INSPIRATIE

Cum transforma extensiile de brand...

Casele de moda consolideaza din ce in ce mai multe legaturi…

INTERVIU

Roja Dove: “Parfumul este limbaj...

Roja Dove este unul dintre putinii oameni care poate sa iti…

HOT TREND

Machiaje “cat eyes” subtile &...

Tabloul tendintelor in machiaj este mai elaborat, insa, in ultima perioada,…

EDITOR'S CHOICE

Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane

Bijuteriile sunt povesti in miniatura. Povestea gandita de persoana care le…

INSPIRATIE

Rabanne H&M, o colectie de...

Toamna asta, H&M adauga un nou nume in portofoliul colaborarilor cu…

WE LIKE

CHANEL No. 1, frumusete si...

Gama de beauty Chanel No. 1 este ca o dimineata de…

POSTCARDS FROM FRIENDS

Acelasi loc, intr-o alta lumina

Andreea Macri a fotografiat, in ani diferiti, Capul Sounion din Grecia,…

Hot Trend

Piese vestimentare deconstruite

Ma captiveaza dintotdeauna rezultatele obtinute de designeri cand deconstruiesc piese vestimentare clasice pentru ca apoi sa le reconstruiasca intr-o maniera noua, iar colectiile pentru sezonul rece din acest an mi-au oferit astfel de oportunitati. FENDI, GAUCHERE, UJOH sau COS sunt printre brandurile care au readus conceptul de design deconstruit pe scena tendintelor. In cadrul acestuia, haina devine un puzzle ale carui elemente pot fi aranjate in mai multe moduri si nu doar atat. In unele situatii, puzzle-ul poate fi incheiat chiar si cand lipseste o bucata. In altele, poate fi completat de diverse componente imprumutate de la alte piese vestimentare. FENDI, de exemplu, exploreaza toate aceste rute creative pentru sezonul rece din acest an. Cardiganele se inchid asimetric, iar cordoanele creeaza forme ce depasesc simpla lor functionalitate de a evidentia talia. Fustele plisate sunt reinterpretate, astfel incat sa schimbe aspectul unor pantaloni de costum. Clasica vesta pare sa imprumute din elementele unei cape. E un mix & match de elemente surprinzator in aceasta colectie. FENDI / Sursa foto: Hepta.ro FENDI / Sursa foto: Hepta.ro FENDI / Sursa foto: Hepta.ro La GAUCHERE, Marie-Christine Statz pare ca s-a concentrat pe cum influenteaza partile lipsa ...

Inapoi Inainte
Perspective asupra artei video si sculpturii

Perspective asupra artei video si sculpturii

Arta reflecta uneori societatea in care traim. O cerceteaza, o documenteaza, o chestioneaza. Intr-o perioada marcata de schimbari de tot felul, discursurile despre sens ca semnificatie, sens ca directie, despre prezent si viitor se intensifica, atat in viata de zi cu zi, cat si in diverse proiecte artistice.

Cu aceste ganduri in minte, am ales sa prezint in continuare doua proiecte care ridica astfel de semne de intrebare si identifica posibile raspunsuri. Unul dintre ele este dedicat artei video, celalalt sculpturii.

Insomnia Night / Viitorul artei video
31 martie 2021, live pe Facebook

Irina Botea Bucan, film-maker si artista video, si curatorul Olaf Stuber dau startul seriei de evenimente Insomnia. Conversatia lor despre viitorul artei video va avea loc pe 31 martie 2021, pe Zoom, si va fi difuzata live pe pagina Facebook ARAC, incepand cu ora 18:00. Discutia lor va fi in limba engleza.

Modul in care este privita si produsa arta video, filmul, media digitale s-a schimbat in ultimii ani, iar asta a generat definitii noi si noi moduri de prezentare si de intelegere. Irina Botea Bucan si Olaf Stuber vor explora aceste schimbari intr-un dialog ce porneste de la experienta lor in film-making si video-art. De asemenea, cei doi vor sublinia importanta spatiilor de prezentare si de reflectie asupra imaginii in miscare.

