WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

RED CARPET

Trenduri remarcate pe covorul rosu...

Cea de-a 97-a editie a Premiilor Oscar a inceput, asa cum…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

STIRI CU STIL

Andreea Brasovean

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Recomandari de carte
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Recomandari de carte

“Fetita care se juca de-a Dumnezeu” a lui Dan Lungu si “Vremea minunilor” a lui Catalin Dorian Florescu sunt doua carti pe care le-am citit intamplator in aceeasi perioada. Spun intamplator pentru ca ambele exploreaza fenomenul migratiei transnationale si prezinta intamplarile prin vocile narative ale copiilor, lucru ce incarca scriitura cu o sensibilitate aparte. Aceste puncte comune ma determina sa va recomand cele doua carti impreuna, in cazul in care nu le-ati citit deja.

Fetita care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu

“Fetita care se juca de-a Dumnezeu”, cea mai recenta carte semnata de Dan Lungu, prezinta povestea unei familii in care mama, pe numele Letitita Varzaru, se hotaraste sa plece pentru cateva luni sa lucreze la Roma. Intr­-un context in care tatal ramane fara serviciu, iar cu ce castiga Letitia nu puteau asigura un trai decent pentru ei si cele doua fiice, acest pas a conturat oportunitatea de a se reechilibra financiar. In incercarea de a strange banii necesari, Letitia este insa nevoita sa amane planurile de intoarcere acasa, iar incet-incet lunile de munca in Italia se transforma in ani.
Efectele pe care le are scindarea familiei asupra membrilor ei se desfasoara pe un continuum intre previzibil si imprevizibil, iar intamplarile sunt redate printr-o alternare de perspective: cea a mamei si a cea a Raditei, mezina familiei, ramasa in grija bunicilor. Din orice unghi privesti, realitatea lor te emotioneaza, cu atat mai mult cu cat amploarea dobandita de migratia transnationala in perioada postdecembrista iti creeaza un sentiment puternic de proximitate. Chiar daca actiunea iti poarta imaginatia intr-un cartier pe care nu-l cunosti, aceasta s-ar fi putut petrece si in cartierul tau.
Dan Lungu te duce intotdeauna foarte aproape de personaje. Ai senzatia ca le cunosti aproape nemediat datorita dialogurilor spumoase si a descrierilor evocatoare. In “Fetita care se juca de-a Dumnezeu”, lucrurile care raman nespuse sunt cele care prezinta in profunzime personajele.

Vremea minunilor, de Catalin Dorian Florescu

Copilaria ramane vremea minunilor. Este perioada in care, in ochii celor mici, adultii par a avea puteri supranaturale, a caror forta se estompeaza odata cu trecerea timpului. Pentru Alin, personajul central al cartii, tatal sau este eroul care a contribuit la minunile traite in copilarie. Actiunea cartii lui Catalin Dorian Florescu se petrece in Romania, la sfarsitul anilor ’70. Intr-o perioada marcata de restrictiile comunismului, parintii lui Alin visau la o viata in libertate. Singura lor speranta era sa reuseasca sa fuga in Vest, dorinta pe care o tainuiau cu mare grija.
Prima minune are loc atunci cand tatal primeste aprobarea de a pleca impreuna cu Alin in Italia pentru ca baiatul, pe atunci in varsta de 10 ani, sa urmeze un tratament pentru o boala misterioasa ce nu putea fi tratata in tara. Calatoria lor continua pana in Statele Unite, loc care se dovedeste a nu fi tara tuturor posibilitatilor pentru imigrantii ei. Asta il determina pe tata sa se intoarca acasa, decizie primita cu surprindere si suspiciune atat de mama care spera sa-i poata insoti in curand, cat si de restul familiei, de prieteni si vecini. Dorinta parintilor avea sa se implineasca mai tarziu pe cand Alin ajunsese la varsta adolescentei.
Totul este prezentat din perspectiva lui Alin. Explicatiile care insotesc intamplarile sunt cand surprinzator de profunde si induiosatoare, cand de un umor debordant. Alin creioneaza portretul tatalui cu fine detalii descriptive din care transpare energia afectiva.
Publicat in 2001, romanul autobiografic a marcat debutul literar al lui Catalin Dorian Florescu, un scriitor elvetian de origine romana. Vremea minunilor a fost recompensata cu premiul Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, „Un an platit de viata” din partea orasului Zurich si Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002.

 

ACEST CONCURS S-A INCHEIAT!

Castigatoarea este Adriana Ivan Rusu.
Felicitari!

Scrie-ne intr-un comentariu la acest articol care este titlul si autorul ultimei carti pe care ai recomandat-o unui prieten si poti castiga, prin tragere la sorti cartile  “Fetita care se juca de-a Dumnezeu” a lui Dan Lungu si “Vremea minunilor” a lui Catalin Dorian Florescu.

Concursul se desfasoara intre 2 – 12 iulie 2015. Castigatorul va fi desemnat pe 13 iulie, prin tragere la sorti, si va fi anuntat in cadrul acestui articol si printr-un mesaj pe adresa de email cu care s-a inscris in concurs. Citeste regulamentul concursului!

Foto: Alexandra Diaconu (Das Sasha)

Adresa de email nu va fi publicata pe site.
Aceasta va fi folosita pentru validarea comentariului tau si pentru a fi contactat(a) in cazul in care te afli printre castigatorii concursului.

Campurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLISHED ON 02.07.2015

more in Mood Board