EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Un perete gol, o pagina alba pentru povesti inramate
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Un perete gol, o pagina alba pentru povesti inramate

Un perete gol e ca o pagina alba pe care ne asternem povestile. Se poate sa avem multe lucruri de spus si de expus, cat sa umplem cu ele toti peretii casei de sus pana jos, dar cum facem sa obtinem, din povestile noastre inramate, niste compozitii armonioase?

Spuneam intr-un articol de anul trecut ca nu am suficienti pereti la indemana pentru toate ideile decorative care imi trec prin cap. Afirmatia e valabila si astazi. Nici nu ar putea fi altfel. Aproape zilnic se strecoara in feedul meu de social media fotografii cu interioare frumos amenajate. Odata cu ele se strecoara cateodata si noi idei despre cum as putea adapta diverse detalii pentru acasa.

Imi plac peretii personalizati cu tot felul de imagini inramate, picturi, printuri de arta, postere, fotografii (in continuare le voi numi generic tablouri). Imi plac si combinatiile echilibrate dintre tablouri si alte obiecte de arta sau de design.


Foto: Spacejoy / Unsplash

Cand am inceput sa citesc despre ce trebuie sa avem in vedere pentru rezultate echilibrate, mintea mi s-a impartit in doua. De-o parte, tabara optimista a lui Ahaaaa!, pentru ca regulile ordoneaza ideile. De cealalta parte, tabara reticenta a lui Dar… Regulile sunt clare si ne ajuta sa observam daca un anumit layout este echilibrat sau nu. DAR, ca de obicei, e mai complicat sa pornesti de la zero decat e sa iti dai cu parerea despre ceva gata facut.

Pare inevitabil sa pornesti aceasta operatiune altfel decat cu putina dezordine in idei. In cazul meu, de exemplu, nu toate tablourile pe care le am se potrivesc impreuna. Cred ca nici fotografiile preferate pe care, de cativa ani, tot planuiesc sa le printez si sa le inramez. Asa ca, inainte de a vedea cum sa le asez, va trebui sa ma gandesc bine ce sa asez.

Chiar daca regulile si informatiile aflate din tutoriale nu ne transforma in designeri, usor-usor, ele ne dau curajul necesar ca, la momentul potrivit, vom reusi sa decoram peretii doriti… cat se poate de bine.

Din ce am citit si am ascultat, voi prezenta in continuare cateva reguli de baza care, asa cum vei vedea, nu sunt intotdeauna batute in cuie, dar reprezinta un bun punct de pornire si ne ajuta sa intelegem mai bine unde si cat loc este pentru exceptii.

Am inclus si tutorialul video de pe canalul de YouTube Erikka Dawn Interiors in care, informatiilor selectate de mine, li se alatura si altele cel putin la fel de utile, prezentate cu exemple de asa da, asa nu. L-am ales cu gandul ca, daca ar fi sa recomand acum un singur tutorial, ar fi acesta.


Foto: SHOP SLO® / Unsplash

Peretele pe care vrem sa expunem obiectele dorite ne indica ce i se potriveste cel mai bine. Sfatul dat de Erikka Dawn este pe cat de simplu, pe atat de revelator. De exemplu, daca spatiul liber e mai degraba ingust, cu forma unui dreptunghi ce are latimea ca baza, ideal ar fi sa alegem o lucrare ce respecta aceasta sugestie. Daca peretele liber e un dreptunghi cu lungimea ca baza, atunci o lucrare landscape reprezinta alegerea potrivita.

Cand vrem sa asezam mai multe obiecte la un loc, e important ca acestea sa aiba un element comun, altul decat faptul ca ne plac noua. Pot fie sa urmareasca aceeasi linie cromatica, fie sa exploreze o tema comuna sau sa fie incadrate in rame cu acelasi stil.

