ARTA & DESIGN

VEGETAL. Natura intr-o expozitie de...

Expozitia VEGETAL e o invitatie de a explora frumusetea naturii in…

INSPIRATIE

Cool shades & sunny memories

Primii mei ochelari de soare aveau rame negre si lentile albastre,…

INSPIRATIE

Bijuterii cu majuscule

Un timp, am simtit ca pandantivele cu initiala numelui nu sunt…

EDITOR'S CHOICE

CROCHET sau cum se impleteste...

“The crochet” este un trend care se impleteste perfect vara aceasta….

EDITOR'S CHOICE

Cum traduce Dries Van Noten...

Pe la inceputul primaverii, Dries Van Noten anunta colectiile de debut…

HOT TREND

Casele de moda deschid larg...

Formularea moda si frumusete e intalnita atat de des, incat ar…

INSPIRATIE

Anya Hindmarch, Sister Jane &...

Hainele se citesc cel mai bine atunci cand sunt imbracate, cand…

We like

“Subscribe and share” sau, mai bine, aplauze

"Subscribe and share" este o piesa de teatru care vorbeste despre comedia din vietile noastre virtuale, dar si despre tristetea pe care o aduce ea in cele reale. Replicile actuale au puterea de a decupa propria noastra realitate in scene foarte clare. Ele sunt o oglinda perfecta pentru imaginea de clovn in care care ne imbraca egoul desfranat si, pe alocuri, patologic din social media. Si redau perfect preocuparea noastra oarba si complet inutila pentru admiratia celorlalti, in orice s-ar masura ea: like-uri, fani, audienta, votanti. Sursa comicului este, de fapt, un comportament caricatura in care nu mai exista reflexiv, ci doar reflex, si pe care il adoptam fiecare in diverse doze, atunci cand cumparam iluzia unei echivalente intre expunere si succes. Iar aceasta iluzie incurajeaza si capitalizeaza tendintele exhibitioniste in care documentam orice moment, orice interactiune si publicam "gandul imediat" si "convingerea noastra". Astfel ajungem sa valorizam banalitatea existentiei de zi cu zi sau, mai rau, sa "editam" si sa "reformulam" realitatea in functie de convingeri sau interese. Cronologia actelor este exact ca in realitate. Un circ al compromisurilor si al ipocriziei, o goana nebuna dupa aparenta, care la inceput iti vinde iluzia unui joc nevinovat si deloc per...

Inapoi Inainte
ONE.shirt, mai multe oportunitati
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

ONE.shirt, mai multe oportunitati

ONE.shirt este un demers despre moda, design, sustenabilitate si incluziune, prin care piesele vechi de imbracaminte si materialele ramase in urma proceselor de productie primesc o noua viata, in loc sa devina deseuri. ONE este o antrepriza sociala din Timisoara, despre care am aflat in urma cu cateva zile, datorita unei povesti despre ea si a unor fotografii cu hanorace viu colorate.

Hanoracele sunt construite ca un puzzle, cu piese de aceeasi forma, dar cu linii cromatice de tot felul. Bucati de textile, ce au apartinut odata altor articole de imbracaminte, sunt puse impreuna, iar rezultatul e de efect.

Tot ca un puzzle cu multiple componente pare a fi si proiectul sub umbrela caruia se intampla aceste lucruri. Una dintre componente prezinta ONE.shirt ca punct de colectare de materiale textile. Hainele aduse de timisoreni si resturile de productie ale designerilor locali sunt sortate aici. Ce e functional este donat mai departe catre diferite cauze si organizatii, cum ar fi grupul LOGS si Casa Deborah, doua initiative locale, care sprijina atat tinere in necesitate, cat si refugiati.

Ce ramane devine materie prima pentru atelierul cu 0 deseuri, o alta componenta a proiectului. Textilele taiate in triunghiuri sunt cusute impreuna si transformate in obiecte noi, precum hanoracele deja mentionate sau rochii. Lor li se alatura si modele de borsete, huse de laptop, saculeti de depozitare, globuri decorative sau tabureti. Toate sunt puse la vanzare in magazinul online de pe oneshirt.eu, iar banii incasati devin resurse pentru sustinerea si cresterea proiectului ONE.shirt, care s-a concretizat in cadrul celui mai nou demers al Centrului Cultural AMBASADA, building.a.community – un spatiu hibrid din containere uzate, renovate si apoi reutilizate pentru a gazdui branduri ale antreprenorilor creativi si sociali din Timisoara.

O alta componenta importanta a proiectului este grija fata de oameni si mediu. Prin colaborarea cu UnLoc, o asociatie care ofera servicii de locuire in comunitate si sprijin individualizat persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, echipa doreste sa ofere locuri de munca flexibile si instruire profesionala celor care au nevoie.

Potrivit ONE.shirt: “In prezent, in Romania, sunt peste 18.000 de persoane institutionalizate. Multe dintre acestea pot fi ajutate sa devina independente, impreuna cu asistenti sociali si consilieri profesionali. building.a.community se intampla la Timisoara, dar demersurile UnLoc pot exista oriunde in tara, iar intentia este de a scala impactul social, prin dezvoltarea unei retele de organizatii suport pentru persoanele cu trecut institutional.”

Actiunii intreprinse pentru incluziune si pentru o comunitate functionala, i se alatura si cea care are in vedere sustenabilitatea si incurajarea unui consum de moda responsabila si etica. Proiectul isi aduce, astfel, contributia la miscarea REUSE/RECYCLE/REPAIR. Am mai aflat cu aceasta ocazie si ca cine isi doreste un hanorac sau o rochie custom made poate duce sau trimite haine uzate sau nefolosite din propria garderoba, iar acestea vor fi preschimbate in piesa dorita.

Poate ca proiectul ONE.shirt ar fi functionat si exclusiv ca centru de colectare, fara sa existe partea de atelier. La fel cum poate atelierul ar fi functionat si fara ca sustenabilitatea sau componenta sociala sa joace roluri esentiale. Doar ca nu lipseste niciunul dintre aceste elemente, iar impreuna au potentialul de a contribui la o poveste cu mai multe oportunitati pentru oameni si mediu.

Poti urmari activitatea lor pe Instagram @oneshirtonestory sau pe Facebook/ONEshirtONEstory.

Foto: Dana Moica si Petru Cojocaru
Sursa info si foto: ONE.shirt

PUBLISHED ON 25.03.2022

more in Fashion Etc