INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

STREET STYLE

The playful side of fashion

Moda strazii de la evenimentele #fashionweek difera usor de la un…

EDITOR'S CHOICE

O coafura, un machiaj &...

Anumite coafuri si machiaje devin embleme ale unor momente, ritualuri, stari sau…

HOT TREND

Denim cu denim

Combinatia denim cu denim face parte din propunerile designerilor pentru sezonul…

Inspiratie

“And it was all yellow”

Culoarea galbena are coloana sonora: melodia Yellow a trupei Coldplay. Obisnuiesc sa ma gandesc la aceasta piesa muzicala, ce a fost lansata in anul 2000, atunci cand ma inspira diverse piese de design, in nuante intense sau pale de galben. E ca si cum cineva apasa pe butonul play al unui aparat imaginar si: "Look at the stars / Look how they shine for you / And everything you do / Yeah, they were all yellow…" Am constientizat aceasta legatura de ceva timp, cu toate ca s-ar putea sa fie prima oara cand scriu despre asta. Versurile melodiei imi rasuna cel mai des in minte in contextul modei. S-a intamplat asta chiar si ieri, in timp ce ma uitam la fotografiile cu colectiile designerilor pentru primavara-vara 2024. Bottega Veneta SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Daca nu gresesc, rochia Bottega Veneta, cu broderie englezeasca, a dat startul muzicii. Atmosfera a fost intretinuta apoi de rochia intr-o nuanta intensa, semnata Fendi, de bluza JW Anderson, de geanta Missoni si tot asa. Cand am schimbat activitatea, coloana sonora s-a oprit. Fendi SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro JW Anderson SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Missoni SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Doar ca, de dimineata, fotografiile de la show-ul prin care Jacquemus a celebrat, ieri, 10 iunie, aniv...

Inapoi Inainte
Perspective asupra artei video si sculpturii

Perspective asupra artei video si sculpturii

Arta reflecta uneori societatea in care traim. O cerceteaza, o documenteaza, o chestioneaza. Intr-o perioada marcata de schimbari de tot felul, discursurile despre sens ca semnificatie, sens ca directie, despre prezent si viitor se intensifica, atat in viata de zi cu zi, cat si in diverse proiecte artistice.

Cu aceste ganduri in minte, am ales sa prezint in continuare doua proiecte care ridica astfel de semne de intrebare si identifica posibile raspunsuri. Unul dintre ele este dedicat artei video, celalalt sculpturii.

Insomnia Night / Viitorul artei video
31 martie 2021, live pe Facebook

Irina Botea Bucan, film-maker si artista video, si curatorul Olaf Stuber dau startul seriei de evenimente Insomnia. Conversatia lor despre viitorul artei video va avea loc pe 31 martie 2021, pe Zoom, si va fi difuzata live pe pagina Facebook ARAC, incepand cu ora 18:00. Discutia lor va fi in limba engleza.

Modul in care este privita si produsa arta video, filmul, media digitale s-a schimbat in ultimii ani, iar asta a generat definitii noi si noi moduri de prezentare si de intelegere. Irina Botea Bucan si Olaf Stuber vor explora aceste schimbari intr-un dialog ce porneste de la experienta lor in film-making si video-art. De asemenea, cei doi vor sublinia importanta spatiilor de prezentare si de reflectie asupra imaginii in miscare.

Irina Botea Bucan (n. 1970) traieste in Romania si Anglia. In arta ei, foloseste multiple medii pentru a inspecta dinamici socio-politice si posibilitati de transformare. Filmele recente care ii poarta semnatura se concentreaza asupra strategiilor de a submina discursurile socio-politice dominante si de a crea un cadru in care micile istorii, necunoscute sau uitate, ies la suprafata si formeaza un camp de forta si de idei. De-a lungul carierei artistice, Irina Botea Bucan si-a prezentat lucrarile in expozitii solo si de grup, din tara si din afara. Cateva exemple sunt: cea de-a 55-a Bienala de la Venetia, Festivalul International de Film de la Rotterdam, expozitii in institutii ca New Museum, New York, MUSAC (Museo de Arte Contemporaneo de Castilla y Leon, Spania), Centrul Pompidou, Jeu de Paume, Paris.


Cadru din It is now a matter of learning hope, 2014, Irina Botea Bucan

Olaf Stuber este curator, autor, conferentiar si consilier in domeniul artei contemporane, cu accent pe imaginea in miscare. Dintre proiectele ce-i contureaza cariera de pana acum, mentionez doua. Galeria Olaf Stuber (2001–2011) a promovat si sustinut arta video inca din 2003 si a devenit unul dintre putinele astfel de spatii. In 2008, Stuber a infiintat, impreuna cu Ivo Wessel, Videoart at Midnight, o platforma internationala pentru prezentarea filmelor si video-urilor de arta. Desfasurat la Berlin, Videoart at Midnight a devenit, in cei peste 10 ani si peste 100 de evenimente, un for important pentru artisti consacrati si emergenti.

Seria de evenimente Insomnia este inspirata de artistii, curatorii si dialogurile care exploreaza toate formele de arta. Fiecare Insomnia are loc in Bucuresti, in jurul unui artist/curator talk, cu invitati din toata lumea. Temele de conversatie sunt conectate cu subiecte importante pentru societatea in care traim, de la schimbari climatice, migratie si pana la schimbarile generate de noile tehnologii. Mai multe detalii pe aracartandresidency.com.

Sensul Sculpturii la Galeria Sector 1, Bucuresti
Expozitie deschisa pana pe 20 aprilie 2021

 Sensul Sculpturii, expozitia Kunsthalle Bega din Timisoara, face un popas la Bucuresti. Aceasta poate fi vizitata, pana pe 20 aprilie 2021, la Galeria Sector 1 din cadrul Combinatului Fondului Plastic, strada Baiculesti 29.

Artistii Apor – Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Olah Gyarfas, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nanca, Mihai Olos, Andrei Pitut, Bogdan Rata, Patricia Teodorescu, Ion Toderascu, Napoleon Tiron si Casandra Vidrighin sunt cei care contribuie cu viziunea lor la Sensul Sculpturii.

“La Kunsthalle Bega, evidenta vizuala se concentra pe conceptualism si se accepta disconfortul sculpturii. Se accepta contaminarea sculpturii de catre instalatie si caderea unor mituri – mitul soclului, mitul materialului… Sculptura era evaluata dupa criterii estetice – tactilitate, opticalitate, sensibilitate activa…

La Galeria Sector 1, estetica este pop-baroca, intre crossover si o seductie speciala, folosind constructivismul si minimalismul. In termenii instalatiei, sculptura are un impact dramatic, imediat. Exista o reinvestire in obiect, care nu mai este nici solid, nici monumental. Cotidianul, natura, viata planetei, fragilitatea si efemeritatea primesc dimensiuni politice. Fantezia devine un fascinant proces de eliberare,” spune curatoarea Liviana Dan.


The Gift, 2020, Casandra Vidrighin

Expozitia de la Bucuresti poate fi vizitata de marti pana sambata, intre orele 14:00 – 19:00, iar duminica si luni, cu programare prealabila. Mai multe detalii despre expozitie gasesti pe sector1gallery.com.

Sursa foto si info: PR – imaginea principala: Play no.1, 2021, Dona Arnakis

PUBLISHED ON 29.03.2021

more in Newsroom