In cazul in care te intrebai ca si mine daca tablourile trebuie sa fie in acord cu cromatica incaperii, am gasit un raspuns in unul dintre tutorialele designerului Olga Gomes. Ea spune ca nu trebuie, decat daca ne dorim. De data asta, faptul ca ne place noua e suficient.

Pentru un aspect echilibrat in incapere, recomandarea specialistilor e ca lucrarile sa fie agatate pe perete in campul nostru vizual. 57 inchi, adica 144 cm, este un numar des intalnit printre recomandarile inaltimii la care ar trebui sa se situeze centrul lucrarii fata de podea. Erikka Dawn recomanda intervalul dintre 60 si 66 inchi, adica intre 152 si 168 cm.


Foto: Spacejoy / Unsplash

Daca avem mai multe tablouri, le consideram un tot unitar si verificam unde e centrul lui, nu al unei lucrari alese intamplator. In ceea ce priveste distanta dintre tablouri, am intalnit mai multe intervale recomandate, din care sa alegem numarul potrivit pentru noi. Daca le aduc impreuna, acestea s-ar intinde de la 5 la 10 cm, uneori putin mai mult. Desi usor diferite, toate au acelasi scop: obtinerea unui efect unitar.

Foto: Kam Idris / Unsplash

O alta regula importanta e cea care tine de proportii. Daca dorim sa umplem spatiul gol de deasupra canapelei sau al patului din dormitor, de exemplu, recomandarea specialistilor in domeniu e sa alegem o lucrare sau o selectie care se intinde pe 2/3 din lungimea mobilierului. Distanta recomandata de Erikka Dawn intre marginea de jos a lucrarii si piesa de mobilier e intre 15 si 25 de cm. In aceste situatii, clasica distanta de aproximativ 57 inchi / 144 cm de la centrul tabloului pana la podea s-ar putea sa nu mai fie valabila intotdeauna.

Peretele din spatele canapelei ne permite sa exploram o multime de posibilitati. Dintre propunerile facute de Karla de la Vintage Hip Decor in tutorialul How To Decorate Above Your Couch – Inspiration and Ideas, mi-a placut in mod special aceea de a aseza tablourile pe rafturi suspendate.

Sa ne imaginam ca am stabilit tablourile pe care vrem sa le agatam pe perete. Inainte sa ne apucam sa batem cuiele, putem testa daca ne place cu adevarat cum arata ansamblul dorit, asezand mai intai tablourile pe podea. Un pas suplimentar intalnit in documentarea mea (un exemplu e contul de YouTube Lowe’s Home Improvement), util pentru a ne crea o idee si mai clara despre rezultatul final, este sa lipim provizoriu pe perete, cu putina banda adeziva, bucati de hartie decupate dupa forma si dimensiunile tablourilor. Asa ne putem da seama mai usor cum se vor incadra toate piesele alese pe peretele dorit.


Foto: Vinicius “amnx” Amano / Unsplash

Ultimul sfat e unul care vine din proprie experienta. In apartamentul in care locuiesc, initiativa de a bate un cui in perete se poate transforma intr-un mic, dar foarte enervant, cosmar. Peretele e prea tare sau se sfarama, iar cuiul nu are nicio stabilitate. Din acest motiv, dupa ultima zugravire, nu mi-a mai venit sa agat nimic pe niciun perete. Asta pana am cautat daca exista si alte solutii. Si am aflat ca da, exista. La magazinele cu materiale de constructii se gasesc niste cuie/carlige adezive, care se lipesc super-usor de perete, in locul dorit. Trebuie doar sa ne asiguram ca greutatea obiectelor pe care vrem sa le agatam se incadreaza in ce pot ele sustine. Pentru printurile mele inramate, au fost perfecte.

Acestea fiind spuse, ne urez sa facem alegeri inspirate in acest an!

Sursa foto: Unsplash
Sursa video: YouTube / Erikka Dawn Interiors

PUBLISHED ON 11.01.2022

more in Mood Board