ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Broderia sau arta de a desena cu ac si ata
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Broderia sau arta de a desena cu ac si ata

Consider broderia fermecatoare: de la modele simple cusute pe tricouri la picturi minutioase, realizate cu ac si ata. Nu stiu sa explic concret si complet ce o face atat de speciala pentru mine. Textura e, cu siguranta, unul dintre motive. Minutiozitatea cusutului e altul. Si, ca in cazul multora dintre lucrurile care imi plac astazi, au si amintirile contributia lor.

Stiu ca bunica mea materna broda. Cand spun asta am in minte cateva ii cusute de ea, cu motive diverse. Cata migala si rabdare! Si nu voi uita, probabil, niciodata costumul popular purtat de mine in copilarie. E facut de ea.

Cu toate astea, nu am nicio amintire cu bunica brodand, doar cu ea cand pregatea firele de lana din care ne facea noua, nepotilor, ciorapi in care sa ne adapostim picioarele pe timpul iernii. Pot doar sa imi imaginez cum cosea, cand de nevoie, cand pentru a da o forma timpului liber, si sa ma intreb daca stia cat de talentata era.

Broderia este si arta, si design, si stil de viata, si experiment personal, iar mie imi place in toate formele ei. Din acest motiv, m-am gandit sa aduc impreuna cateva dintre numele de artiste si designeri a caror activitate o urmaresc de mai mult sau mai putin timp.

Sunt nume pe care le-am intalnit intamplator, fie prin intermediul social media, fie prin intermediul unor articole sau expozitii. Sunt nume despre care pot spune ca reprezinta, in acest moment, top of mind cand vine vorba despre broderie. Daca vrei sa le urmaresti, in caz ca nu o faci deja, am inclus mai jos conturile lor de Instagram.

De altfel, numele care m-a determinat sa pornesc aceasta calatorie printre surse de inspiratie si amintiri l-am intalnit recent tot pe Instagram. Este vorba despre Katherine (@kq_creates). Ea combina broderia cu pictura pentru a compune imagini inspirate de natura. Marea, raurile si viata acvatica reprezinta elemente cheie in lucrarile ei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katherine (@kq_creates)

Tot din natura sunt inspirate si broderiile miniaturale, semnate de Chloe Giordano. In cazul ei, e vorba despre iepuri salbatici, veverite, pasari, fluturi colorati, ciuperci sau flori. Multe dintre ele sunt elemente specifice faunei si florei din Marea Britanie.

Lui Chloe Giordano i-am adresat cateva intrebari despre universul ei creativ, in urma cu mai bine de patru ani. Am aflat atunci ca, desi a studiat ilustratie, a inlocuit treptat pensulele si culorile cu ace si ata. Cum si-a dorit ca broderiile sa pastreze estetica ilustratiilor ei, a fost nevoie de cautari si incercari inainte de a gasi tehnica potrivita.

Povestea ei are cateva puncte comune cu cea a unei alte artiste pe care o urmaresc. Potrivit site-ului ei, Cayce Zavaglia a studiat initial pictura si apoi a ales ca mediu de expresie broderia. Spre deosebire de Giordano, ea realizeaza portrete hiperrealiste, impresionante si atunci cand sunt privite din fata, si atunci cand sunt analizate din spate. Si ele reprezinta rezultatul unor cautari de a transpune in broderie tehnici specifice picturii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @caycezavagliastudio

Michelle Kingdom este o alta artista cu care am rezonat din prima clipa. Arta ei are o delicatete si o melancolie aparte. “Lucrarile mele exploreaza peisaje psihologice, luminand ganduri ramase nespuse. Creez din ata lumi in miniatura pentru a surprinde voci interioare evazive, dar persistente,” spune ea pe site-ul personal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelle Kingdom (@michelle.kingdom)

Din lumea designului, vreau sa mentionez, fara doar si poate, Atelier Tron. Broderiile dezvoltate sub aceasta semnatura sunt cand jucause, cum e cazul fructelor si legumelor brodate pe diferite piese vestimentare, cand conceptuale, cum e cazul colectiei de hanorace brodate cu topografia unor munti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Atelier Tron (@ateliertron)

Broderiile reprezinta, in mod clar, un element cheie in povestea atelierului, dar nu singurul. Alegerile, de la textilele folosite la vopseaua care le coloreaza si pana la cantitatile in care sunt lucrate piesele, trec printr-un filtru important: sustentabilitatea.

Trec acum la Keur Paris, un brand din Franta. Nu mai stiu cum l-am descoperit. Stiu, in schimb, de ce si-a gasit loc in mintea mea si de ce nu l-am mai mutat de acolo. Este un brand despre tricouri, cu precadere albe, si broderii inedite, cu multe inimi integrate in tot felul de modele jucause. De cand ii urmaresc parcursul, designul broderiilor s-a dezvoltat semnificativ, dar energia pe care o transmit ele ramane aceeasi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KEUR (@keurparis)

Aceste povesti si altele nementionate acum mi-au dat un imbold sa incerc si eu sa brodez. Cum imi place ideea de activitate recreativa, in urma careia, daca am noroc, ramane ceva palpabil, am pus si broderia pe lista incercarilor. Desi nu pare sa se fi transmis pana la mine talentul si indemanarea bunicii, primele experimente nu m-au descurajat, chiar daca mi-au cam pus rabdarea la incercare. Cu ajutorul unor tutoriale de pe YouTube si al unei carti dedicate broderiei, am reusit sa decorez, pana in acest moment, patru tricouri cu modele simple. Ele au ajuns sa fie purtate de patru persoane. De mine si de inca trei suporteri… membrii familiei, bineinteles.:)

Sursa foto: lucas mendes / Unsplash

PUBLISHED ON 04.08.2021

more in Mood Board