WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

RED CARPET

Trenduri remarcate pe covorul rosu...

Cea de-a 97-a editie a Premiilor Oscar a inceput, asa cum…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

STIRI CU STIL

Andreea Brasovean

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
ONE.shirt, mai multe oportunitati
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

ONE.shirt, mai multe oportunitati

ONE.shirt este un demers despre moda, design, sustenabilitate si incluziune, prin care piesele vechi de imbracaminte si materialele ramase in urma proceselor de productie primesc o noua viata, in loc sa devina deseuri. ONE este o antrepriza sociala din Timisoara, despre care am aflat in urma cu cateva zile, datorita unei povesti despre ea si a unor fotografii cu hanorace viu colorate.

Hanoracele sunt construite ca un puzzle, cu piese de aceeasi forma, dar cu linii cromatice de tot felul. Bucati de textile, ce au apartinut odata altor articole de imbracaminte, sunt puse impreuna, iar rezultatul e de efect.

Tot ca un puzzle cu multiple componente pare a fi si proiectul sub umbrela caruia se intampla aceste lucruri. Una dintre componente prezinta ONE.shirt ca punct de colectare de materiale textile. Hainele aduse de timisoreni si resturile de productie ale designerilor locali sunt sortate aici. Ce e functional este donat mai departe catre diferite cauze si organizatii, cum ar fi grupul LOGS si Casa Deborah, doua initiative locale, care sprijina atat tinere in necesitate, cat si refugiati.

Ce ramane devine materie prima pentru atelierul cu 0 deseuri, o alta componenta a proiectului. Textilele taiate in triunghiuri sunt cusute impreuna si transformate in obiecte noi, precum hanoracele deja mentionate sau rochii. Lor li se alatura si modele de borsete, huse de laptop, saculeti de depozitare, globuri decorative sau tabureti. Toate sunt puse la vanzare in magazinul online de pe oneshirt.eu, iar banii incasati devin resurse pentru sustinerea si cresterea proiectului ONE.shirt, care s-a concretizat in cadrul celui mai nou demers al Centrului Cultural AMBASADA, building.a.community – un spatiu hibrid din containere uzate, renovate si apoi reutilizate pentru a gazdui branduri ale antreprenorilor creativi si sociali din Timisoara.

O alta componenta importanta a proiectului este grija fata de oameni si mediu. Prin colaborarea cu UnLoc, o asociatie care ofera servicii de locuire in comunitate si sprijin individualizat persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, echipa doreste sa ofere locuri de munca flexibile si instruire profesionala celor care au nevoie.

Potrivit ONE.shirt: “In prezent, in Romania, sunt peste 18.000 de persoane institutionalizate. Multe dintre acestea pot fi ajutate sa devina independente, impreuna cu asistenti sociali si consilieri profesionali. building.a.community se intampla la Timisoara, dar demersurile UnLoc pot exista oriunde in tara, iar intentia este de a scala impactul social, prin dezvoltarea unei retele de organizatii suport pentru persoanele cu trecut institutional.”

Actiunii intreprinse pentru incluziune si pentru o comunitate functionala, i se alatura si cea care are in vedere sustenabilitatea si incurajarea unui consum de moda responsabila si etica. Proiectul isi aduce, astfel, contributia la miscarea REUSE/RECYCLE/REPAIR. Am mai aflat cu aceasta ocazie si ca cine isi doreste un hanorac sau o rochie custom made poate duce sau trimite haine uzate sau nefolosite din propria garderoba, iar acestea vor fi preschimbate in piesa dorita.

Poate ca proiectul ONE.shirt ar fi functionat si exclusiv ca centru de colectare, fara sa existe partea de atelier. La fel cum poate atelierul ar fi functionat si fara ca sustenabilitatea sau componenta sociala sa joace roluri esentiale. Doar ca nu lipseste niciunul dintre aceste elemente, iar impreuna au potentialul de a contribui la o poveste cu mai multe oportunitati pentru oameni si mediu.

Poti urmari activitatea lor pe Instagram @oneshirtonestory sau pe Facebook/ONEshirtONEstory.

Foto: Dana Moica si Petru Cojocaru
Sursa info si foto: ONE.shirt

PUBLISHED ON 25.03.2022

more in Fashion Etc