WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Sacosa de panza. Locuri unde gasesti modele simpatice.

Sacosa de panza. Locuri unde gasesti modele simpatice.

Primele sacose de panza pe care le stiu nu aveau imprimeuri simpatice sau un design inedit. Erau pur functionale. Bunica purta mai mereu una in poseta. Din material subtire, dar rezistent, aceasta isi arata utilitatea in caz de nevoie si nu deranja in rest. Nici parintii nu porneau la cumparaturi fara o plasa din material textil, in care sa aseze produsele achizitionate.

Amintirile la care fac referire sunt de undeva de pe la inceputul anilor ’90. Pe atunci, sa ia o sacosa cu ei parea a fi un gest reflex in randul adultilor. Apoi, si-au facut loc in rutina de zi cu zi pungile de plastic de unica folosinta. Disponibile gratuit in orice loc, ele au atrofiat acel reflex ca pe un muschi de care te folosesti din ce in ce mai putin. Treptat, lumea a renuntat la sacosa textila si, pentru o lunga perioada de timp, aproape ca nu am mai observat-o deloc.

*

In ultimii ani, ea a reaparut in peisajul urban si si-a facut tot mai tare simtita prezenta. Odata cu constientizarea impactului negativ pe care il are plasticul asupra planetei, mai ales asupra mediului acvatic, oamenii au inceput sa schimbe diverse obiceiuri mai mari sau mai mici din stilul lor de viata. In acest context, sacosa reutilizabila a devenit o alternativa la pungile de unica folosinta.

Spre deosebire de sacosele din copilarie, cele de acum au tot felul de culori, imprimeuri sau mesaje simpatice. Acesta este poate si motivul datorita caruia le-am vazut folosite si pe post de geanta, nu doar pentru a duce cu ea cumparaturile sau obiectele mai mari care nu incap in geanta obisnuita.

*

In cazul in care doresti sa incluzi sacosa de panza in rutina ta si esti in cautarea unui model pe gustul tau, am adunat cateva surse de inspiratie. Eu folosesc cateva sacose primite la diferite evenimente. Daca nu le-as fi avut deja pe ele, acestea ar fi fost locurile unde mi-as fi cautat preferata.

ATELIERUL DE PANZA

Atelierul de Panza realizeaza sacose din bumbac, cu tot felul de imprimeuri: de la desene minimaliste, conturate in negru, la imagini pline de culoare, insotite uneori si de mesaje alcatuite din cateva cuvinte.

Potrivit site-ului oficial, proiectul apartine organizatiei non-profit ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare durabila, iar, din 2014, functioneaza ca unitate protejata, in cadrul careia cel putin 30% dintre angajati sunt persoane cu dizabilitati.

Un alt aspect remarcat este faptul ca linia Puzzletex este produsa din deseuri textile. In acest mod, atelierul integreaza in activitatea lui si conceptul de economie circulara.

Atelierul de Panza are shop online pe atelieruldepanza.ro, dar sacosele lor pot fi achizitionate si din alte locuri. Eu le-am mai intalnit, de exemplu, la MioBio.

DSBags

DSBags semneaza unele dintre cele mai sic sacose eco-friendly. Au un design minimalist, cu mici detalii care fac diferenta, precum manerele innodate sau trecute prin inele metalice si imprimeurile artistice.

Modelul preferat este sacosa cu margini rotunjite, fie simpla, fie cu celebrul mesaj “Priveste cerul / Regarde le ciel”. Conform site-ului lor, toate produsele sunt realizate local, 100% din bumbac reciclat. Le gasesti pe dsbags.ro.

DUME DE MESTECAT

Dumele de mestecat stau foarte bine pe tricouri, dar si pe sacose de panza. Toarna mare pe rana, Esti tortul pentru mine, Iarna nu-i ca Vama, Nor de dragul tau… Sunt multe jocuri de cuvinte super-simpatice din care sa alegi. Le gasesti pe toate pe dumedemestecat.ro.

MADALINA ANDRONIC

Ilustratiile Madalinei Andronic nu raman doar pe coli de hartie, numai bune de inramat si agatat pe perete. O parte dintre ele sunt transformate in imprimeuri pe piese vestimentare basic si pe accesorii. Printre aceste accesorii, se regasesc si sacosele despre care artista spune ca sunt dintr-un bumbac reciclat rezistent la carat tot felul de lucruri. Le gasesti pe ele si nu numai pe madiandronic.com.

MOFTURI

Mofturi este o linie conceputa si produsa de Carturesti. Aceasta cuprinde printre altele si o colectie de sacose. Expresii cunoscute, ca Dama de pica, Cu capul in nori, sau jocuri de cuvinte, precum Carte Diem sau Bagaj intelectual, devin imprimeuri cu o grafica minimalista. Le gasesti in Carturesti sau online pe carturesti.ro.

Foto: Florencia Viadana pe Unsplash
PUBLISHED ON 05.11.2019

more in Fashion Etc