurent in lucrarile Alessandrei Meacci. Le-am reintalnit pe site-ul ei si la ghivecele si suporturile pentru flori, denumite Gardeny, si in cadrul sistemelor de perete Cloudy Day.
Gardeny, suporturi pentru flori
Sistem de perete Cloudy Day
“Ca designer, scopul meu este sa realizez obiecte pe care nu le descoperi doar dintr-o privire. Ele iti dezvaluie de fiecare data o noua fateta si iti ofera o imagine diferita in functie de momentul zilei, de cum cade lumina, de locul in care te afli. Sunt obiecte care interactioneaza cu mediul in care sunt asezate. Prind viata datorita luminii, deseneaza spatiul cu umbrele lor texturate, si, in cazul celor mai recente creatii, compun caleidoscopuri cromatice prin reflexiile materialului stralucitor pe care il utilizez,” povesteste Alessandra Meacci pe alemeacci-design.com.
Tot aici am intalnit si proiectul Bolina, care a urcat imediat in topul preferintelor. Dezvoltat in jurul aceluiasi concept de a separa spatiul si de a aduce impreuna plantele si cartile, Bolina are o forma cilindrica, realizata dintr-o baza de metal si din corzi colorate, folosite de obicei in navigatie. Sistemul de corzi in tensiune a oferit raspunsul la dorinta ei de a crea un obiect usor atat in greutate, cat si in modul de asamblare si dezasamblare.
Bolina, rafturi pentru carti si suport pentru flori
Alessandra Meacci a absolvit arhitectura in 2005, iar un an mai tarziu a obtinut si calificarea de Interior Architecture Designer. In prezent, ea locuieste in orasul Padova din Italia si, chiar daca atentia mea s-a concentrat acum pe partea de design de obiect, portofoliul ei include si proiecte de arhitectura si de design interior.
Daca doresti sa afli mai multe despre ea, o gasesti la un click distanta pe alemeacci-design.com, pe Facebook, pe Instagram sau Twitter.
Fotografii: prin amabilitatea Alessandrei Meacci