AMINTIRI

Printre oracole si caiete de...

De la clasicul Nu te supara, frate!, la papusile Aradeanca, fel…

AMINTIRI

Suvenirurile, portaluri spre vacante

Experientele traite sunt cele mai pretioase suveniruri, vei spune, iar eu…

EDITOR'S CHOICE

Mood board de toamna, cu...

Toamna isi anunta venirea din timp. Asa ca, in preintampinarea ei,…

INSPIRATIE

Ai o rochie alba. Ce...

Rochia alba e una dintre piesele emblematice ale verii. O vedem…

FASHION BRIEF

Magazinul Dior de pe Avenue...

Dior mi-a parut intotdeauna un brand care domina. Dior inseamna statut….

INSPIRATIE

Tinute emblematice Barbie, inspiratie pentru...

Orice turneu de promovare a unui film are si o componenta…

INSPIRATIE

10 rochii couture fw 2023/24....

Continui traditia de a alege 10 rochii din colectiile haute-couture prezentate…

Interviu

Bijuteriile Lito

Nu as fi crezut ca estetica unui artist este asa de mult influentata de personalitatea lui, pana cand nu am cunoscut-o pe Lito Karakostanoglou, la evenimentul "meet the designer" de la Madison Perfumery. Bijuteriile ei nu sunt despre stralucire si statut. Sunt bijuterii pe care trebuie sa le incerci si abia atunci descoperi un limbaj nonverbal, prin care sa iti poti exprima cel mai bine o ipostaza a feminitatii si o stare de moment. Lito este tactila, isi poarta bijuteriile si se joaca cu ele ca si cu niste cuvinte care, daca le pui in alta ordine, isi schimba complet sensul. Si cel mai mare talent al ei este ca e o femeie adevarata, care stie exact ce vrea sa spuna si o spune perfect prin bijuteriile ei. * Se spune ca relatia cu bijuteriile este o mostenire din copilarie: de la cineva din familie sau, pur si simplu, de la cineva care ne-a placut si ne-a influentat. Care este prima ta amintire cu o bijuterie? Este un inel in forma de floare pe care il avea mama mea si pe care mi-l doream si eu, dar si fiecare dintre surorile mele. Toate eram fascinate de acel inel. Si am primit fiecare o replica a acelui inel, din partea mamei, cand am implinit 18 ani. Pentru o bijuterie, forma este un element important. Intrebarea mea este daca forma urmeaza emotia sau vicev...

Inapoi Inainte
Interviu
Autor: Ioana Lovin

Chloe Giordano. De la ilustratie la broderie.

Chloe Giordano a studiat ilustratie la University of the West of England in 2011. De atunci, a inlocuit treptat pensulele si vopselele cu ace si fire de ata colorata, iar astazi realizeaza broderii miniaturale, cu detalii elaborate si texturi in relief. Inspirate din natura care inconjoara Oxfordul, orasul in care artista locuieste in prezent, lucrarile ei denota o sensibilitate aparte si creeaza un univers despre care mi-am dorit sa aflu mai multe.

chloe giordano 9

“Am inceput sa cos in urma cu cinci ani, dupa ce lucrarile altor artisti textilisti, printre care si Lauri Faggioni, mi-au starnit interesul. Nu aveam nicio experienta in domeniu, dar faptul ca mi-a placut de la inceput m-a incurajat sa continuu si sa incerc lucruri noi,” povesteste Chloe Giordano. “Mi-a luat ceva timp sa gasesc un mod de a broda care sa capteze cu adevarat felul in care obisnuiam sa pictez,” mentioneaza despre tranzitia la noul mediu de expresie. Printre tehnicile din ilustratie care si-au gasit corespondentul in broderie, se regaseste obiceiul ei de a reda formele inlocuind, pur si simplu, culoarea sau nuanta, mai degraba decat sa amestece la un loc mai multe vopsele. “Este un lucru foarte asemanator cu ceea ce fac azi pentru ca nu poti amesteca doua fire de ata in culori diferite, asa ca aleg culorile cu multa atentie. Le asez una langa alta pe material, astfel incat sa gasesc alaturarea potrivita pentru forma pe care urmaresc sa o creez.”

