EDITOR'S CHOICE

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite…

RED CARPET

10 rochii couture FW 2024/25....

Continui exercitiul de imaginatie dedicat rochiilor pe care mizez ca le…

WE LIKE

FITS 2024. Orasul ca scena.

Arta e una dintre cele mai la indemana surse de fericire…

INSPIRATIE

Rochiile verii

Pentru mine, rochiile verii au lungime medie si sunt croite din…

INSPIRATIE

“And it was all yellow”

Culoarea galbena are coloana sonora: melodia Yellow a trupei Coldplay. Obisnuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Design vestimentar la RDW 2024

Instalatia de design vestimentar din cadrul expozitiei centrale Romania Design Week…

RED CARPET

Inspiratie de pe covorul rosu...

Mi-au placut multe dintre tinutele purtate pe covorul rosu al Festivalului…

Amintiri

Moda anilor '90, din copilarie in prezent

Moda anilor '90 a revenit in trend de cateva sezoane si promite sa ramana cu noi o perioada. Mai in gluma, mai (putin) in serios, am interpretat aceasta revenire ca pe o a doua sansa pe care mi-o da timpul pentru a repara greselile de styling din trecut. Pentru mine, moda anilor '90 e moda copilariei si a adolescentei si, odata cu asta, a celor mai nastrusnice experimente vestimentare… atat de nastrusnice incat, macar din acest punct de vedere, nu ma supar ca am prea putine fotografii din acea perioada. MM6 Maison Margiela SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Tot putine erau si sursele de inspiratie, de la copiii mai mari de la bloc, la cele cateva reviste rasfoite din cand in cand, precum Bravo sau Popcorn, si pana la videoclipurile muzicale, pe care le percepeam ca pe adevarate show-uri de moda. Peste toate astea, magazinele cu imbracaminte erau si ele putine. Daca e sa compar cu prezentul, contextul nu era unul favorabil pentru explorarea creativitatii in moda si, totusi, cum se face ca rezonez si azi cu piesele vestimentare indragite atunci? E, cu siguranta, si datorita nostalgiei si a faptului ca primele intalniri cu moda lasa o amprenta puternica asupra noastra. Nu pot nega asta, dar parca e mai mult de-atat. Saint Laurent SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Cr...

Inapoi Inainte
Pauze de 5 minute, cu arta, design sau proza scurta
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Pauze de 5 minute, cu arta, design sau proza scurta

Iti prezint cateva idei pentru pauzele scurte din timpul zilei, cele in care vrei sa te deconectezi putin de la griji, fara sa te deconectezi de la mediul online. Nu spun ca sugestiile mele cu arta, design si proza scurta vor face minuni, dar e posibil ca, la final, sa ai bateriile putin mai incarcate. Daca nu le-ai luat in calcul deja, poate iti sunt de folos sau poate ele te vor purta spre alte idei care ti se potrivesc mai bine.

*

De acasa la muzeu, o distanta de cateva clickuri

La inceputul pandemiei, desi muzeele si galeriile din lumea intreaga si-au inchis portile, o parte dintre ele au putut fi vizitate in continuare online. Dupa un tur virtual prin Luvru, te mutai, in cateva secunde, la Londra, direct la National Gallery, sau, daca preferai, la New York, pentru o scurta plimbare prin Metropolitan Museum of Art. Sunt doar cateva exemple. Optiunile erau si sunt si acum mai multe. O cautare pe google si extinzi lista imediat.

N-am prea facut vizite virtuale atunci, dar am recuperat in ultimele zile. Mersul la expozitii de arta sau design e unul dintre obiceiurile prin care imi incarc bateriile. Pentru ca am simtit nevoia de a imi umple pauzele cu activitati care au acest efect, am facut cateva vizite, insa fara sa ma misc de la biroul meu.

Un loc inedit in care am ajuns si, totodata, mai putin cunoscut decat cele mentionate de mine deja este Musee de l’Eventail – Atelier Anne Hoguet din Paris, gazduit intr-un spatiu cu istorie. Potrivit site-ului oficial, in aceeasi cladire, a fost fondata, in 1893, sala de expozitii a creatorilor de evantaie Lepault & Deberghe.

Tinuta din colectia Louis Vuitton primavara-vara 2011, vazuta intr-o alta fotografie in vizita virtuala de la muzeu, la sectiunea L’eventail a l’epoque moderne / Sursa foto: Hepta.ro

Muzeul Evantaiului a fost fondat un secol mai tarziu si a devenit primul muzeu din Franta dedicat acestui accesoriu care imbina estetica si functionalitatea intr-o maniera ce-l poarta cu usurinta in zona de interferenta dintre moda si arta. Sub acoperisul lui se regasesc peste 2500 de piese, cele mai vechi dintre ele dateaza din secolul al XVI-lea. El poate fi vizitat online pe annehoguet.fr.

Spatiul expozitional este insotit de un atelier, unde sunt realizate evantaie sau unde cei care indragesc acest accesoriu pot sa reconditioneze, la nevoie, piesele avute.

Din cauza ca pandemia a accentuat problemele financiare cu care muzeul se confrunta deja, acesta risca sa fie inchis permanent. Exista o campanie de strangere de fonduri si o petitie pentru a impiedica acest lucru, despre ambele gasesti mai multe informatii pe site.

*

Proza pe masura pauzei tale

Despre Short Edition am mai scris in 2019. Este o platforma de povestiri, dar si de poezii de mici dimensiuni, ce pot fi citite cap-coada intr-un interval de la 1 la 5 minute. Reprezinta o modalitate prin care, in loc sa pierdem timp cand asteptam in statia de autobuz sau metrou, la coada la supermarket etc, mai bine castigam o poveste sau mai multe.

Platforma pare ca s-a mai schimbat de cand am vizitat-o ultima oara, dar nucleul ei este acelasi si cred ca reprezinta o varianta buna de a petrece si o pauza de cateva minute intr-o lume imaginata de autori de pretutindeni.


Imagine din Cafe Zoetrope. Foto: Olivier Alexandre / Sursa: Short Edition

Short Edition exista din 2011. Potrivit companiei franceze, misiunea este sa aduca proza scurta mai aproape de cititori atat online, pe short-edition.com, cat si offline, prin intermediul unor aparate simpatice, numite Short Story Dispensers. Asa cum le spune numele, sunt niste distribuitoare automate de povestiri, imprimate pe hartie eco-friendly si amplasate in locuri diverse din intreaga lume. O idee ingenioasa, nu-i asa?

*

Fiecare dintre noi are propriile resurse la care apeleaza pentru a-si incarca bateriile la nevoie. Uneori, e suficient sa apelam la una dintre ele, alteori, e necesar sa facem un mix. Din acest motiv, nu cred ca exista situatia unui preaplin de idei in aceasta directie.

Sursa fotografie principala: Louis Paulin / Unsplash

PUBLISHED ON 17.03.2022

more in Mood Board