ARTA & DESIGN

RDW10. Un mesaj, un concept,...

Cea de-a 10-a editie Romanian Design Week (RDW10) exploreaza posibilele trasee…

EDITOR'S CHOICE

Barceloning (deocamdata, doar cu gandul)

Mi-e dor de Barcelona. Am vizitat-o in urma cu peste zece…

WE LIKE

“Subscribe and share” sau, mai...

“Subscribe and share” este o piesa de teatru care vorbeste despre…

EDITOR'S CHOICE

Serialele cu care ne relaxam...

In ultima perioada, serialele par a fi printre putinele lucruri pe…

INSPIRATIE

Un pas in plus la...

Un pas in plus la coafura de zi cu zi poate…

INSPIRATIE

Bucuria machiajului

Conceptul joyspotting se refera la identificarea si concentrarea atentiei asupra lucrurilor…

EDITOR'S CHOICE

Arta tablourilor vii

Imi place cum suna aceasta expresie: arta tablourilor vii. Imi pare…

Inspiratie

Mai multa biniste acasa

Nu e intotdeauna la fel de bine si de liniste nici in casa in care locuim, nici in mintea in care ne locuiesc gandurile, asa ca e fireasca dorinta de-a avea mai mult din fiecare, adica: mai multa biniste. Am citit recent Carticica de biniste, ocazie cu care am analizat putin propriile obiceiuri si am notat cateva idei care pot contribui la implinirea dorintei mentionate. Biniste este un cuvant inventat de Cristina Andrei, blogger culinar, propus ca echivalent local al conceptului danez "hygge". Inspiratia a venit in sufrageria ei, intr-o duminica petrecuta alaturi de cativa prieteni pentru care a pregatit mancare. O astfel de zi ar putea fi trecuta, cu certitudine, la exemple perfecte de biniste. Sansele sunt sa fi intalnit cuvantul in online, inca dinainte de publicarea ghidului fericirii acasa, la care au contribuit sapte autori: scriitorul Iv cel Naiv, Sanziana Pop, designer de interior si fondatoare Visuell, Gaspar Gyorgy, psiholog clinician si psihoterapeut relational, Ana Constantinescu, designer biofilic la Cresc Studio, Dan Byron, vocalistul trupei Byron, Diana Mihaila, Master Professional Organizer, si Cristina Andrei. Eu imi amintesc ca am aflat de el cand se vota ilustratia ce urma sa ajunga pe coperta. * CAND ORASUL S-A MUTAT LA NOI ACASA Proiectul mi-a a...

Inapoi Inainte
Recomandari de carte
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Recomandari de carte

“Fetita care se juca de-a Dumnezeu” a lui Dan Lungu si “Vremea minunilor” a lui Catalin Dorian Florescu sunt doua carti pe care le-am citit intamplator in aceeasi perioada. Spun intamplator pentru ca ambele exploreaza fenomenul migratiei transnationale si prezinta intamplarile prin vocile narative ale copiilor, lucru ce incarca scriitura cu o sensibilitate aparte. Aceste puncte comune ma determina sa va recomand cele doua carti impreuna, in cazul in care nu le-ati citit deja.