Am fost curioasa sa aflu procesul prin care trece o idee de la concept la lucrare finala. “Incep, de obicei, cu o schita bruta prin care incerc sa definitivez compozitia. Iau cateva fotografii de referinta cu animalul pe care vreau sa-l desenez, exersez si verific ca totul sa fie corect. Apoi, combin toate aceste elemente in desenul final pe baza caruia urmeaza sa brodez. Pentru a transpune imaginea pe material, schitez desenul pe o noua bucata de hartie. O decupez si, cu ajutorul unui marker temporar, ii trasez conturul pe material. Odata ce am inceput sa brodez, avansez cu totul dintr-odata, incepand de la varful nasului pana la varful cozii.” Realizate astfel, cusaturile confera lucrarilor fluiditate. “Metoda ramane aceeasi si atunci cand lucrarea nu implica animale. Schitez ideile, imi iau niste referinte, fac desenul final si incep sa brodez.”

Iepuri in degradeuri de maro, pasari colibri colorate, veverite roscate, inconjurate de flori sau frunze marunte sunt cusute cu migala pe bucati de panza vopsita manual. “Natura ma inspira, in special cea din zona in care traiesc. Multe dintre lucrari prezinta viata salbatica specifica Marii Britanii. Imi place sa invat numele animalelor si ale plantelor pe care le intalnesc cand ma plimb in imprejurimile Oxfordului si sa gasesc o modalitate de a le utiliza in lucrarile mele.”

In portofoliul lui Chloe Giordano, se regasesc colaborari cu edituri ca Penguin, Vintage Books sau Liberty. Pentru ea – un vis implinit. Sunt o cititoare inraita si mi-am dorit dintotdeauna sa realizez design de carti. Sa fiu invitata sa fac asta a reprezentat o ocazie extraordinara. De obicei, primesc o descriere cu ce isi doreste editura, alaturi de cateva imagini de referinta. Schitez cateva idei dintre care isi aleg favorita. Apoi, dezvolt imaginea respectiva intr-un design complet care trece, de obicei, de la mine la client si inapoi pentru eventuale modificari. Odata ce am convenit asupra tuturor detaliilor, incep realizarea lucrarii finale care imi ia, deseori, mai putin timp decat broderiile cu animale pentru care sunt cunoscuta. Imi place foarte mult sa realizez coperte pentru carti sau alte proiecte asemanatoare pentru ca ma scot din zona mea de confort si ma provoaca sa explorez lucruri noi.”

chloe giordano broderie miniatura 16

Am fost curioasa cum arata un top 5 carti pe care le-ar recomanda unui prieten, iar titlurile alese de ea aduc impreuna arta si natura. “Cartile de arta pe care le rasfoiesc cel mai des sunt probabil Botanicum de Katie Scott, In Progress de Jessica Hirsch, The Illustrator’s Guide to Law and Business Practice de Simon Stern (nu e foarte distractiva, dar este extrem de utila!), Royal Manuscripts: The Genius of Illumination de la British Library si orice ghid de natura, poate seria Observer’s Books, care cuprinde carti foarte utile, intr-un format atat de mic incat iti incap in buzunar.”

Lucrarile lui Chloe Giordano se regasesc sub forma de vederi sau printuri in shopul ei de pe Etsy, proiect pe care doreste sa-l dezvolte in acest an. Daca iti doresti sa pastrezi legatura cu ceea ce creeaza ea, o poti urmari pe site-ul chloegiordano.com, pe pagina ei de Facebook sau pe Instagram.

Foto via Chloe Giordano

PUBLISHED ON 26.01.2017

more in Conversation Marks