ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
10 conturi cu arta textila de urmarit pe Instagram

10 conturi cu arta textila de urmarit pe Instagram

Oricat de mare ar fi aglomeratia in feed-ul meu de Instagram, am observat ca sunt anumite imagini care se fac, inevitabil, remarcate. Cele care ilustreaza arta textila se regasesc printre ele si ma conving sa le acord atentie prin diversitatea formelor, prin talentul si migala pe care mi le inspira fiecare lucrare, prin jocul de iluzii la care ma invita uneori.

Am mai prezentat, in ultima perioada, mai multe creatoare de arta textila, iar acum mi-am propus sa adun 10 dintre numele pe care le urmaresc pe Instagram (si nu numai). Pe unele dintre ele, le-am intalnit printr-un hashtag care m-a dus pe contul lor sau printr-o imagine distribuita de cineva cunoscut, pe altele, le stiu din vremuri mai indepartate, cand platforma nu era inca parte din ritualul diminetilor mele, sau le-am vazut in paginile unor publicatii online. Pentru cei care nu folosesc Instagramul, am integrat in interiorul descrierilor si linkuri catre site-urile artistelor si artistilor mentionati.

Amanda McCavour. Desene tridimensionale din ata.

Instalatiile realizate de Amanda McCavour sunt ca niste desene care au aerul ca fundal. Acest lucru le face sa para foarte fragile si probabil ca asa si sunt. Am intalnit multe flori in lucrarile ei, fiecare cu detalii impresionante, insa favoritele mele raman cele care recreeaza diferite incaperi dintr-o casa. Alegerea artistei de a alatura pieselor obisnuite de mobilier si mici obiecte din viata de zi cu zi, determina privitorul sa isi imagineze si ce persoana ar locui intr-un astfel de spatiu, sporind astfel sentimentul de intimitate. Puteti citi mai multe despre artista si pe amandamccavour.com.

Cayce Zavaglia. Portrete brodate.

Desi a studiat pictura, Cayce Zavaglia a optat pentru broderie ca mediu principal de expresie a viziunii ei artistice. Conform caycezavaglia.com, si-a dezvoltat in timp o tehnica de coasere care ii permite sa obtina din ata un efect de imbinare al culorilor asemanator cu cel din pictura in ulei, iar rezultatul este uluitor. Impresionant este si cum ambele fete ale portretelor ei pot exista ca lucrare separata. Una reda, in mod impecabil, fiecare detaliu fizic al personajelor surprinse de ea, iar cealalta prezinta o imagine abstracta, captivanta. Privind propriile lucrari si din aceasta perspectiva, artista a fost inspirata sa exploreze noi oportunitati pentru arta ei. Un exemplu este faptul ca a transpus imagini de pe versoul broderiilor intr-o serie de picturi.

Chloe Giordano. Ilustratii cusute.

Chloe Giordano a studiat ilustratie la University of the West of England, dar a inlocuit pensulele si vopselele cu acele si firele de ata imediat dupa absolvire, mai exact in 2011 – conform chloegiordano.com. Broderiile ei miniaturale sunt inspirate din natura, cu iepuri, vulpi si caprioare, inconjurate de fluturi, ciuperci colorate sau flori marunte.

Ian Berry. Arta din denim.

Inspirate adesea din viata urbana, lucrarile lui Ian Berry te pot pacali usor ca ai in fata niste desene detaliate, in nuante de albastru. Desi am stiut de la bun inceput cum sunt realizate, tot m-am trezit facand astfel de asocieri. Acele mici linii care acorda imaginilor profunzime nu sunt, insa, trasate cu mana. Ele sunt parte din textura bucatilor din denim, pe care Berry le taie si le lipeste impreuna pentru a construi fiecare lucrare. Arta lui este impresionanta si privita prin ecranul telefonului, dar nu pot decat sa imi imaginez cum este experienta de a o vedea live si de a percepe, cu adevarat, si tridimensionalitatea ei. In portofoliul lui Berry, se regasesc si diferite portrete sau instalatii de mari dimensiuni. Site-ul personal este ianberry.org.

Mister Finch si personajele lui venite parca din Tara Minunilor

Universul cusut de Mister Finch continua sa ma fascineze deja de cativa ani. Artistul britanic creeaza personaje fantastice: animale, pasari si plante care imprumuta din trasaturile si obiceiurile oamenilor. De pe mister-finch.com, am aflat ca acestea sunt construite adesea din materiale reciclate, o alegere facuta de artist atat din motive ecologice, cat si datorita farmecului aparte pe care il acorda personajelor create de el.