Fetita care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu

“Fetita care se juca de-a Dumnezeu”, cea mai recenta carte semnata de Dan Lungu, prezinta povestea unei familii in care mama, pe numele Letitita Varzaru, se hotaraste sa plece pentru cateva luni sa lucreze la Roma. Intr­-un context in care tatal ramane fara serviciu, iar cu ce castiga Letitia nu puteau asigura un trai decent pentru ei si cele doua fiice, acest pas a conturat oportunitatea de a se reechilibra financiar. In incercarea de a strange banii necesari, Letitia este insa nevoita sa amane planurile de intoarcere acasa, iar incet-incet lunile de munca in Italia se transforma in ani.
Efectele pe care le are scindarea familiei asupra membrilor ei se desfasoara pe un continuum intre previzibil si imprevizibil, iar intamplarile sunt redate printr-o alternare de perspective: cea a mamei si a cea a Raditei, mezina familiei, ramasa in grija bunicilor. Din orice unghi privesti, realitatea lor te emotioneaza, cu atat mai mult cu cat amploarea dobandita de migratia transnationala in perioada postdecembrista iti creeaza un sentiment puternic de proximitate. Chiar daca actiunea iti poarta imaginatia intr-un cartier pe care nu-l cunosti, aceasta s-ar fi putut petrece si in cartierul tau.
Dan Lungu te duce intotdeauna foarte aproape de personaje. Ai senzatia ca le cunosti aproape nemediat datorita dialogurilor spumoase si a descrierilor evocatoare. In “Fetita care se juca de-a Dumnezeu”, lucrurile care raman nespuse sunt cele care prezinta in profunzime personajele.

Vremea minunilor, de Catalin Dorian Florescu

Copilaria ramane vremea minunilor. Este perioada in care, in ochii celor mici, adultii par a avea puteri supranaturale, a caror forta se estompeaza odata cu trecerea timpului. Pentru Alin, personajul central al cartii, tatal sau este eroul care a contribuit la minunile traite in copilarie. Actiunea cartii lui Catalin Dorian Florescu se petrece in Romania, la sfarsitul anilor ’70. Intr-o perioada marcata de restrictiile comunismului, parintii lui Alin visau la o viata in libertate. Singura lor speranta era sa reuseasca sa fuga in Vest, dorinta pe care o tainuiau cu mare grija.
Prima minune are loc atunci cand tatal primeste aprobarea de a pleca impreuna cu Alin in Italia pentru ca baiatul, pe atunci in varsta de 10 ani, sa urmeze un tratament pentru o boala misterioasa ce nu putea fi tratata in tara. Calatoria lor continua pana in Statele Unite, loc care se dovedeste a nu fi tara tuturor posibilitatilor pentru imigrantii ei. Asta il determina pe tata sa se intoarca acasa, decizie primita cu surprindere si suspiciune atat de mama care spera sa-i poata insoti in curand, cat si de restul familiei, de prieteni si vecini. Dorinta parintilor avea sa se implineasca mai tarziu pe cand Alin ajunsese la varsta adolescentei.
Totul este prezentat din perspectiva lui Alin. Explicatiile care insotesc intamplarile sunt cand surprinzator de profunde si induiosatoare, cand de un umor debordant. Alin creioneaza portretul tatalui cu fine detalii descriptive din care transpare energia afectiva.
Publicat in 2001, romanul autobiografic a marcat debutul literar al lui Catalin Dorian Florescu, un scriitor elvetian de origine romana. Vremea minunilor a fost recompensata cu premiul Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, „Un an platit de viata” din partea orasului Zurich si Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002.

 

ACEST CONCURS S-A INCHEIAT!

Castigatoarea este Adriana Ivan Rusu.
Felicitari!

Scrie-ne intr-un comentariu la acest articol care este titlul si autorul ultimei carti pe care ai recomandat-o unui prieten si poti castiga, prin tragere la sorti cartile  “Fetita care se juca de-a Dumnezeu” a lui Dan Lungu si “Vremea minunilor” a lui Catalin Dorian Florescu.

Concursul se desfasoara intre 2 – 12 iulie 2015. Castigatorul va fi desemnat pe 13 iulie, prin tragere la sorti, si va fi anuntat in cadrul acestui articol si printr-un mesaj pe adresa de email cu care s-a inscris in concurs. Citeste regulamentul concursului!

Foto: Alexandra Diaconu (Das Sasha)

Adresa de email nu va fi publicata pe site.
Aceasta va fi folosita pentru validarea comentariului tau si pentru a fi contactat(a) in cazul in care te afli printre castigatorii concursului.

Campurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLISHED ON 02.07.2015

more in Mood Board