WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Recomandari de carte
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Recomandari de carte

“Fetita care se juca de-a Dumnezeu” a lui Dan Lungu si “Vremea minunilor” a lui Catalin Dorian Florescu sunt doua carti pe care le-am citit intamplator in aceeasi perioada. Spun intamplator pentru ca ambele exploreaza fenomenul migratiei transnationale si prezinta intamplarile prin vocile narative ale copiilor, lucru ce incarca scriitura cu o sensibilitate aparte. Aceste puncte comune ma determina sa va recomand cele doua carti impreuna, in cazul in care nu le-ati citit deja.

Fetita care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu

“Fetita care se juca de-a Dumnezeu”, cea mai recenta carte semnata de Dan Lungu, prezinta povestea unei familii in care mama, pe numele Letitita Varzaru, se hotaraste sa plece pentru cateva luni sa lucreze la Roma. Intr­-un context in care tatal ramane fara serviciu, iar cu ce castiga Letitia nu puteau asigura un trai decent pentru ei si cele doua fiice, acest pas a conturat oportunitatea de a se reechilibra financiar. In incercarea de a strange banii necesari, Letitia este insa nevoita sa amane planurile de intoarcere acasa, iar incet-incet lunile de munca in Italia se transforma in ani.
Efectele pe care le are scindarea familiei asupra membrilor ei se desfasoara pe un continuum intre previzibil si imprevizibil, iar intamplarile sunt redate printr-o alternare de perspective: cea a mamei si a cea a Raditei, mezina familiei, ramasa in grija bunicilor. Din orice unghi privesti, realitatea lor te emotioneaza, cu atat mai mult cu cat amploarea dobandita de migratia transnationala in perioada postdecembrista iti creeaza un sentiment puternic de proximitate. Chiar daca actiunea iti poarta imaginatia intr-un cartier pe care nu-l cunosti, aceasta s-ar fi putut petrece si in cartierul tau.
Dan Lungu te duce intotdeauna foarte aproape de personaje. Ai senzatia ca le cunosti aproape nemediat datorita dialogurilor spumoase si a descrierilor evocatoare. In “Fetita care se juca de-a Dumnezeu”, lucrurile care raman nespuse sunt cele care prezinta in profunzime personajele.

Vremea minunilor, de Catalin Dorian Florescu

Copilaria ramane vremea minunilor. Este perioada in care, in ochii celor mici, adultii par a avea puteri supranaturale, a caror forta se estompeaza odata cu trecerea timpului. Pentru Alin, personajul central al cartii, tatal sau este eroul care a contribuit la minunile traite in copilarie. Actiunea cartii lui Catalin Dorian Florescu se petrece in Romania, la sfarsitul anilor ’70. Intr-o perioada marcata de restrictiile comunismului, parintii lui Alin visau la o viata in libertate. Singura lor speranta era sa reuseasca sa fuga in Vest, dorinta pe care o tainuiau cu mare grija.
Prima minune are loc atunci cand tatal primeste aprobarea de a pleca impreuna cu Alin in Italia pentru ca baiatul, pe atunci in varsta de 10 ani, sa urmeze un tratament pentru o boala misterioasa ce nu putea fi tratata in tara. Calatoria lor continua pana in Statele Unite, loc care se dovedeste a nu fi tara tuturor posibilitatilor pentru imigrantii ei. Asta il determina pe tata sa se intoarca acasa, decizie primita cu surprindere si suspiciune atat de mama care spera sa-i poata insoti in curand, cat si de restul familiei, de prieteni si vecini. Dorinta parintilor avea sa se implineasca mai tarziu pe cand Alin ajunsese la varsta adolescentei.
Totul este prezentat din perspectiva lui Alin. Explicatiile care insotesc intamplarile sunt cand surprinzator de profunde si induiosatoare, cand de un umor debordant. Alin creioneaza portretul tatalui cu fine detalii descriptive din care transpare energia afectiva.
Publicat in 2001, romanul autobiografic a marcat debutul literar al lui Catalin Dorian Florescu, un scriitor elvetian de origine romana. Vremea minunilor a fost recompensata cu premiul Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, „Un an platit de viata” din partea orasului Zurich si Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002.

 

ACEST CONCURS S-A INCHEIAT!

Castigatoarea este Adriana Ivan Rusu.
Felicitari!

Scrie-ne intr-un comentariu la acest articol care este titlul si autorul ultimei carti pe care ai recomandat-o unui prieten si poti castiga, prin tragere la sorti cartile  “Fetita care se juca de-a Dumnezeu” a lui Dan Lungu si “Vremea minunilor” a lui Catalin Dorian Florescu.

Concursul se desfasoara intre 2 – 12 iulie 2015. Castigatorul va fi desemnat pe 13 iulie, prin tragere la sorti, si va fi anuntat in cadrul acestui articol si printr-un mesaj pe adresa de email cu care s-a inscris in concurs. Citeste regulamentul concursului!

Foto: Alexandra Diaconu (Das Sasha)

Adresa de email nu va fi publicata pe site.
Aceasta va fi folosita pentru validarea comentariului tau si pentru a fi contactat(a) in cazul in care te afli printre castigatorii concursului.

Campurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLISHED ON 02.07.2015

more in Mood Board