EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

7 proiecte de design de la RDW 2019

Expozitia centrala din cadrul celei de-a saptea editii Romanian Design Week (RDW) este gazduita, pana pe 26 mai 2019, in cladirea BCR din Piata Universitatii. Echipa The Institute duce mai departe traditia de a prezenta unele dintre cele mai bune lucrari de design si arhitectura din ultimul an, intr-un spatiu din Bucuresti diferit de cele in care au avut loc expozitiile centrale anterioare.

Cu aceasta ocazie, am trecut pentru prima oara pragul cladirii BCR, monument istoric care dateaza din 1906. In weekend, am vizitat expozitia, incapere cu incapere. Am vazut proiecte recente, semnate de designeri a caror activitate o urmaresc deja, proiecte care imi erau cunoscute si proiecte realizate de designeri despre care am aflat abia acum.

Dintre toate (si nu sunt putine), am ales cateva care s-au pastrat cu mai multa claritate atat in mintea mea, cat si in aparatul foto.

Lana & Beton participa la RDW 2019 cu colectia GEM. Este vorba despre cele patru lampi din imaginea de mai sus, care au abajururi din lana. Formele lor simpatice si culorile intense sunt inspirate de fructele de padure.

Ulterior, cand am citit mai multe despre proiect pe site-ul The Institute, am aflat un detaliu care mi-a scapat cand am vizitat expozitia. Lampile nu au imprumutat doar elementele vizuale ale fructelor de padure, ci si notele lor olfactive. Materialul este impregnat cu esente organice, care emana un miros discret.

In spatele lor, este expus unul dintre cele patru covoare care fac parte din colectia Shade de la Dare to Rug. La expozitia centrala RDW 2019, am vazut doar doua dintre ele. Designul lor poarta semnatura artistei Ana Popescu si exploreaza jocuri de forme si nuante, create de umbre.

Masa din imagine reprezinta una dintre piesele colectiei Made in the Shade, semnata de Study/o. Produsele au dimensiuni si functionalitati diferite. Chiar daca nu le-am surprins in fotografii, sunt prezentate, in expozitie, trei tipuri de mese. Ce mi-a atras atentia asupra lor este modul in care se imbina componentele. Acesta acorda, unui design minimalist, un important element distinctiv.

In proiectul The Color of White, Alexandra Constantinescu a inlocuit jocul de (non)culoare cu un joc de cuvinte. Pentru a obtine efectul de carouri, ea a intercalat placi patrate din ceramica alba, cu placi in care negrul este obtinut prin intermediul unui text in relief: This tile is black. In acest mod, contrastul dintre alb si negru s-a transformat dintr-unul clasic in unul neconventional.

De la sectiunea dedicata modei, aleg acum tinuta semnata de Sabina Pop. Mi-a placut fiecare detaliu si am avut multe detalii de observat. Ea prezinta imprimeuri diferite. Imbina texturi mate cu texturi stralucitoare, tricotaje cu paiete, paiete cu pliseuri. Si, cu toate astea, tinuta emana un aer effortless chic.

De pe contul de Instagram al designerului, am aflat ca bluza tricotata este realizata impreuna cu brandul Demira, un nume pe care l-am mai intalnit in expozitie. Tinuta tricotata din colectia THE HUG a fost realizata de Noemi Meilman si Robert Ratiu tot alaturi de Demira.

Super:Serios aduce zambetul pe buze cu ilustratiile din The Ping Pong Series. Pentru personajele desenate, paletele de ping pong devin cand diferite parti ale corpului – cap, maini sau ochi si nas, cand accesorii – cum ar fi o pereche de incaltaminte… Fiecare ilustratie le integreaza forma intr-o maniera surprinzatoare.

Negru este numele unui proiect semnat de Mihai Stamati si realizat impreuna cu mesterii olari Zaharia si Adrian Triboi din satul Cioresti din Republica Moldova. Design contemporan si mestesug, idei noi si tehnici vechi, toate adunate intr-un set de ceai, modelat din ceramica neagra, despre care am aflat mai multe si de pe mikelesta.com. Manerul detasabil al ceainicului si suportul pe care acesta poate fi asezat sunt, in schimb, din lemn. Imbinarea dintre cele doua materiale are nu doar o valoare estetica, ci si una functionala. Ceramica pastreaza temperatura, iar lemnul este un bun izolator termic.

Editia RDW 2019 include, pe langa expozitia centrala, si alte evenimente dedicate designului. Poti afla mai multe despre programul de anul acesta aici.

Foto: Petocuri.ro

PUBLISHED ON 22.05.2019

more in Mood Board