EDITOR'S CHOICE

O intalnire cu Delfina Delettrez...

Mainile mele spun foarte multe despre mine, iar inelul este cea…

EDITOR'S CHOICE

Marion Cotillard’s denim choices

Denimul e, de obicei, printre primele alegeri cand vine vorba de…

EDITOR'S CHOICE

Joc de texturi

Jocul de texturi schimba impactul vizual pe care il are o…

EDITOR'S CHOICE

Cateva ganduri despre show-uri de...

Orice inceput de conversatie pe tema #SaptamanaModei imi declanseaza in minte…

INSPIRATIE

3 directii de explorat in...

Sansele de a ne schimba la 180 de grade stilul de…

HOT TREND

Jeansii, printre amintiri & tendinte

Jeansi pe corp, lejeri sau foarte largi, jeansi cu talie joasa…

INSPIRATIE

Cum prinde viata designul interior

Plantele in ghiveci dau viata designului interior, la propriu si la…

Hot Trend

Jeansii, printre amintiri & tendinte

Jeansi pe corp, lejeri sau foarte largi, jeansi cu talie joasa sau inalta, jeansi simpli sau decorati cu tot felul de elemente… Tendintele pentru toamna-iarna 2022/23 sunt destul de variate. Chiar daca accentul cade pe anumite modele pe care le vom vedea, probabil, din ce in ce mai des in perioada urmatoare, pare ca e la moda, mai mult ca oricand, sa porti ce iti place. In plus, noul si amintirile se impletesc cu usurinta. Fiecare inventar al tendintelor in moda e insotit de unul personal, compus din alegerile care mi-au conturat stilul vestimentar de-a lungul timpului. Nu e ceva planuit. Se intampla de la sine, cand anumite detalii de pe catwalk imi trezesc amintiri. Sunt mai multe piese vestimentare cu acest efect, dar jeansii par sa aiba o alarma super-eficienta pentru trezirea amintirilor. Printre motive e si faptul ca eu, una, nu renunt la ei in niciun anotimp. Asa ca, vrand-nevrand, se regasesc in multe amintiri. Cu toate ca vara ii port mai rar decat in restul anului, mai in gluma, mai in serios, traiesc o viata in jeansi. In inventarul personal despre care vorbeam, am trecut primii mei pantaloni din denim preferati, niste mom jeans al caror design imi place la fel de mult in continuare. Cu talia inalta si croiala lejera, ei pun estetica si confortul in ech...

Inapoi Inainte
ONE.shirt, mai multe oportunitati
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

ONE.shirt, mai multe oportunitati

ONE.shirt este un demers despre moda, design, sustenabilitate si incluziune, prin care piesele vechi de imbracaminte si materialele ramase in urma proceselor de productie primesc o noua viata, in loc sa devina deseuri. ONE este o antrepriza sociala din Timisoara, despre care am aflat in urma cu cateva zile, datorita unei povesti despre ea si a unor fotografii cu hanorace viu colorate.

Hanoracele sunt construite ca un puzzle, cu piese de aceeasi forma, dar cu linii cromatice de tot felul. Bucati de textile, ce au apartinut odata altor articole de imbracaminte, sunt puse impreuna, iar rezultatul e de efect.

Tot ca un puzzle cu multiple componente pare a fi si proiectul sub umbrela caruia se intampla aceste lucruri. Una dintre componente prezinta ONE.shirt ca punct de colectare de materiale textile. Hainele aduse de timisoreni si resturile de productie ale designerilor locali sunt sortate aici. Ce e functional este donat mai departe catre diferite cauze si organizatii, cum ar fi grupul LOGS si Casa Deborah, doua initiative locale, care sprijina atat tinere in necesitate, cat si refugiati.

Ce ramane devine materie prima pentru atelierul cu 0 deseuri, o alta componenta a proiectului. Textilele taiate in triunghiuri sunt cusute impreuna si transformate in obiecte noi, precum hanoracele deja mentionate sau rochii. Lor li se alatura si modele de borsete, huse de laptop, saculeti de depozitare, globuri decorative sau tabureti. Toate sunt puse la vanzare in magazinul online de pe oneshirt.eu, iar banii incasati devin resurse pentru sustinerea si cresterea proiectului ONE.shirt, care s-a concretizat in cadrul celui mai nou demers al Centrului Cultural AMBASADA, building.a.community – un spatiu hibrid din containere uzate, renovate si apoi reutilizate pentru a gazdui branduri ale antreprenorilor creativi si sociali din Timisoara.

O alta componenta importanta a proiectului este grija fata de oameni si mediu. Prin colaborarea cu UnLoc, o asociatie care ofera servicii de locuire in comunitate si sprijin individualizat persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, echipa doreste sa ofere locuri de munca flexibile si instruire profesionala celor care au nevoie.

Potrivit ONE.shirt: “In prezent, in Romania, sunt peste 18.000 de persoane institutionalizate. Multe dintre acestea pot fi ajutate sa devina independente, impreuna cu asistenti sociali si consilieri profesionali. building.a.community se intampla la Timisoara, dar demersurile UnLoc pot exista oriunde in tara, iar intentia este de a scala impactul social, prin dezvoltarea unei retele de organizatii suport pentru persoanele cu trecut institutional.”

Actiunii intreprinse pentru incluziune si pentru o comunitate functionala, i se alatura si cea care are in vedere sustenabilitatea si incurajarea unui consum de moda responsabila si etica. Proiectul isi aduce, astfel, contributia la miscarea REUSE/RECYCLE/REPAIR. Am mai aflat cu aceasta ocazie si ca cine isi doreste un hanorac sau o rochie custom made poate duce sau trimite haine uzate sau nefolosite din propria garderoba, iar acestea vor fi preschimbate in piesa dorita.

Poate ca proiectul ONE.shirt ar fi functionat si exclusiv ca centru de colectare, fara sa existe partea de atelier. La fel cum poate atelierul ar fi functionat si fara ca sustenabilitatea sau componenta sociala sa joace roluri esentiale. Doar ca nu lipseste niciunul dintre aceste elemente, iar impreuna au potentialul de a contribui la o poveste cu mai multe oportunitati pentru oameni si mediu.

Poti urmari activitatea lor pe Instagram @oneshirtonestory sau pe Facebook/ONEshirtONEstory.

Foto: Dana Moica si Petru Cojocaru
Sursa info si foto: ONE.shirt

PUBLISHED ON 25.03.2022

more in Fashion Etc