AMINTIRI

Printre oracole si caiete de...

De la clasicul Nu te supara, frate!, la papusile Aradeanca, fel…

AMINTIRI

Suvenirurile, portaluri spre vacante

Experientele traite sunt cele mai pretioase suveniruri, vei spune, iar eu…

EDITOR'S CHOICE

Mood board de toamna, cu...

Toamna isi anunta venirea din timp. Asa ca, in preintampinarea ei,…

INSPIRATIE

Ai o rochie alba. Ce...

Rochia alba e una dintre piesele emblematice ale verii. O vedem…

FASHION BRIEF

Magazinul Dior de pe Avenue...

Dior mi-a parut intotdeauna un brand care domina. Dior inseamna statut….

INSPIRATIE

Tinute emblematice Barbie, inspiratie pentru...

Orice turneu de promovare a unui film are si o componenta…

INSPIRATIE

10 rochii couture fw 2023/24....

Continui traditia de a alege 10 rochii din colectiile haute-couture prezentate…

Interviu

Bijuteriile Lito

Nu as fi crezut ca estetica unui artist este asa de mult influentata de personalitatea lui, pana cand nu am cunoscut-o pe Lito Karakostanoglou, la evenimentul "meet the designer" de la Madison Perfumery. Bijuteriile ei nu sunt despre stralucire si statut. Sunt bijuterii pe care trebuie sa le incerci si abia atunci descoperi un limbaj nonverbal, prin care sa iti poti exprima cel mai bine o ipostaza a feminitatii si o stare de moment. Lito este tactila, isi poarta bijuteriile si se joaca cu ele ca si cu niste cuvinte care, daca le pui in alta ordine, isi schimba complet sensul. Si cel mai mare talent al ei este ca e o femeie adevarata, care stie exact ce vrea sa spuna si o spune perfect prin bijuteriile ei. * Se spune ca relatia cu bijuteriile este o mostenire din copilarie: de la cineva din familie sau, pur si simplu, de la cineva care ne-a placut si ne-a influentat. Care este prima ta amintire cu o bijuterie? Este un inel in forma de floare pe care il avea mama mea si pe care mi-l doream si eu, dar si fiecare dintre surorile mele. Toate eram fascinate de acel inel. Si am primit fiecare o replica a acelui inel, din partea mamei, cand am implinit 18 ani. Pentru o bijuterie, forma este un element important. Intrebarea mea este daca forma urmeaza emotia sau vicev...

Inapoi Inainte
ONE.shirt, mai multe oportunitati
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

ONE.shirt, mai multe oportunitati

ONE.shirt este un demers despre moda, design, sustenabilitate si incluziune, prin care piesele vechi de imbracaminte si materialele ramase in urma proceselor de productie primesc o noua viata, in loc sa devina deseuri. ONE este o antrepriza sociala din Timisoara, despre care am aflat in urma cu cateva zile, datorita unei povesti despre ea si a unor fotografii cu hanorace viu colorate.

Hanoracele sunt construite ca un puzzle, cu piese de aceeasi forma, dar cu linii cromatice de tot felul. Bucati de textile, ce au apartinut odata altor articole de imbracaminte, sunt puse impreuna, iar rezultatul e de efect.

Tot ca un puzzle cu multiple componente pare a fi si proiectul sub umbrela caruia se intampla aceste lucruri. Una dintre componente prezinta ONE.shirt ca punct de colectare de materiale textile. Hainele aduse de timisoreni si resturile de productie ale designerilor locali sunt sortate aici. Ce e functional este donat mai departe catre diferite cauze si organizatii, cum ar fi grupul LOGS si Casa Deborah, doua initiative locale, care sprijina atat tinere in necesitate, cat si refugiati.

Ce ramane devine materie prima pentru atelierul cu 0 deseuri, o alta componenta a proiectului. Textilele taiate in triunghiuri sunt cusute impreuna si transformate in obiecte noi, precum hanoracele deja mentionate sau rochii. Lor li se alatura si modele de borsete, huse de laptop, saculeti de depozitare, globuri decorative sau tabureti. Toate sunt puse la vanzare in magazinul online de pe oneshirt.eu, iar banii incasati devin resurse pentru sustinerea si cresterea proiectului ONE.shirt, care s-a concretizat in cadrul celui mai nou demers al Centrului Cultural AMBASADA, building.a.community – un spatiu hibrid din containere uzate, renovate si apoi reutilizate pentru a gazdui branduri ale antreprenorilor creativi si sociali din Timisoara.

O alta componenta importanta a proiectului este grija fata de oameni si mediu. Prin colaborarea cu UnLoc, o asociatie care ofera servicii de locuire in comunitate si sprijin individualizat persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, echipa doreste sa ofere locuri de munca flexibile si instruire profesionala celor care au nevoie.

Potrivit ONE.shirt: “In prezent, in Romania, sunt peste 18.000 de persoane institutionalizate. Multe dintre acestea pot fi ajutate sa devina independente, impreuna cu asistenti sociali si consilieri profesionali. building.a.community se intampla la Timisoara, dar demersurile UnLoc pot exista oriunde in tara, iar intentia este de a scala impactul social, prin dezvoltarea unei retele de organizatii suport pentru persoanele cu trecut institutional.”

Actiunii intreprinse pentru incluziune si pentru o comunitate functionala, i se alatura si cea care are in vedere sustenabilitatea si incurajarea unui consum de moda responsabila si etica. Proiectul isi aduce, astfel, contributia la miscarea REUSE/RECYCLE/REPAIR. Am mai aflat cu aceasta ocazie si ca cine isi doreste un hanorac sau o rochie custom made poate duce sau trimite haine uzate sau nefolosite din propria garderoba, iar acestea vor fi preschimbate in piesa dorita.

Poate ca proiectul ONE.shirt ar fi functionat si exclusiv ca centru de colectare, fara sa existe partea de atelier. La fel cum poate atelierul ar fi functionat si fara ca sustenabilitatea sau componenta sociala sa joace roluri esentiale. Doar ca nu lipseste niciunul dintre aceste elemente, iar impreuna au potentialul de a contribui la o poveste cu mai multe oportunitati pentru oameni si mediu.

Poti urmari activitatea lor pe Instagram @oneshirtonestory sau pe Facebook/ONEshirtONEstory.

Foto: Dana Moica si Petru Cojocaru
Sursa info si foto: ONE.shirt

PUBLISHED ON 25.03.2022

more in Fashion Etc