INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei

O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei

Peste 40 de designeri autohtoni de bijuterie contemporana au prelucrat notiunea de tezaur in piese conceptuale ce sunt expuse, pana pe 24 iulie 2016, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Intitulat “O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei”, proiectul include o selectie curatoriala din prima editie cu acelasi nume, ce a fost prezentata anul trecut in cadrul Romanian Design Week si Bulgaria One Design Week. Alaturi de aceasta, se regaseste si instalatia de bijuterie contemporana si proiectii multimedia FOUND.LOST.FOUND, cu care tara noastra a participat, in februarie, la International Fashion Showcase de la London Fashion Week. Directiile creative explorate atunci de Otilia Mihalcea, Ioana Ardelean, Andreia Popescu si Adelina Petcan au impresionat atat de tare juriul competitiei Emerging Talent Awards, incat acesta a decis sa acorde pentru prima oara un trofeu dedicat designului de accesorii. Premiul a fost acordat Otiliei Mihalcea, creatoarea brandului Oval.

“Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinata de cantitatea de aur pe care o continea, ci de ritualul oferirii in sine. Astazi, bijuteria contemporana devine importanta prin semnificatia ei, continuand eternul dialog dintre pretios si valoros. In contextul revizuirii valorilor, una ramane constanta: valoarea culturala a bijuteriei va depasi mereu evaluarea ei materiala,” spune David Sandu, curatorul expozitiei si fondatorul Scolii de bijuterie contemporana Assamblage.

Simbolurile dacice si semnificatiile lor, formele ruinelor Cetatii Sarmizegetusa, obiectele gasite si valoarea pe care acestea o pastreaza in ciuda faptului ca unele dintre ele sunt deteriorate, posibilitatea ca parti din tezaur sa fie inca nedescoperite se regasesc printre temele interpretate de designerii participanti. Acestia sunt Adelina Petcan, Andreia Gabriela Popescu, Ioana Ardelean, Otilia Mihalcea – Oval, Aida Sandu, Dana Boneanu, Cleopatra Cosulet, Cristina Socol, Diana Ilisei, Diana Tobosaru, Elena Crisan, Gabriela Secarea, Lucienne Buga, Luiza Teodorescu, Madalina Stoica, Mihaela Dumitrascu, Monica Stanescu, Nicoleta Rossi, Roxana Hodorog, Samira Lamandi, Mariana Rogoz, Alina Carp, Alina Predoiu, Alis Lalu, Ana Barbu – Uzura, Anca Pandrea, Andreea Bololoi, Arina Nitulescu, Carmen Watkins, Corina Cubici, Camelia Lupu, Cristina Popa, Diana Vasile, Contemporia, Snob, Loredana Cleja, Mihaela Iacob, Mihaela Ivana, Mona Vulpoiu, Stelian Gagiu si Teodora Rus.

In cadrul expozitiei, bijuteriile sunt prezentate pe discuri transparente. Reflexia lor pe suprafata de plexiglas devine o continuare a exponatelor, ilustrand ideea rezumata in titlu: gasit pierdut – gasit. Obiectul in sine reprezinta evidenta tezaurului scos la suprafata, iar reflexia lui ilustreaza posibilitatea ca parti din tezaur sa fie inca ascunse. Proiectiile multimedia care completeaza expozitia poarta semnatura Black Horse Mansion.

Expozitia ramane deschisa la Muzeul National de Istorie din Bucuresti pana pe 24 iulie 2016. Programul de vizitare este Miercuri – Duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 27.06.2016

more in Fashion Etc