View this post on Instagram

RABBIT RABBIT!! #misterfinch #YSP #wishpost

A post shared by Mister Finch (@misterfinchtextiles) on

Nike Schroeder. Despre fluiditatea culorilor.

Fluiditatea culorilor, miscarea firelor textile din care sunt realizate, simplitatea conceptului din spate – fara a fi deloc simplist – mi-au oprit atentia asupra lucrarilor lui Nike Schroeder, o artista nascuta in Germania, care traieste, in prezent, la Los Angeles. Degradeurile conturate de ea sunt intotdeauna altfel, iar suportul pe care sunt asezate firele sunt si ele diferite, influentand aspectul final al lucrarilor. Mai mult decat atat, in unele proiecte, artista aduce la un loc diverse medii de expresie, printre care se regaseste si pictura. Mai multe despre ea, gasesti si pe nikeschroeder.com.

View this post on Instagram

Hi -this is the sister of the previous post. It actually is a commission and I was so inspired by the colors that I went ahead and made a bigger version of it. More space, more colors. If you haven’t seen it please check my post before and give the sibling a little visit. For inquiries please email. THANK YOU. #threadpainting #fiberart #textileart #commissioned #interiordesign #interiordecorating #interiorstyling #currentdesignsituation #currentmood #artinhotels #losangelesart #losangelesartist #sodomino #architecturaldigest #architecturalpainting #architecturalpattern #textiledesign #textiles #textileartist #bringingtheoutsidein #artcommissions #saatchi #saatchigallery #waltermacielgallery #nikeschroeder #fragmentspiece #modernart #contemporaryart

A post shared by N I K E S C H R O E D E R (@nikeschroeder) on

Times New Romance, de Sheena Liam

In spatele contului Times New Romance este Sheena Liam, artista si model din Malaezia – conform timesnewromance.net. Broderiile ei, cusute cu ata verde inchis, pornesc de la fotografii cu ea, adesea surprinse in ipostaze din viata de zi cu zi. Unul dintre elementele emblematice ale lucrarilor este modul in care este realizat parul. Acesta nu este fixat pe panza, ci cusut astfel incat sa isi pastreze miscarea. Anul trecut, artista a avut parte si de prima ei expozitie solo la Item Gallery din Paris.

Ulla-Stina Wikander. Obiecte banale transformate in arta.

Pentru arta ei, Ulla-Stina Wikander foloseste materiale care, luate separat, sunt considerate banale sau chiar kitsch, dupa cum marturiseste ea pe ullastinawikander.com, dar, odata ce sunt puse impreuna, se transforma in proiecte de arta. Concret, artista suedeza imbraca diverse obiecte de uz caznic , dar nu numai, in goblenuri colectionate de ea de-a lungul anilor, iar rezultatul este unul de impact.

Vanessa Barragao si covoarele ei inspirate de corali

Vanessa Barragao realizeaza covoare cu un design complex, inspirat de formele si culorile recifelor de corali. Artista portugheza le realizeaza manual, folosind tehnici artizanale vechi si materiale reciclate din deseurile textile provenite de la fabricile locale. Despre covoarele ei situate la zona de interferenta dintre arta si design, am scris mai multe aici. Daca vrei sa-i vizitezi site-ul, o poti face cu un click pe vanessabarragao.com.

Yrurari. Upcycle.

Pe Yr Johannsdottir (Yrurari), am intalnit-o prin intermediul proiectului “Upcycle”, un tribut adus puloverelor vechi, care au nevoie de dragoste si atentie – dupa cum il defineste artista pe site-ul personal, yrurari.com. Ea a pornit proiectul de la premiza ca sunt suficiente pulovere in lume si ca, in loc sa producem altele noi, am putea opta pentru un refresh al celor deja existente. In acest mod, mai multe articole vestimentare second hand, cu un design obisnuit, au fost imbogatite de artista stabilita in Islanda cu tot felul de detalii neconventionale.

View this post on Instagram

Bak

A post shared by Ýrúrarí (@yrurari) on

Foto: Fleur Treurniet pe Unsplash
Linkuri: de pe conturile de Instagram ale artistelor si artistilor prezentati
PUBLISHED ON 01.03.2019

more in Mood Board