Irina Botea Bucan (n. 1970) traieste in Romania si Anglia. In arta ei, foloseste multiple medii pentru a inspecta dinamici socio-politice si posibilitati de transformare. Filmele recente care ii poarta semnatura se concentreaza asupra strategiilor de a submina discursurile socio-politice dominante si de a crea un cadru in care micile istorii, necunoscute sau uitate, ies la suprafata si formeaza un camp de forta si de idei. De-a lungul carierei artistice, Irina Botea Bucan si-a prezentat lucrarile in expozitii solo si de grup, din tara si din afara. Cateva exemple sunt: cea de-a 55-a Bienala de la Venetia, Festivalul International de Film de la Rotterdam, expozitii in institutii ca New Museum, New York, MUSAC (Museo de Arte Contemporaneo de Castilla y Leon, Spania), Centrul Pompidou, Jeu de Paume, Paris.


Cadru din It is now a matter of learning hope, 2014, Irina Botea Bucan

Olaf Stuber este curator, autor, conferentiar si consilier in domeniul artei contemporane, cu accent pe imaginea in miscare. Dintre proiectele ce-i contureaza cariera de pana acum, mentionez doua. Galeria Olaf Stuber (2001–2011) a promovat si sustinut arta video inca din 2003 si a devenit unul dintre putinele astfel de spatii. In 2008, Stuber a infiintat, impreuna cu Ivo Wessel, Videoart at Midnight, o platforma internationala pentru prezentarea filmelor si video-urilor de arta. Desfasurat la Berlin, Videoart at Midnight a devenit, in cei peste 10 ani si peste 100 de evenimente, un for important pentru artisti consacrati si emergenti.

Seria de evenimente Insomnia este inspirata de artistii, curatorii si dialogurile care exploreaza toate formele de arta. Fiecare Insomnia are loc in Bucuresti, in jurul unui artist/curator talk, cu invitati din toata lumea. Temele de conversatie sunt conectate cu subiecte importante pentru societatea in care traim, de la schimbari climatice, migratie si pana la schimbarile generate de noile tehnologii. Mai multe detalii pe aracartandresidency.com.

Sensul Sculpturii la Galeria Sector 1, Bucuresti
Expozitie deschisa pana pe 20 aprilie 2021

 Sensul Sculpturii, expozitia Kunsthalle Bega din Timisoara, face un popas la Bucuresti. Aceasta poate fi vizitata, pana pe 20 aprilie 2021, la Galeria Sector 1 din cadrul Combinatului Fondului Plastic, strada Baiculesti 29.

Artistii Apor – Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Olah Gyarfas, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nanca, Mihai Olos, Andrei Pitut, Bogdan Rata, Patricia Teodorescu, Ion Toderascu, Napoleon Tiron si Casandra Vidrighin sunt cei care contribuie cu viziunea lor la Sensul Sculpturii.

“La Kunsthalle Bega, evidenta vizuala se concentra pe conceptualism si se accepta disconfortul sculpturii. Se accepta contaminarea sculpturii de catre instalatie si caderea unor mituri – mitul soclului, mitul materialului… Sculptura era evaluata dupa criterii estetice – tactilitate, opticalitate, sensibilitate activa…

La Galeria Sector 1, estetica este pop-baroca, intre crossover si o seductie speciala, folosind constructivismul si minimalismul. In termenii instalatiei, sculptura are un impact dramatic, imediat. Exista o reinvestire in obiect, care nu mai este nici solid, nici monumental. Cotidianul, natura, viata planetei, fragilitatea si efemeritatea primesc dimensiuni politice. Fantezia devine un fascinant proces de eliberare,” spune curatoarea Liviana Dan.


The Gift, 2020, Casandra Vidrighin

Expozitia de la Bucuresti poate fi vizitata de marti pana sambata, intre orele 14:00 – 19:00, iar duminica si luni, cu programare prealabila. Mai multe detalii despre expozitie gasesti pe sector1gallery.com.

Sursa foto si info: PR – imaginea principala: Play no.1, 2021, Dona Arnakis

PUBLISHED ON 29.03.2021

more in Newsroom